RIMAVSKÁ SOBOTA: V nemocnici sa vlani narodilo vyše 1200 detí

RIMAVSKÁ SOBOTA – V nemocnici Svet zdravia Rimavská Sobota vlani stúpol počet pôrodov. Zatiaľ čo v roku 2016 sa ich tam uskutočnilo 1130, minulý rok sa počet zvýšil na 1215. V nemocnici sa vlani narodilo viac dievčat, bolo ich 619. Chlapcov sa narodilo presne 600. Štyri mamičky na svet priviedli aj dvojčatá.

„K vyššiemu počtu pôrodov určite prispeli kurzy predpôrodnej prípravy s certifikovanou lektorkou, ktoré sme v roku 2016 zaviedli pre budúce mamičky, či spustenie projektu Naplánujte si pôrod,“ uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Ondrej Balco.

V rámci projektu si môžu rodičky spoločne so zdravotníckym personálom vytvoriť individuálny pôrodný plán a naplánovať si, ako bude ich pôrod do detailov vyzerať. Minulý rok túto možnosť využilo 13 mamičiek.

Počas predpôrodnej prípravy sa zase mamičky spolu s oteckami dozvedia, ako sa napríklad správne stravovať v tehotenstve, pripraviť sa na pôrod či starať o novorodenca. Predpôrodnej prípravy sa vlani zúčastnilo 89 mamičiek.

„Pre spomienku na absolventky kurzu sa lektorka rozhodla vytvoriť nástenku, kde dnes k fotkám cvičiacich tehotných žien pribúdajú fotky spokojných mamičiek s bábätkami. Je to špecifická forma vďaky a motivácie,“ podotkol primár.

V pláne je viac nadštandardných izieb

Na oddelenie v minulom roku pribudli dve nové polohovateľné pôrodné lôžka, čo zvýšilo komfort rodičiek pri pôrode. Nemocnica tiež rozšírila výber prostriedkov na zmiernenie bolesti. Rodičky ju tak môžu tlmiť napríklad i inhaláciou medicínskych plynov.

“Zámerom na tento rok je rozšíriť počet nadštandardných izieb na gynekologicko-pôrodníckom oddelení vzhľadom na narastajúci záujem o ich využitie,” vysvetlil primár. Aktuálne má pôrodnica štyri nadštandardné izby, ich počet by sa mal zvýšiť na šesť.

Aj celkový počet pôrodov v nemocniciach, ktoré sú v sieti Svet zdravia (SZ), vlani stúpol. Zatiaľ čo v roku 2016 ich bolo spolu 9640, minulý rok sa ich počet zvýšil na 10 082. Nemocnica v Rimavskej Sobote mala tretí najvyšší počet pôrodov spomedzi všetkých pôrodníc siete.

Zdroj: Jana Fedáková, SZ

Pridaj komentár