RIMAVSKÁ SOBOTA: Neznámy páchateľ zhanobil kostol vulgárnym nápisom

RIMAVSKÁ SOBOTA – Vulgárnym nápisom v maďarčine zhanobil neznámy páchateľ steny katolíckeho kostola na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote. Nápis nastriekal čiernym sprejom na južnú stenu svätostánku, v mieste približne za tribúnou.

K nápisu „Az isten bassza meg...“ (v preklade „Nech to boh pojebe…“) pridal aj symbol prevráteného kríža používaný satanistami, ako aj číslo 666, ktoré má byť označením Antikrista. Podľa údajov z kamerového systému mestskej polície došlo k nastriekaniu nápisu niekedy v noci zo soboty 19. mája na nedeľu 20. mája.

Tohto skutku sa neznámy páchateľ dopustil nielen na národnej kulúrnej pamiatke, ktorou kostol je, ale zároveň i na pietnom mieste, za čo hrozí vyšší trest. O vyjadrenie k tejto veci sme požiadali aj hovorkyňu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Správu budeme aktualizovať.

DOPLNENÉ 21. mája 2018 o 9.45: Podľa slov náčelníka rimavskosobotskej mestskej polície Petra Berecza v súčasnosti analyzujú zábery zo siedmich kamier, ktoré monitorujú prístupové cesty k námestiu a k miestu činu. „Zatiaľ však nemáme žiadnu stopu,“ dodal náčelník. Problémom pri identifikácii páchateľa môže byť podľa neho fakt, že výhľad smerom na túto stenu kostola sčasti zakrývajú stromy a viditeľnosť navyše ovplyvnil intenzívny dážď.

Ako pokračoval farár Rímskokatolíckej farnosti v Rimavskej Sobote Rastislav Polák, tento čin možno vnímať z viacerých uhlov pohľadu. „Je to možno aj obraz spoločnosti, v ktorej žijeme a ktorá si neváži ľudské hodnoty. Nie je to len o tom, že je to boží stánok, ale zároveň aj národná kultúrna pamiatka. Dá sa preto na to pozerať nielen z náboženského hľadiska, ale aj z historického, že je to vandalizmus a znehodnotenie pamiatky v centre mesta,“ konštatoval Polák.

DOPLNENÉ 21. mája 2018 o 19.30: Ako uviedla krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková, polícia v tejto veci zatiaľ neeviduje žiadne podané trestné oznámenie. Samotný nápis na kostole bol už medzitým zatretý.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár