V okresoch R. Sobota a Revúca sa vyskytli dva nové prípady žltačky

RIMAVSKÁ SOBOTA/REVÚCA – Dva nové prípady potvrdeného ochorenia žltačky typu A (VHA) hlási v aktuálnom týždni Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rimavskej Sobote. Podľa hovorkyne krajského RÚVZ v Banskej Bystrici Márie Tolnayovej sa podobné prípady v tomto čase sporadicky objavujú každý rok.

„Prvý potvrdený prípad VHA evidujú epidemiológovia v 52. kalendárnom týždni u dvojročného dieťaťa z okresu Rimavská Sobota. V ohnisku nákazy odborníci zabezpečili protiepidemické opatrenia, ako sú dezinfekcia či lekársky dohľad, vrátane preventívnej vakcinácie kontaktov,“ konkretizovala Tolnayová. Rovnaký postup uplatnili podľa jej slov aj pri druhom výskyte žltačky typu A. Ide o už takisto potvrdený prípad VHA u dospelej ženy z okresu Revúca.

Slovensko má jednu z najvyšších chorobností na ochorenie hepatitídy (žltačky) typu A v Európe. Nazývaná je aj ako choroba špinavých rúk. „Voči tomuto ochoreniu sa možno chrániť hlavne dodržiavaním zásad hygieny, umývaním rúk pred jedlom, líčením, či každou činnosťou, kde si rukami siahame na tvár v blízkosti úst,“ dodala Tolnayová.

Vírusová hepatitída je zápalové ochorenie pečene, pri ktorom dochádza následkom vírusovej infekcie k poškodeniu alebo až zániku buniek pečene. Výskyt sa zaznamenáva na celom svete a predstavuje vážny problém verejného zdravotníctva. Hepatitídy, hlavne typu A, ale aj B a C, sú choroby, kde človek podľa odborníkov môže veľmi aktívne prispieť k prevencii a chrániť sa pred vznikom tejto choroby. Pred dvoma typmi (A a B) sa môžeme chrániť očkovaním a proti všetkým typom zdravým spôsobom života, bezpečným životným štýlom a dodržiavaním zásad hygieny.

Zdroj: Mária Tolnayová, RÚVZ V. Bystrica, Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár