Noc múzeí a galérií 2018 môžete v našich regiónoch stráviť na šiestich miestach

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Sprístupnenie podzemných chodieb, prezentácia vojenskej techniky, vyskúšanie dobového oblečenia, ale aj odhalenie pamätnej tabule či banský vláčik. To všetko čaká na návštevníkov série podujatí Noc múzeí a galérií 2018, do ktorej sa v sobotu 19. mája zapojí aj šesť múzeí z regiónov Gemer, Malohont a Novohrad.

V Gemersko – malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote štartuje program o 18.00. Do neskorej noci si budú môcť návštevníci pozrieť zaujímavý program zameraný na vojenskú techniku, zbrane, statické vybavenie či iné zaujímavosti z vojenskej histórie v podaní Klubu vojenskej histórie Anthropoid z Mýta pod Ďumbierom.

Ďalšiu zaujímavú akciu pripravili organizátori z GMM pre priaznivcov počítačovej techniky. „O histórii počítačov a o práci so starými počítačmi príde návštevníkom porozprávať zástupca spoločnosti RSNET v takmer celovečernom prezentačnom bloku s názvom Počítačové báje a povesti,“ konkretizovala kultúrno-výchovná referentka GMM Elena Lindisová s tým, že každý 100. návštevník dostane od riaditeľky múzea darček. Vstupné na podujatie je jedno euro. Deti do šesť rokov majú vstup zdarma.

V Hradnom múzeu Fiľakovo (HMF) bude návštevníkov Fiľakovského hradu vítať nová vstupná brána do jeho areálu, zdobená historickým motívom. Jej slávnostné odovzdanie sa uskutoční o 17:30 a odštartuje reťazec programov konajúcich sa na hrade.

Azda najočakávanejšou atrakciou tohto ročníka je otvorenie podzemných protileteckých úkrytov pod hradným vrchom,“ podotkla riaditeľka HMF Viktória Tittonová s tým, že v nich bude inštalovaná expozícia, dokumentujúca obdobie druhej svetovej vojny v meste.

V susednom Lučenci sa v Novohradskom múzeu a galérii (NMG) začína program už o 16:00 a je orientovaný na sklárstvo. Ako prvé sú na rade tvorivé dielne, zamerané na zdobenie sklenených výrobkov rôznymi technikami. O 17:00 nasleduje komentovaná prehliadka výstavy Variácie skla z Novohradu a Podpoľania. Zaujímavá bude aj prednáška o významných sklárskych rodinách v Novohrade či prezentácia významných akvizícií NMG s dôrazom na sklársku výrobu.

Neviete, či máte doma niečo cenné? Prineste si predmet so sebou a my vám to povieme. Nemáte si čo obliecť? U nás si môžete vyskúšať dobové odevné súčiastky a odfotiť sa,“ pozývajú organizátori z NMG. Vstupné je jedno euro.

V Múzeu Betliar (MB) čaká v sobotu na návštevníkov kaštieľa Noc múzeí a hrdinov. „Okrem kurátorov, reštaurátorov, konzervátorov či sprievodcov sú našimi hrdinami tí, vďaka ktorým sa zachovali cennosti, ktoré dnes obdivujeme v interiéroch kaštieľa,“ priblížila kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Ako dodala, kaštieľ a park v Betliari zachránil pred pustošením evanjelický farár Štefan Havlík, ktorého pamiatku si pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí uctia o 15:00 odhalením pamätnej tabule. „Druhým významným menom je spoluzakladateľka umenovedy Dr. Alžbeta Güntherová-Mayerová, ktorá ako prvá v búrlivých päťdesiatych rokoch minulého storočia spracovala zbierky hradu a kaštieľa,“ doplnila Krajčiová.

Program v Betliari sa však začne už o 11:00 otvorením nových priestorov tvorivých dielní pre deti, ktoré boli vytvorené po rekonštrukčných prácach vo dvore budovy grófskej kuchyne. „Táto časť areálu doteraz nebola využívaná a odteraz bude venovaná našim najmenším návštevníkom pre ich tvorivé aktivity. Programy pre deti budeme organizovať v priebehu celého roka,“ zakončila Krajčiová.

Do Noci múzeí a galérií sa zapája aj Banícke múzeum (BM) v neďalekej Rožňave. „V čase od 17:00 až takmer do polnoci budú v kúzelnom prítmí noci na návštevníkov čakať všetky expozície situované v areáli Zážitkového centra Sentinel. Návštevníci si môžu prezrieť historické vozidlá a pre deti až do zotmenia bude premávať po svojej koľaji banský vláčik,“ načrtla manažérka kultúry BM Erika Hermélyi Gecelovská.

Poslednou z inštitúcií, ktorá sa v našich regiónoch zapojí do Noci múzeí a galérií, je Múzeum bábkarských kultúr a hračiek (MBKaH) na hrade Modrý Kameň pri Veľkom Krtíši. Program sa začína o 17:00 scénkami z rozprávky Mimoni a do detských čias prenesie návštevníkov vystúpenie Raťafáka Plachtu s mímom Šimonom. Chýbať nebude ani Slniečko na rukavičke.

Spestrením bude výstava Legohranie, ktorá prezentuje najvyužívanejšiu a najpopulárnejšiu detskú stavebnicu – Lego. V rámci Noci múzeí a galérií budú prebiehať súťaže v skladaní o ceny v podobe stavebnice Lego,“ uvádza Katarína Hanková Jančeková, kultúrno-propagačná manažérka MBKaH. Vstupné je štyri eurá pre dospelých a dve eurá pre deti.

Zdroj: tlačové správy jednotlivých múzeí Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár