FIĽAKOVO: Na Noc múzeí prišiel rekordný počet ľudí, videli novú bránu i chodby pod hradom

FIĽAKOVO – Viac ako 1700 návštevníkov zavítalo na Fiľakovský hrad a skoro 600 ľudí prišlo do Mestského vlastivedného múzea Fiľakovo počas sobotňajšieho (19. 5.) podujatia Noc múzeí a galérií. Informuje o tom Mesto Fiľakovo na svojej internetovej stránke s tým, že ide o rekordnú divácku účasť v miestnej histórii tohto podujatia.

Medzi hlavné lákadlá patrilo odovzdanie novej vstupnej brány do hradného areálu, ktorú zhotovil umelec Otto Szabó so svojím tímom. „Toto miesto na prahu národnej kultúrnej pamiatky a ďalšej zóny centra mesta je možno aj také symbolické miesto. Symbolom toho, ako môže prerásť ochrana kultúrneho dedičstva do revitalizácie ďalšej časti jadra mesta a je i akýmsi symbolom jeho rozvoja,“ uviedol pri odovzdaní brány primátor Attila Agócs.

Pripomenul tiež, že medzi ďalšie plány mesta patrí vybudovanie riadneho parkoviska v podhradí, obnovenie bašty mestského opevnenia a ďalšie kroky, smerujúce k rozvoju cestovného ruchu. Na tieto účely samospráva vypracovala rozsiahly projekt, ktorý bol z grantov podporený sumou takmer jeden milión eur. „V nasledujúcich týždňoch sa to stáva realitou,“ dodal primátor.

Tajomné chodby

Druhou novou atrakciou je stála expozícia s názvom Fiľakovo 1938-1945, ktorú sprístupnili v chodbách pod Fiľakovským hradom. Tie boli až donedávna zahalené rúškom tajomstva. Dlho slúžili ako smetisko a samospráva nakoniec dala ich vchody dočasne zamurovať. V rámci jedného projektu sa však pracovníci múzea rozhodli chodby revitalizovať, vyčistili ich a preskúmali ich históriu.

„Počas pátrania sa aj vďaka informáciám, fotografiám, spomienkovým spisom a denníkom Fiľakovčanov zistilo, že tieto chodby boli vyhotovené počas druhej svetovej vojny v rokoch 1943-1944 a slúžili ako úkryty pri bombardovaní mesta,“ načrtla riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo (HMF) Viktória Tittonová.

Ako pokračoval pracovník múzea Marian Mesiarik, ktorý je autorom myšlienky revitalizácie chodieb, ešte v januári tohto roku vôbec netušili, čo to vôbec sú tie diery v hradnom kopci. „Pivnice, chodby spojené s históriou hradu? Nevedeli sme, ale dozvedeli sme sa to bádaním,“ konštatoval.

Dôvodom na ich vyhĺbenie bola podľa jeho slov skutočnosť, že vo Fiľakove ľudia očakávali bombardovanie, pretože tam bola fabrika, ktorá sa zaoberala vojenskou výrobou kategórie A1. „To bola v tej dobe asi najvyššia kategória. Bola preto strategickým bodom bombardovania. Druhým potenciálnym bodom bombardovania bola železnica, keďže Fiľakovo bolo dôležitým železničným uzlom,“ vysvetlil Mesiarik s tým, že v meste vzniklo celkovo približne sedem takýchto krytov. „S dobrovoľníckym tímom pracujeme na tom, aby boli všetky zmapované,“ dodal.

K bombardovaniu Fiľakova nakoniec naozaj aj prišlo. „Mesto bolo podľa oficiálnych zdrojov bombardované len raz. My sme ale prišli na to, že to bolo až štyrikrát. Prvé bolo v novembri 1944 a pri prechode frontu boli ľudia v týchto úkrytoch viac ako týždeň,“ zakončil Mesiarik.

Foto a video: Sobotnik.sk

Pridaj komentár