FIĽAKOVO: Ihrisko v Mestskom parku sa po rokoch dočká obnovy

FIĽAKOVO – Detské ihrisko v Mestskom parku vo Fiľakove čaká veľká obnova. Samospráva spolu s partnermi, Nadáciou Veolia a Stredoslovenskou vodárenskou prevádzkovou spoločnosťou a. s., zainvestuje do náhrady všetkých starých detských prvkov. S prácami by mali začať v letných mesiacoch, dokončenie plánujú v auguste.

Preliezky, kolotoč a ostatné prvky, sú už v zlom technickom stave a niektoré z nich už nespĺňajú súčasné bezpečnostné normy. Jedným z nich je aj kovový kolotoč, ktorý je v parku desaťročia.

„Pre mnohých z nás má sentimentálnu hodnotu, bol súčasťou detstva niekoľkých generácií. Avšak dnes už nespĺňa požadované normy, pre deti môže byť nebezpečný, preto ho budeme musieť odstrániť,“ povedal primátor Attila Agócs. Niektoré z ostatných prvkov, ktoré budú použiteľné, zrepasujú a následne rozmiestnia v iných častiach mesta, predovšetkým na sídlisku Farská lúka.

Nové detské ihrisko bude stáť približne 22 000 eur, z nich 12 0000 venujú spomínaní partneri. Za tieto prostriedky do parku zakúpia dvojmiestnu hojdačku, zatrávňovacie rohože, kombinovanú vežu, pružinovú a prevažovaciu hojdačku, agátový kolotoč, malý altánok, odpadkový kôš, kresliacu tabuľu a infotabuľu.

Vizualizácia pripravovaného ihriska (zdroj: Veríme v Zábavu, s. r. o.)

Mesto uhradí zvyšných približne 10 000 eur, z ktorých deťom zakúpi kombinovanú štvorvežu. Jednotlivé veže budú prepojené lávkami, valcami a inými prvkami, budú použité lezecké steny a odolné sklolaminátové šmýkačky. Tento hrad bude postavený z guľatiny agátového dreva, ktoré je pre deti najbezpečnejšie.

Zo zvyšku financií mesto vybuduje okolo ihriska oplotenie podobné tomu okolo ihriska na Ulici 1. mája. „Aj keď je to oplotenie nízke, osvedčilo sa nám to. Chráni najmä pred znečisťovaním priestoru psami, ale slúži aj na vymedzenie pozemku,“ doplnil primátor.

Zdroj a foto: Klaudia Kovácsová, hovorkyňa Fiľakova,   Vizualizácia: Veríme v Zábavu, s. r. o.

Pridaj komentár