RIMAVSKÁ SOBOTA: Pri zrážke vlaku s autom na priecestí zomreli dvaja ľudia

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dvaja ľudia zomreli a ďalší traja boli zranení pri dnešnej (11. 4.) dopravnej nehode – zrážke osobného vlaku s osobným motorovým vozidlom, ktorá sa stala za železničnom priecestí na Sabovej, mestskej časti Rimavskej Soboty. K nehode došlo krátko po 6:00.

„Vo vozidle sa nachádzalo päť osôb. Dve z nich boli na mieste mŕtve, ostatné boli prevezené do nemocnice,“ priblížil Marek Laššák z Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Rimavská Sobota. Na mieste zasahovalo podľa jeho slov päť hasičov s dvomi kusmi techniky, ktorí osoby vystrihali z poškodeného vozidla.

Podľa slov Zuzany Farkasovej z Prezídia HaZZ sa vo vlaku sa v čase nehody nachádzalo celkovo šesť osôb. Tie neutrpeli žiadne zranenia. „Železničné priecestie SP1185 bude približne tri hodiny uzavreté,“ doplnila.

Ako dodala hovorkyňa Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby SR Alena Krčová, všetci traja zranení boli prevezení do rimavskosobotskej nemocnice. „Jedna osoba bola zranená ťažko. Utrpela viacnásobné poranenia celého tela, tzv. polytraumu. Ďalší dvaja boli stredne ťažko zranení,“ konkretizovala hovorkyňa.

Polícia nehodu vyšetruje, vodič podľa nej nerešpektoval plnú čiaru ani výstražné červené svetlo

Ako médiá v súvislosti s nehodou informovala krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, vyšetrovateľ v Rimavskej Sobote už začal trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia.

„30-ročný vodič osobného motorového vozidla Škoda Octávia z obce Studená, ktorý smeroval od Rimavských Janoviec do Rimavskej Soboty, pravdepodobne predchádzal dodávku, ktorá stála pred železničným priecestím chráneným svetelnou signalizáciou a bez závor. V čase keď na priecestí, z dôvodu prichádzajúceho vlaku, svietilo červené výstražné svetlo, vodič Octávie nerešpektoval svetelnú a zvukovú signalizáciu, cez plnú čiaru obišiel dodávku a vošiel na železničné priecestie, kde došlo k zrážke vlakom, ktorý narazil do ľavej prednej časti vozidla,“ opísala priebeh nehody hovorkyňa.

Doplnila, že v osobnom vlaku sa vtedy nachádzali šiesti cestujúci a dvaja zamestnanci. Pri nehode sa nikto vo vlaku nezranil. Vo vozidle boli okrem vodiča aj štyri spolujazdkyne.

„Vodič a 25-ročná spolujazdkyňa na sedadle za ním, utrpeli ťažké zranenia, ktorým na mieste podľahli. 30-ročná spolujazdkyňa z Hodejova sa pri nehode ťažko zranila, 26-ročná spolujazdkyňa na prednom sedadle z obce Studená utrpela ľahké zranenie a po ošetrení bola z nemocnice prepustená. 46-ročná spolujazdkyňa z Blhoviec, zostala hospitalizovaná v nemocnici s ľahkými zraneniami,“ konkretizovala Faltániová.

Na mieste nehody bol podľa nej aj súdny lekár a v prípade usmrtených osôb bola nariadená súdna pitva. Do vyšetrovania dopravnej nehody bol pribratý aj znalec z odboru cestnej dopravy. „Škoda, ktorá pri nehode vznikla na vozidle a na poškodenom rušni, je odhadnutá na 12-tisíc eur. Dopravná nehoda so smrteľnými následkami je v štúdiu vyšetrovania,“ uzavrela hovorkyňa.

Zdroj a foto: HaZZ, Krajské riaditeľstvo Policajného zboru Banská Bystrica

Pridaj komentár