BBSK: Počas podujatia Hasiči hasičom ocenili výnimočné činy minulého roka

JESENSKÉ – Výnimočné činy profesionálnych aj dobrovoľných hasičov v Banskobystrickom kraji (BBSK), ktorými vynikli počas uplynulého roka, ocenili predstavitelia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na piatkovom (19. 1.) podujatí Hasiči hasičom. Konalo sa v kultúrnom dome v Jesenskom v okrese Rimavská Sobota a organizovalo ho Krajské riaditeľstvo (KR) HaZZ B. Bystrica spolu s Krajským výborom Dobrovoľnej požiarnej ochrany (DPO) SR Banská Bystrica. Teší nás, že mnohí ocenení hasiči boli práve z Gemera, Novohradu či Malohontu.

Obetaví profesionálni i dobrovoľní hasiči

Prvým z nich bol Peter Korytiak z Okresného riaditeľstva (OR) HaZZ v Rimavskej Sobote, ktorý si v kategórii zásahová činnosť jednotlivca vyslúžil ocenenie za záchranu života pri požiari rodinného domu.

„Menovaný počas zásahu vyhľadal a vyniesol z horiaceho domu staršiu pani, ktorá sa nachádzala na poschodí. Celý priestor bol v značnom štádiu zadymenia, pani bola dezorientovaná a sama bez pomoci by sa už von nedostala,“ priblížil hovorca KR HaZZ B. Bystrica Erik Piater.

Druhé ocenenie putovalo do rúk Vojtecha Rézmüvesa, ktorý je členom Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v Ožďanoch v okrese R. Sobota. „V spomínanej obci došlo k dopravnej nehode autobusu, ktorého vodič počas jazdy pravdepodobne dostal infarkt a zišiel z cesty. V. Rézmüves sa nachádzal na mieste nehody a okamžite sa snažil cestujúcich aj vodiča dostať z autobusu von. Následne podával vodičovi prvú pomoc až do príchodu hasičov a záchranárov,“ načrtol Piater. Bohužiaľ aj napriek snahe V. Rézmüvesa a všetkých záchranných zložiek sa život vodiča autobusu zachrániť nepodarilo.

Cena za preventívno-výchovné pôsobenie

Okrem zásahovej činnosti boli udelené ocenenia za preventívno-výchovne pôsobenie, a to Dušanovi Stierankovi – dlhoročnému členovi DHZ v Rimavskom Brezove. „Roky sa angažuje hlavne pri výchove a práci s deťmi a mládežou. Členom DPO SR je už 30 rokov. V obci sa podieľa na príprave rôznych akcií, spoluorganizuje tiež pohárové súťaže,“ vysvetlil hovorca.

Ocenenie za preventívno-výchovné pôsobenie kolektívu získala zdravotnícka hliadka DHZO Hrušov v okrese Veľký Krtíš – menovite Cecília Bendíková a Anna Brlošová. „Obidve dámy sú aktívne členky DHZ obce a obetavo pristupujú k práci v oblasti preventívno – výchovného pôsobenia aj v súčinnosti s inými hasičskými organizáciami v okrese a v celom kraji. Sú neustále nápomocné pri organizovaní rôznych hasičských súťaží a spolupracujú pri zabezpečovaní zdravotníckeho dozoru pri spoločenských a vzdelávacích aktivitách hasičov,“ poznamenal Piater.

Ocenenie za významný prínos v oblasti ochrany pred požiarmi získala Kornélia Nosáľová, ktorá v organizácii DPO SR pracovala 26 rokov a od roku 1990 sa aktívne angažuje v Združení miest a obcí Gemera a Malohontu a už viac ako 25 rokov zabezpečuje ich dobrú spoluprácu. „Aj vďaka nej sa v mestách a obciach v okrese Rimavská Sobota venuje vysoká pozornosť úlohám na úseku ochrany pred požiarmi a dobrovoľným hasičským zborom,“ dodal Piater.

Úspešní športovci v hasičskom športe

Nepovšimnuté neostali ani športové výkony, ktoré dosiahli príslušníci HaZZ a členovia DPO SR v roku 2017. V tejto kategórií boli ocenenia udelené npor. Ondrejovi Hudákovi, veliteľovi družstva na hasičskej stanici v Revúcej, ktorý dosiahol viacero vynikajúcich športových úspechov.

„Medzi jeho najväčšie úspechy patrí 1. miesto v mŕtvom ťahu na Majstrovstvách sveta v silovom trojboji v Prahe, 1. miesto v mŕtvom ťahu a 2. miesto v silovom trojboji, mŕtvom ťahu a tlaku na lavičke na Majstrovstvách sveta v Moskve, 1. miesto v silovom trojboji na Svetovom pohári v Lučenci a 1. miesto na svetovom pohári v tlaku na lavičke v Prahe,“ ozrejmil Piater.

Nabudúce v Poltári

Na konci celého podujatia bola odovzdaná putovná sekera ako symbol uvedeného spoločného podujatia profesionálnych a dobrovoľných hasičov primátorovi mesta Poltár Pavlovi Gavalcovi. Práve v tomto meste sa budúci rok uskutoční už 6. ročník podujatia „Hasiči Hasičom“ za rok 2018.

Zdroj a foto: Erik Piater, HaZZ

Pridaj komentár