VIDEO: Pozrite si zábery na požiar plynu v Rimavskej Sobote v roku 1979

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dva veľké požiare plynu, ktoré od seba delí presne 20 rokov, zažila koncom minulého storočia Rimavská Sobota. O tom neskoršom sa môžete dočítať v archívnom článku portálu Sme.sk, o tom staršom, ktorý sa odohral v roku 1979, však na internete nenájdete ani zmienku. Napriek tomu sa ho pred 39 rokmi podarilo zaznamenať amatérskou kamerou na 8-milimetrový film. Tieto unikátne zábery, ktoré takmer štyri desaťročia ležali v súkromnom archíve, si dnes môžete pozrieť vďaka portálu Sobotnik.sk.

K výbuchu a následnému požiaru plynu došlo pri mestskej časti Včelinec, priamo na hlavnom potrubí plynovodu, ktorý dodnes slúži na prepravu tejto komodity z Ruska. Udalosť sa stala v skorých ranných hodinách a jej príčinou bola s najväčšou pravdepodobnosťou porucha potrubia. Mnohých ľudí zobudil hukot unikajúceho horiaceho plynu a jeho plamene vtedy šľahali do výšky niekoľkých desiatok metrov. Ožarovali celé okolie až neskutočnou žiarou.

O jej intenzite svedčí aj samotná existencia tohto videa. Kamera, ktorou bolo totiž natočené, si vyžadovala naozaj dokonalé svetelné podmienky, aby výsledné video nebolo príliš tmavé. Len pre zaujímavosť, na dostatočne svetlé zábery veľmi nestačilo bežné osvetlenie v panelákovom byte a na prisvetlenie pri filmovaní v interiéri sa preto používala silná samostatná lampa. Mimochodom, ani samotná kamera vtedy zďaleka nebola takou samozrejmosťou ako dnes, keď ju prakticky každý má v mobile. Je preto možné, že ide o jediné zábery tohto požiaru.

Zábery požiaru boli nasnímané z balkóna paneláku na Sídlisku Rimava (vtedy Trieda Sovietskych kozmonautov), ponad základnú školu na Dobšinského ulici (vtedy Ulica Víťazstva) a Tomašovú. Na videu je vidieť okrem pavilónov ZŠ a Tomašovej napríklad aj Sídlisko Dúžavská cesta. Pre úplnosť môžeme spomenúť, že ešte dlho bolo v meste počuť zlomyseľné narážky typu – prečo ten požiar nevznikol bližšie k Dúžavskej ceste, veď mohol vyriešiť jeden z najväčších problémov mesta (redakcia Sobotnik.sk sa pochopiteľne s takýmito výrokmi nestotožňuje, uvádzame ich len ako dobovú ilustráciu celej udalosti).

Bohužiaľ, to je zároveň prakticky všetko, čo vám o tomto požiari vieme povedať. Ako už bolo uvedené, na internete sme o ňom nenašli žiadnu zmienku a bezvýsledné bolo aj naše pátranie v dobových výtlačkoch Gemerských zvestí (GZ). Treba však mať na pamäti, že v tej dobe podobné udalosti nesvietili na predných stránkach novín (tie boli vyhradené budovateľským úspechom a podobným záležitostiam), ale boli nenápadne schované v rubrike Čierna kronika. V tej sa nám pri listovaní GZ ročník 1979 síce podarilo nájsť zmienky o veľkom požiari v Slovenských lučobných závodoch v Hnúšti či obdobnej udalosti v Tisovci, ale požiar plynu v Rimavskej Sobote nebol nikde zaznamenaný.

Samozrejme, pripúšťame aj možnosť, že sme zmienku o ňom prehliadli, hoci sme sa snažili byť naozaj pozorní. Našli sme aj niekoľko ľudí, ktorí si požiar pamätajú, bližšie informácie však nevedel nik z nich uviesť. V každom prípade, ak viete k tomuto požiaru povedať viac, budeme radi, pokiaľ to uvediete do komentárov pod článkom, prípadne na našej facebookovej stránke.

Prv, než si pozriete samotné polminútové video, k lepšej orientácii vám možno pomôže nasledujúca fotografia. Je urobená presne z toho istého miesta ako pôvodné video, hoci čas ich vzniku, samozrejme, delí takmer 40 rokov. Aj dnes je však možné celkom presne lokalizovať miesto požiaru z roku 1979 a pre ilustráciu sme načrtli aj lokalitu, kde sa odohral druhý požiar o 20 rokov neskôr.

No a úplne na záver – toto video je len prvým z viacerých, ktoré máme k dispozícii. Ak si „lajknete“ Sobotnik.sk na našej facebookovej stránke na tomto odkaze, budete mať istotu, že vám nič neujde:-)

Foto a video: Sobotnik.sk

Pridaj komentár