Polícia po domových prehliadkach vo V. Teriakovciach obvinila šesť osôb z obchodovania s ľuďmi

BRATISLAVA – Z obzvlášť závažného zločinu obchodovania s ľuďmi obvinila polícia po piatkovom (5. 1. 2018) zásahu vo Veľkých Teriakovciach pri Rimavskej Sobote šesť osôb. Ako na tlačovej konferencii informoval viceprezident Policajného zboru (PZ) Ľubomír Ábel, obvineným v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody od 7 do 12 rokov. Informácie o tejto trestnej činnosti polícia podľa jeho slov získala v priebehu roku 2015.

„Bolo zistené, že najmenej od roku 2013 mali 48-ročný Július K., 50-ročná Renáta K., 27-ročný Patrik K., 31-ročný Karol K. a 50-ročný Václav O. za účelom osobného obohatenia zlákať a prepraviť najmenej 16 osôb zo sociálne slabších spoločenských vrstiev, ako aj telesne postihnutých invalidných dôchodcov, na žobranie do cudziny,“ uviedol Ábel s tým, že tieto osoby mali žobrať v mestách Salzburg v Rakúsku, Oltene vo Švajčiarsku a Berlín v Nemecku.

„Žili v neľudských podmienkach, o ubytovaní ťažko hovoriť. Denne vyžobrali sumu od 100 do 300 eur. Samozrejme, tieto peniaze museli odovzdávať podozrivým osobám,“ konštatoval viceprezident PZ, podľa ktorého žobrajúci dostávali iba biedne finančné prostriedky, takzvané stravné. „Odovzdávanie peňazí prebiehalo pod hrozbou fyzického násilia. Ako bolo doposiaľ zistené, vo viacerých prípadoch boli aj bití,“ dodal.

Štyri domové prehliadky vykonalo 70 policajtov

Vo Veľkých Teriakovciach polícia v piatok 5. januára 2017 vykonala štyri domové prehliadky. Zadržaných bolo podľa Ábela päť osôb. Posledná sa nachádza mimo územia SR a vyšetrovanie voči nej pokračuje v rámci medzinárodnej právnej pomoci. „Akcie sa zúčastnilo 70 policajtov z Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii, z riaditeľstva Úradu hraničnej a cudzineckej polície, ako aj špecialisti – kriminalistickí technici z jednotlivých okresných riaditeľstiev z okolia R. Soboty,“ konkretizoval.

Ako pokračoval, pri prehliadkach boli zaistené doklady totožnosti, rodné listy, bankové karty, listinné dôkazy, ale aj sušená rastlina, ktorá bola zaslaná na expertízu. „Čo sa týka odhadovanej škody, náš odhad sa pohybuje v stovkách tisícov eur, minimálne 500 000 eur,“ zakončil Ábel s tým, že polícia tiež preveruje, či nedošlo k usmrteniu niektorej zo žobrajúcich osôb.

TIP: V. Teriakovce: V dedine od rána prebiehala policajná akcia zameraná na obchodovanie s ľuďmi

Zdroj: PZ, Foto: Sobotnik.sk, PZ

Pridaj komentár