R. SOBOTA: Valentínska kvapka krvi pomôže onkologickým pacientom i matkám po pôrodoch

RIMAVSKÁ SOBOTA – Ak chcete v rámci sviatku zamilovaných pomôcť ľuďom so zdravotnými problémami, môžete tak urobiť v rámci charitatívnej akcie Valentínska kvapka krvi. Nemocnica Svet zdravia (SZ) Rimavská Sobota sa v spolupráci so Slovenským Červeným krížom do nej zapojila aj tohto roku.

„Záujemcovia môžu prísť darovať najvzácnejšiu tekutinu od utorka 13. februára 2018 na hematologicko-transfuziologické oddelenie rimavskosobotskej nemocnice, v čase od 07:00 do 9:30 h,“ priblížila Jana Fedáková, špecialistka pre externú a internú komunikáciu siete SZ.

Akcia podľa jej slov potrvá do 16. marca 2018. Odberové dni budú vždy v utorok a v piatok. Darcom môže byť každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov (pri opakovanom darovaní do 65 rokov), ktorý má viac ako 50 kilogramov. Muži môžu darovať krv maximálne štyrikrát do roka, ženy najviac trikrát do roka.

„Krv darcov potrebujú ťažko chorí onkologickí pacienti, matky po komplikovanom pôrode, pacienti po ťažkom krvácaní či pacienti pred náročnou operáciou,“ dodala Fedáková s tým, že vlani sa do Valentínskej kvapky krvi v rimavskosobotskej nemocnici zapojilo dokopy 235 darcov.

Zdroj: Jana Fedáková, SZ, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár