R. SOBOTA: Väznica na Sabovej je čoraz reálnejšia, hotová by mohla byť v roku 2021

Vizualizácia väznice na Sabovej

RIMAVSKÁ SOBOTA – Nová väznica pre 832 odsúdených, ktorú štát plánuje postaviť v Sabovej, mestskej časti Rimavskej Soboty, nadobúda čoraz reálnejšie kontúry. Jej výstavbu bude schvaľovať vláda niekedy v prvých mesiacoch tohto roka a je veľmi pravdepodobné, že väznica dostane zelenú.

Projekt jej výstavby dnes (11. 1. 2018) v R. Sobote na stretnutí s primátorom, mestskými poslancami a niektorými starostami okolitých obcí prezentovala samotná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Vo svojom príhovore spomenula, že nová väznica je pre štát nevyhnutnosťou, nakoľko súčasných 18 väzenských ústavov je preplnených. Mnohé z nich boli postavené už pred desiatkami rokov a 13 je starších ako 30 rokov.

Väznice na Slovensku a plánovaná v R. Sobote

„Je to veľká vec pre nás, je to veľká vec pre Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a predpokladám, že je to veľká vec aj pre túto oblasť. Keď si pozrieme mapu Slovenska a rozloženie ústavov na výkon väzby a výkon trestu, tak práve táto oblasť juhu Banskobystrického kraja je akoby takým bielym miestom z tohto pohľadu,“ vysvetlila ministerka. Podotkla tiež, že štát tu má tiež vhodné pozemky a aj fungujúce otvorené oddelenie, ktoré patrí pod väznicu v Želiezovciach.

Práca pre 340 ľudí

Ako pokračoval generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan, naplnenosť väzenských zariadení v SR dosiahla ku koncu roka 2016 úroveň 97,7 % pri započítaní ubytovacej plochy 3,5 metra štvorcového na jednu väznenú osobu. Nová väznica by podľa neho mohla v tomto smere výrazne pomôcť a navyše má byť prínosom aj pre samotný región Rimavskej Soboty, keďže v nej nájde prácu 298 príslušníkov ZVJS a 42 civilných zamestnancov.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na mieste plánovanej väznice na Sabovej

Srdcom väznice bude podľa neho areál s murovanou ohradou a dvomi strážnymi vežami (na vizualizácii sú jeho budovy vyznačené žltou farbou). Okrem toho však má byť postavená napríklad i výrobná hala (na vizualizácii má na streche fialové pásy), v ktorej by odsúdení pracovali, či rôzne obslužné budovy. Zachované má zostať i súčasné otvorené oddelenie.

Prihlášky do zamestania je možné posielať hneď

Ivan tiež poznamenal, že nájsť takmer 300 nových príslušníkov ZVJS do rimavskosobotskej väznice nebude jednoduché, keďže už teraz im vo všetkých ústavoch na Slovensku chýba zhruba 240 zamestnancov. Keďže ich vyškolenie si žiada určitý čas, prípadní záujemcovia o prácu vo väznici na Sabovej by si podľa neho mali už teraz začať podávať prihlášky na prijatie do služobného pomeru.

Rimavskosobotská väznica by mala mať oddelenia so všetkými tromi stupňami stráženia. Umiestnení by v nej mali byť i väzni odsúdení na doživotie. Je tiež možné, že okrem samotnej väznice bude pri nej postavený aj detenčný ústav. „Všetky servisné objekty a priestory vo väznici sa preto budú stavať tak, aby sa ústav na ne v prípade výstavby mohol napojiť,“ dodal Ivan.

Otvorené oddelenie na Sabovej v R. Sobote

S väznicou súhlasia aj analytici ministerstva financií

Plánovaná väznica v R. Sobote je najvhodnejším riešením i podľa vyjadrenia analytického útvaru Hodnota za peniaze Ministerstva financií (MF) SR. „Projekt výstavby tohto väzenského zariadenia je opodstatnený a predstavuje najlacnejší variant rozšírenia kapacity väzenských zariadení. Výraznejší nárast odsúdených v najbližších rokoch spôsobí návrat Slovákov väznených v zahraničí, ktorých po zmene legislatívy bude nutné na žiadosť členského štátu umiestniť do výkonu trestu na Slovensku,“ uvádza tlačový odbor MF s tým, že nedostatok miest by pretrvával aj pri prípadnom znížení miery kriminality, ktoré je možné predpokladať vplyvom starnutia našej populácie.

Spustenie v roku 2021

Ak vláda výstavbu väznice odklepne, štát by ju mal stavať prostredníctvom verejno-súkromného partnerstva (PPP), pričom plánované náklady na jej výstavbu sú vo výške zhruba 58 miliónov eur. Ak verejné obstarávanie a všetko súvisiace pôjde podľa plánu, s výstavbou by sa podľa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR mohlo začať koncom roka 2019. Do prevádzky by potom nová väznica mohla byť spustená v druhej polovici roka 2021.

Zdroj: Lucia Žitňanská, MS SR, MF SR, Milan Ivan, ZVJS   Foto: Sobotnik.sk,   Vizualizácaía: MS SR

2 Replies to “R. SOBOTA: Väznica na Sabovej je čoraz reálnejšia, hotová by mohla byť v roku 2021”

  1. Pingback: HNÚŠŤA: Vláda zasadne v meste na výjazdovom rokovaní, rokovať bude o akčnom pláne a väznici

  2. Pingback: PREDPOVEDE NA ROK 2022: Sever okresu R. Sobota bude mať iba jedného zástupcu v BBSK, termín výstavby väznice sa opäť posunie

Pridaj komentár