Tender na úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa ohlási NDS v piatok v Mýtnej

MÝTNA – Verejnú súťaž na zhotoviteľa výstavby úseku rýchlostnej cesty R2 Mýtna – Lovinobaňa vyhlási Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v piatok 16. februára o 11:00 na tlačovej konferencii v Mýtnej v Lučeneckom okrese. Portálu Sobotnik.sk to potvrdil dôveryhodný zdroj blízky Ministerstvu dopravy a výstavy (MDV) SR.

Predmetný úsek meria 13,5 kilometra. Jeho začiatok bude pred Mýtnou, koniec takmer až pri terajšej križovatke na Tomášovce. Postavený má byť v plnom profile, celkové plánované náklady sú vo výške viac ako 125,6 milióna eur miliónov eur. Pôjde o vôbec prvé kilometre rýchlostnej cesty v okrese Lučenec.

Podľa našich informácií má veľmi blízko k vyhláseniu tendra aj druhý úsek R2, Kriváň – Mýtna, ktorý meria 9,15 kilometra, opäť v plnom profile. Verejné obstarávanie na tento úsek má byť vyhlásené ešte v prvom štvrťroku. Investičné náklady na jeho výstavbu by mali dosiahnuť 127 miliónov eur. Medzi ďalšími úsekmi R2, ktoré sú už relatívne blízko k vypísaniu tendra, má byť aj úsek Rožňava – Jablonov nad Turňou, ktorého súčasťou je tunel Soroška.

Pôvodne už do konca roka

V prípade tendrov na obidva úseky pri Mýtnej však ide o určité zdržanie. Pôvodne ich totiž predstavitelia vlády aj MDV SR avizovali už do konca minulého roka. Ešte predtým ich výstavbu ohrozilo stanovisko útvaru ministerstva financií Hodnota za peniaze (HzP), ktoré pokračovanie R2 cez naše regióny označilo na ekonomicky nevýhodné. Namiesto toho odporučili rozšírenie cesty I/16 (teda dnešnej hlavnej cesty zo Zvolena do Košíc) s pridaným predbiehacích pruhov v niektorých úsekoch.

Toto stanovisko útvaru vyvolalo vlnu nevôle a viacero protestov. Jeden z nich organizovalo rimavskosobotské občianske združenie Naša Sobota na priechode pre chodcov pri Čiernej Lúke. Vládni predstavitelia nakoniec na tlačovej konferencii oznámili, že napriek neodporúčaniu zo strany HzP bude výstavba R2 pokračovať podľa plánu, pretože vláda sa k tomu zaviazala vo svojom programovom vyhlásení.

Do Rimavskej Soboty len v polovičnom profile

Napriek tomu zostáva otázna finálna podoba ďalších úsekov za Lučencom smerom na Rimavskú Sobotu. Ide o úseky R2 Lovinobaňa – Ožďany a Ožďany – Zacharovce. Podľa aktuálnych plánov majú byť totiž vybudované len v polovičných profiloch, podobne ako už jestvujúce úseky R2, ktoré tvoria obchvaty Oždian a Tornale.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár