Gymnáziá v Revúcej a Tornali čaká sťahovanie, v jednom prípade až o 27 kilometrov

REVÚCA/TORNAĽA – Gymnázium v Tornali a Prvé slovenské literárne gymnázium (PSLG) presťahuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý je ich zriaďovateľom, do nových priestorov. V oboch prípadoch je podľa predstaviteľov kraja dôvodom na sťahovanie slabá naplnenosť škôl a extrémne nízky počet žiakov.

PSLG má v aktuálnom školskom roku 32 žiakov v troch triedach. V nasledujúcom bude mať len 19 žiakov v dvoch triedach,“ zdôvodnil príčinu sťahovania prvej školy Miroslav Martiš, riaditeľ odboru školstva Úradu BBSK. PSLG, ktoré celých 19 rokov sídlilo v historickej budove Prvého slovenského gymnázia na Železničnej ulici, tak od 1. septembra 2018 bude fungovať v objekte druhého revúckeho gymnázia, pomenovanom po Martinovi Kukučínovi.

Otázne zostáva využitie pôvodnej historickej budovy. Podľa slov poslancov Ondreja Luntera a Júliusa Buchtu by v nej radi zriadili interaktívne múzeu, pravdepodobne zamerané na banícku minulosť Gemera. Ušetrených 150 000 eur, ktoré kraj počas nasledujúcich troch rokov nebude musieť do PSLG investovať, má ísť na rozvoj turizmu v regióne.

Osud literárneho gymnázia však aj tak visí na vlásku a presťahovanie je pravdepodobne len začiatkom jeho konca. Niektorí študenti totiž spísali petíciu, že chcú doštudovať v pôvodnej budove, čo však zo strany BBSK nebolo akceptované. Viacerí preto hovoria, že do nových priestorov neprejdú a radšej prestúpia na inú školu. Ak by počet žiakov PSLG ešte viac klesol, kraj ho zrejme úplne zruší.

Je to tam cítiť. Mám obavu, že nebudeme mať čo presťahovať, pretože žiaci sa vyjadrujú, že jednoducho do ďalšieho ročníka v tomto gymnáziu nenastúpia a pôjdu inde. Možno to v septembri budeme musieť riešiť,“ podotkol poslanec za Revúcky okres Július Laššan.

V Tornali končí gymnázium po 70 rokoch

História tornaľského gymnázia gymnázia je ešte niekoľkokrát dlhšia než PSLG. V meste totiž fungovalo až 70 rokov. V tomto prípade ide ešte o radikálnejší rez, pretože BBSK ho rovnako od 1. septembra sťahuje až do 27 kilometrov vzdialenej Rimavskej Soboty.

Gymnázium má v tomto školskom roku 74 žiakov, pričom jeho kapacita je 325 žiakov. V školskom roku 2018/2019 bude mať škola 34 žiakov, z ktorých už desať požiadalo o prestup na inú školu,“ priblížil Martiš situáciu v Tornali. „Prečo presťahovanie do R. Soboty? Z jedného a prostého dôvodu. Všetci žiaci v Tornali sa vzdelávajú v maďarskom vyučovacom jazyku a bližšie takúto školu nemáme,“ dodal.

Podľa slov primátora Fiľakova a krajského poslanca Attilu Agócsa by táto situácia mala byť mementom. „Pred niekoľkými rokmi sa črtala dohoda, kedy sa mohli dohodnúť zástupcovia mesta a kraja, že spoja gymnázium s jednou základnou školou a mohlo ďalej fungovať. Vtedy ešte počty žiakov boli dostačujúce. Bohužiaľ, teraz sú také, že sa to už nedá zrealizovať,“ konštatoval Agócs.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “Gymnáziá v Revúcej a Tornali čaká sťahovanie, v jednom prípade až o 27 kilometrov”

  1. Pingback: REVÚCA: Prvé slovenské literárne gymnázium po 23 rokoch končí

Pridaj komentár