TISOVEC: Viacero stromov v areáli Šťavica vypílili, mesto plánuje náhradnú výsadbu

TISOVEC – Oddychový areál Šťavica pri Tisovci prešiel v uplynulom období výraznou zmenou. Veľká časť stromov, ktoré boli jeho typickou súčasťou celé desaťročia, bola vypílená. Podľa samosprávy k tomuto kroku museli pristúpiť pre zlý stav drevín a z dôvodu bezpečnosti ľudí.

„Stromy v tejto lokalite nám už dávnejšie začali vysychať a nepomohlo ani ich odborné ošetrenie v minulosti. Mnohé z drevín boli suché na 70 percent a viac. Stali sa nebezpečnými v dôsledku padajúcich suchých konárov, ktoré ohrozovali všetkých návštevníkov na zdraví i živote,“ objasňuje Mestský úrad (MsÚ) a Mestské lesy Tisovec na informačnej tabuli priamo v areáli Šťavice.

Ako dodávajú, po vypílení stromov bude do 31. decembra 2018 v areáli uskutočnená náhradná výsadba – Projekt obnovy zelene na Šťavici po dohode so správou Národného parku Muránska planina. Nasledovať má revitalizácia celého areálu.

V pláne máme zrealizovať terénne úpravy – vyrovnávanie povrchov v dôsledku výrubu, vybudovanie detského ihriska s drevenými prvkami a bludiskom, osadiť mobiliár (lavičky, odpadové nádoby, …), vybudovať ohnisko, ale aj obnoviť drevenú tančiareň,“ konkretizuje samospráva.

Prvé zmeny v areáli bolo badať už v minulých rokoch. Mesto na Šťavici postavilo drevený altánok a k revitalizácii prispeli i členovia turistického oddielu (TO) KOS Rimavská dolina, ktorým sa podarilo zastrešiť neďaleký objekt bývalého skladu. Ten bol predtým dlhé roky nevyužívaný a chátral, o čom najlepšie svedčila jeho prepadnutá strecha. Zrekonštruovaný objekt má slúžiť nielen pre členov TO KOS, ale i pri organizácii rôznych športových, kultúrnych či spoločenských podujatí.

TIP: Budova v areáli Šťavica má už novú strechu, bude slúžiť turistom

Stav k 28. novembru 2016

Najzanedbanejšou časťou areálu je v súčasnosti bývalý amfiteáter. Rozpadávajúce sa pódium a hľadisko bez lavičiek pôsobia skutočne bezútešným dojmom. Zostáva len veriť, že pri revitalizácii Šťavice príde na rad i jeho rekonštrukcia.

TIP: Šťavica postupne ožíva, najnovším prírastkom je altánok

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár