R. SOBOTA: Zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko sa zúčastnilo zhruba 300 ľudí

RIMAVSKÁ SOBOTA – Tri stovky ľudí prišli dnes (9. 3.) podvečer na zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko, ktoré bolo venované pamiatke zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Ako organizátori v úvode pripomenuli, šlo o apolitickú akciu, ktorej cieľom bolo predovšetkým vyjadriť požiadavku na dôkladné vyšetrenie vraždy spomínaných dvoch mladých ľudí za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov.

Počas podujatia odznelo niekoľko príhovorov a organizátori prečítali list Jozefa Kuciaka, brata zavraždeného novinára, ktorý v ňom vyzval ľudí, aby neboli ľahostajní a načrtol dopad tragédie na ich rodinu. V liste zopakoval aj požiadavku na objasnenie vraždy za účasti vyšetrovateľov z iných krajín. Pokojné zhromaždenie, ktoré nenarušil žiadny incident, ukončila pieseň Marty Kubišovej Ať mír dál zůstává s touto krajinou v podaní speváčky Zuzany Mikulcovej.

Obdobné zhromaždenia sa konali aj v okolitých okresných mestách našich regiónov. Najviac účastníkov, podľa organizátorov zhruba tisíc, naň prišlo v Lučenci. V Rožňave došlo na námestie približne 400 ľudí a vo Veľkom Krtíši asi 200.

Ako informuje portál Aktuality.sk, celkovo sa vo vyše 40 mestách na Slovensku i v zahraničí zúčastnilo dnešných zhromaždení približne 120 000 ľudí. S veľkou pravdepodobnosťou tak ide o najväčšie demonštrácie v histórii samostatnej Slovenskej republiky.

Zdroj: Sobotnik.sk, Aktuality.sk Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár