TIP NA NEDEĽU: Bezplatný vstup do Betliara a ovčiarsky sviatok na Zbojskej

BETLIAR/ZBOJSKÁ – Ak ešte nemáte program na nedeľu 6. mája 2018, máme pre vás dva tipy. Prvý sa týka bezplatného vstupu a sprievodných akcií v kaštieli Betliar pri Rožňave, druhý zase akcii, ktorá je venovaná ovčiarstvu v horskom sedle Zbojská nad Tisovcom.

Bezplatné vstupenky na prvé podujatie je možné vyzdvihnúť si v pokladni kaštieľa, pričom vstupy so sprievodcom budú organizované každých 30 minút s obmedzeným počtom 30 osôb v skupine. „Prehliadky kaštieľa sa začínajú o 9:30, posledný vstup bude o 17:30. Pre milovníkov hudby z obdobia prvej polovice minulého storočia zahrá rožňavská kapela Retro Music Band,“ priblížila kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Ako ďalej spomenula, na záujemcov čaká aj kvetinový trh, ktorý sa v jeho areáli koná po štvrtýkrát. „Návštevníci budú mať možnosť zakúpiť si rôzne druhy letničiek a remeselné výrobky,“ konkretizovala manažérka s tým, že betliarsky kašieľ bude tentoraz otvorený aj počas pondelka 7. mája.

Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky. To je oficiálny názov podujatia, ktoré sa v nedeľu koná na Zbojskej. Jeho program sa začína o 11:00 omšou v kaplnke Zbojská, nasledovať bude spoveď valachov, požehnanie statku, miešanie oviec a magické úkony, spojené s ich prvým vyháňaním na pašu. Okrem ovčiarov a ich rodín sa predstaví Michal Smetanka s pastierskymi ľudovými nástrojmi, ľudová hudba Košarinka či heligonkári.

Ochutnáte pôvodnú valaskú kuchyňu a grilované špeciality šéfkuchára Ivana Rusinu. Objavíte tajomstvá pastierstva, výrobu ovčiarskych produktov,“ pozývajú organizátori, podľa ktorých nebudú chýbať ani animácie pre deti spojené s valaskou kultúrou.

Zdroj: Judita Krajčiová, Múzeum Betliar, Salaš Zbojská,   Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár