FIĽAKOVO: Počet kamier v uliciach sa za posledný rok zdvojnásobil

FIĽAKOVO – Dohromady 24 otočných a statických kamier, ktoré monitorujú dvaja pracovníci mestskej polície, je v súčasnosti zapojených do mestského kamerového systému v uliciach Fiľakova. Podľa hovorkyne mesta Klaudie Kovácsovej sa počet kamier za posledný rok zdvojnásobil.

„Prevádzka prvých piatich kamier bola spustená v roku 2008. Ich počet sa až do roku 2016 postupne zvyšoval na 12, v minulom roku sa ich podarilo zdvojnásobiť. Do systému pribudlo 10 statických kamier, ktoré samospráva zakúpila z vlastných zdrojov, a 2 otočné kamery získané prostredníctvom výzvy ministerstva vnútra,“ povedala hovorkyňa.

Kamery sú umiestnené prevažne v centre mesta, na sídlisku Farská lúka a snímané sú aj prístupové komunikácie do mesta. „Okrem nich sú monitorované aj strategicky dôležité body, napríklad autobusová stanica, mestský cintorín, futbalový štadión, námestie, okolie škôl a mestských inštitúcií či mestský park. Od roku 2017 sú kamery prepojené cez optickú sieť, čo zaručuje vyššiu kvalitu preneseného obrazu,“ konkretizovala Kovácsová.

Pri objasňovaní prípadov je podľa jej slov nápomocných aj 10 fotopascí. „Tieto prostriedky pôsobia v meste i preventívne, čo sa odzrkadľuje na celkových počtoch prípadov či výraznom poklese počtu čiernych skládok,“ dodala.

Kamery pomáhajú predovšetkým pri odhaľovaní dopravných priestupkov, požívaní alkoholických nápojov na verejnosti, žobraní či výtržnostiach. Od nového roka dohliadajú na kamerový systém dvaja zamestnanci, vďaka čomu mesto očakáva ďalšie zvýšenie počtu prípadov zachytených a objasnených cez kamerový systém.

„V meradle posledných štyroch rokov sa potvrdilo, že tento systém pôsobí na obyvateľov aj preventívne. Odzrkadlilo sa to najmä v celkovom počte prípadov za rok. Kým v roku 2014 mala mestská polícia 1252 prípadov, v roku 2017 to bolo už iba 901. Výrazne klesol aj počet čiernych skládok,“ zakončila hovorkyňa s tým, že kamerový systém mesto plánuje rozširovať aj naďalej. Mestská polícia má v súčasnosti na posúdení ďalší projekt podaný na ministerstvo vnútra.

Zdroj: Klaudia Kovácsová, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár