JANUÁR: Fašiangy prichádzajú s kopou akcií v regióne Gemer-Malohont

GEMER/MALOHONT – Sviatkom Troch kráľov sa začínajú 6. januára obľúbené fašiangy. Ich úvod sa bude v regióne Gemer-Malohont niesť v znamení plesov a zábav. Čas zvykov a tradícií nastane koncom mesiaca, no vrcholiť bude až v posledných dňoch tohto obdobia – vo februári. Dovtedy sa na území nášho regiónu a v jeho okolí budú konať rôzne podujatia. Sobotnik.sk o nich informovala Kristína Furmanová, administratívna pracovníčka Miestnej akčnej skupiny (MAS) MALOHONT.

Novoročná zabíjačka

Aj tento rok fašiangové obdobie odštartuje Prvá novoročná zabíjačka v Rimavskej Bani. „Tradičné špeciality, medzi ktorými nebudú chýbať klobásky, hurky, tlačenka, škvarky, papriková slaninka či pravá zabíjačková kapustnica, sa budú pripravovať a podávať 6. januára 2018 od 8:00 za Obecným úradom,“ priblížila Furmanová. Okrem dobrého jedla bude podľa jej slov pripravené aj občerstvenie v podobe horúceho čaju a grogu, ktoré v chladnom počasí padnú vhod.

Plesy a bály

Plesovú sezónu v regióne otvorí 13. januára 2018 o 19:00 Gemerský ples v Revúcej. Ukážka spoločenských tancov či profesionálna ochutnávka vín na vás čaká 19. januára 2018 na Divadelnom bále v Tisovci so začiatkom o 18:30. „Na druhý deň (20. 1. 2018 od 19:30) sa spolu s milovníkmi poľovníckych špecialít môžete zabaviť na Poľovníckom plese v Rimavskej Sobote. Rovnako sa môžete pridať aj k športovým nadšencom a zaškrtnúť si v kalendári piatok 26. januára 2018, ktorého večer je od 19:00 vyhradený pre Ples športovcov a priateľov športu v Hnúšti,“ konkretizovala pracovníčka MAS. Štafetu plesov odovzdá mesiacu február Roma ples v Kokave nad Rimavicou 27. januára o 19:00.

Divadlo

Herci Divadla Havran v Rimavskej Sobote zavítajú do Hnúšte s úspešnou tragikomédiou Láska v studni 21. januára 2018 o 18:00. Mestské kultúrne stredisko Kokava nad Rimavicou zase pozýva všetky deti na Fašiangové podujatie v maskách, ktoré sa uskutoční 26. januára 2018 o 17:00 v Kultúrnom dome.

Zimná turistika

V prípade, ak uprednostňujete trávenie voľného času v prírode, pridajte sa 6. januára 2018 k členom Turistického oddielu KOS Rimavská dolina. Organizujú prvú turistickú akciu roka v regióne s názvom 34. Ondrejov pochod vďaky. „Odchod je z Tisovca do Rimavskej Bane o 7:00 autobusovým spojom SAD,“ doplnila Furmanová.

V sobotu 20. januára pozýva KST Rimavská Sobota všetkých nadšencov pešej i lyžiarskej turistiky na 34. ročník Cesty Márie Széchy. Prvý mesiac v novom roku uzavrú členovia Turistického oddielu KOS Rimavská dolina 27. januára 2018 7. Spomienkovým výstupom na Hradovú pri príležitosti 73. výročia oslobodenia Tisovca. Zraz účastníkov výstupu je o 15:00 pred zdravotným strediskom v Tisovci.

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Gemer-Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov nájdete v Kalendári podujatí 2018.

Zdroj: Kristína Furmanová, MAS Malohont

Pridaj komentár