R. SOBOTA: Zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko sa zúčastnilo do 200 ľudí

RIMAVSKÁ SOBOTA – Zhruba 150 až 200 ľudí, ktorých neodradil ani jemný dážď, sa dnes (16. 3.) podvečer zišlo na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote, aby si po týždni opäť pripomenuli pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej na podujatí Postavme sa za slušné Slovensko. Počet zúčastnených ľudí v porovnaní s minulým piatkom, kedy sa zhromaždenia zúčastnilo okolo 300 (podľa niektorých odhadov až do 500) účastníkov, teda klesol.

Organizátori v úvode pripomenuli, že od pôvodnej myšlienky, uctiť si zavraždených mladých ľudí, sa požiadavky protestujúcich posunuli ďalej smerom k politickej zodpovednosti. „Stáli sme tu pred dvomi týždňami, aby sme si pripomenuli dvoch mladých ľudí, ktorých vražda otriasla celým Slovenskom. Stáli sme tu aj pred týždňom, aby sme ukázali, že vyvodenie politickej zodpovednosti je jedným zo základov vyspelej demokracie. Stojíme tu aj dnes, pretože sa zdá, že arogancia moci na Slovensku nemá hraníc,“ uviedla vo svojom príhovore jedna z organizátoriek Zuzana Mikulcová.

Podľa nej je arogantné neprijať politickú zodpovednosť, keď ste jednoznačne pochybili a je arogantné myslieť iba na svoju moc a vplyv, keď ide o budúcnosť krajiny. „Je arogantné klásť si podmienky v čase, keď máte máte mať sklopené uši. Je arogantné predložiť riešenie, ktoré je výsmechom každého slušného človeka. Je arogantné správať sa k novinárom bez rešpektu, keď celú túto situáciu vyvolala vražda novinára,“ dodala.

Ako pokračovala, ľudí tento postoj kompetentných už uráža a chcú pre seba, svoje deti a svoju krajinu slušnú budúcnosť. „Bez korupcie, bez mafie, bez chobotníc, ktoré nás všetkých dennodenne pripravujú o prostriedky,“ zakončila Mikulcová.

Na zhromaždení organizátori prečítali i list bývalého arcibiskupa Roberta Bezáka, ako aj odkazy zahraničných Slovákov, ktorých tiež trápi aktuálna situácia na Slovensku. S vlastnou básňou sa zúčastneným prihovoril lekár Tibor Durdjak a ako posledná dostala slovo novinárka Henrieta Hrinková, ktorá bola účastníčkou nepovolenej študentskej demonštrácie v roku 1989 v Bratislave a členkou prvého štrajkového výboru na Univerzite Komenského.

„Mala som taký sen, že žijem v malej peknej krajine, bohatej na minerálne vody a liečivé pramene, v krajine pracovitých a vzdelaných ľudí a úrodných polí…v krajine, ktorá, keby jej dovolili, dokázala by byť sebestačná v rastlinnej aj živočíšnej výrobe. Snívalo sa mi, že v tejto krajine boli pri vláde skutoční paradoxní science fiction politici. Na čele stál Robo Kop, ako nezničiteľný a nenahraditeľný. Keď ho nachytali, že švindľuje, namiesto seba použil náhradníka na diaľkové ovládanie Pela Griniho. Ďalej bol vo vláde aj Transformer Béla, flexibilný podľa požiadaviek a okolností. Štvoricu science fiction politikov dopĺňal X-Man Danko – muž mnohých slovesných novotvarov, ktorý preslávil túto krajinu svojimi hláškami,“ uviedla vo svojom prejave Hrinková.

Úplne na záver viac ako polhodinového podujatia účastníci zaspievali štátnu hymnu. Okrem Rimavskej Soboty sa obdobné zhromaždenia konali aj v ďalších viac ako 30 mestách na Slovensku, vrátane Lučenca, Veľkého Krtíša či Rožňavy, ako aj v zahraničí. Podobne ako minulý piatok, aj dnes sa ich zúčastnili desiatky tisíc ľudí.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár