Do zoznamu pamiatok s prioritou ochrany a obnovy pribudol Fiľakovský hrad aj reduta v R. Sobote

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Do zoznamu národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy pribudlo koncom roka 2017 viacero objektov z našich regiónov. Zaradenie do zoznamu znamená, že príslušným subjektom sa otvoria nové možnosti získavania dotácií na ich obnovu.

Prvou z pamiatok, ktoré pribudli do zoznamu, je Fiľakovský hrad v okrese Lučenec. Pod slov primátora Fiľakova Attilu Agócsa sa o toto zaradenie samospráva snažila celé roky. „Do zoznamu jednoznačne patrí, nakoľko je hradom nadregionálneho významu. V niektorých aspektoch patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky svojho druhu aj v širšom stredoeurópskom kontexte. Napríklad, jeho jadro tvorí románsky hrad vybudovaný ešte pred mongolským vpádom v 13. Storočí,“ vysvetlil primátor a bývalý riaditeľ Hradného múzea s tým, že takýchto pamiatok je u nás málo.

V rámci našich regiónov bol do zoznamu v kategórii kaštieľov a kúrií zaradený kaštieľ v Malých Zlievcach v okrese Veľký Krtíš. Z verejných stavieb sa doň dostal župný dom (reduta) v Rimavskej Sobote, z pamiatok histórie tam zaradili faru a pamätnú tabuľu B. S. Timravy v Polichne. Medzi technické pamiatky pribudla železnica v Tisovci, v kategórii architektúry 20. storočia. sa na zoznam dostala vila s areálom v Lučenci.

Zmeny v zozname sa však udiali i opačným smerom a niektoré pamiatky z neho pre rozsiahle rekonštrukcie vypadli. Je to napríklad Haličský zámok či neologická synagóga v Lučenci.

Zdroj: Klaudia Kovácsová, hovorkyňa Fiľakova Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár