FIĽAKOVO: Tajomné chodby a výstup na hrad prilákali vyše tisícky návštevníkov

FIĽAKOVO – Prvý ročník podujatia Novoročný výstup na Fiľakovský hrad, ktorý sa konal v sobotu 6. januára 2018, prilákal nečakane veľa návštevníkov. Organizátori pôvodne rátali s približne 50 až 150 účastníkmi, nakoniec ich však do mesta na juhu okresu Lučenec prišlo vyše tisícky. Počas bezplatného vstupu si mohli prezrieť priestory stredného i horného hradu.

Podľa slov riaditeľky tamojšieho Hradného múzea (HM) však bolo pre nich zrejme najväčším lákadlom prvé sprístupnenie tajomných chodieb v útrobách hradného vrchu. Tie boli dlhé roky zamurované a až koncom vlaňajška ich pracovníci múzea otvorili a začali čistiť od odpadkov. Tie tam nanosili ľudia pred ich zamurovaním.

„Predpokladám, že tento strašne veľký záujem asi nebol kvôli samotnému výstupu na hrad, ale ľudí zaujala práve tá druhá polovica programu. Pretože v nej sme sprístupnili dve podzemné chodby pod hradným kopcom,“ uviedla Tittonová.

Tajomné chodby

Dejiny týchto podzemných priestorov boli ešte donedávna zahalené rúškom tajomstva. Až počas ich čistenia a sprístupňovania začali pracovníci múzea pátrať po ich histórii. Zistili, že vznikli počas II. svetovej vojny. „Boli to protiletecké kryty. Slúžili pre obyvateľov, aby sa mali kam schovať počas náletov,“ priblížil pracovník HM Marián Mesiarik. Ako dodal, lietadlá nad Fiľakovom sa začali objavovať v marci 1944, avšak k bombardovaniu mesta došlo až koncom spomínaného roka.

Chodby budú pre verejnosť natrvalo sprístupnené koncom mája 2018, počas Noci múzeí a galérií. „Plánujeme v nich zriadiť expozíciu, ktorá bude návštevníkom ukazovať Fiľakovo od roku 1938 do roku 1945. Bude tam fotodokumentácia, mapy a pokúsime sa tam ukázať to, čo sa vo Fiľakove zachovalo od vojny,“ dodal Mesiarik.

Šesť storočí dejín hradu

Fiľakovský hrad pochádza z 13. storočia. Najväčšia výstavba na ňom prebehla v polovici 16. storočia, kedy dal jeho majiteľ František Bebek vybudovať delové bašty. Jedna bola pomenovaná po ňom – Bebekova, druhá dostala názov Perényiho bašta. Len niekoľko rokov po tejto prestavbe však hrad obsadili Turci, ktorí ho mali v moci 40 rokov.

Cisárske vojská dobyli Fiľakovský hrad späť v roku 1593. V 17. storočí však Turci zaútočili na hrad znova. Pri ich útoku vyhorel a už nikdy nebol obnovený. V súčasnosti je hlavnou turistickou zaujímavosťou Fiľakova a v Bebekovej bašte je zriadené múzeum s viacerými expozíciami.

Zdroj: Viktória Tittonová, Marian Mesiarik    Foto a video: Sobotnik.sk

Pridaj komentár