HNÚŠŤA: OZ Horná Rimava zachraňuje najstarší most na Rimave

HNÚŠŤA – Najstarší most na 88-kilometrovom toku rieky Rimava, ktorý sa nachádza v Hnúšti – Maši, čakajú lepšie časy. Tento posledný kamenný klenbový most na Rimave po desaťročiach chátrania zachraňujú dobrovoľníci z občianskeho združenia(OZ) Horná Rimava pod vedením Romana Lebedu. Ten za záchranu mosta bojuje už roky.

Rekonštrukčné práce sa začali 4. júna a potrvajú zhruba dva týždne. „Most v posledných rokoch stále viac chátral, preto sme sa rozhodli urýchliť jeho rekonštrukciu. Najprv sme sa o to pokúšali v spolupráci s mestom Hnúšťa, ale táto spolupráca nevyšla. Odhodlali sme sa teda do toho ísť sami,“ objasnil Lebeda. Dôležitým krokom k obnove mosta bol podľa neho i súhlas Slovenského vodohospodárskeho podniku, keďže ten vlastní parcelu na ktorej most stojí.

Spolupráca Hornej Rimavy a Castrum Ghymes

Okrem domácich dobrovoľníkov „Hornorimavčanov“ pomáhajú s obnovou mosta i murári z OZ Castrum Ghymes, ktorí sa venujú záchrane hradu Gýmeš v Nitrianskom kraji. Svoje skúsenosti s renováciou a konzerváciou torzálnej architektúry uplatňujú aj pri záchranných prácach v Maši. Hoci, ako sami hovoria, práca v takomto mokrom prostredí si vyžaduje niekedy špecifický prístup.

V prvom rade doplníme chýbajúcu klenbu. Potom sa zameriame na odrážacie a nábehové múry mosta, ktoré tu už v podstate absentujú. Most už bol v zásade v havarijnom stave, hoci mu od veľkej vody čiastočne pomáha Klenovská priehrada,“ poznamenal Peter Láder z Castrum Ghymes.

Ani tá však podľa jeho slov nezachráni všetko. „Zažili sme pred pár dňami, že prišla hodinová búrka a hladina vody sa zdvihla o 30 až 40 centimetrov. A to ešte nebola nejaká veľká prietrž. Najhoršie by bolo, keby veľká voda priniesla nejaký kmeň. To by už most mohlo reálne ohroziť,“ podotkol Láder.

Záchranné práce na moste rozdelili do troch etáp. „Prvá je zameraná na už spomínané výpadky v klenbe, nábehové múry a najdôležitejšie práce pri päte mosta, teda miesta, ktoré sú pod vodou. Pri každej vyššej vode sa z nich totiž vymýva stále viac materiálu,“ vysvetlil Lebeda. Po ukončení tejto prvej etapy má byť most zastabilizovaný tak, že už nebude ďalej chátrať a vydrží, kým sa združeniu podarí vyzbierať dostatok prostriedkov na jeho ďalšiu obnovu.

Peniaze sú zatiaľ len na prvú etapu obnovy

Práve financie sú najdôležitejším faktorom, ktorý určí, ako dlho bude celková obnova mosta trvať. Nemá totiž oficiálne žiadneho majiteľa, nie je kultúrnou pamiatkou, a tak naň nie je možné získať peniaze z fondov a grantov. OZ Horná Rimava ho preto obnovuje z vlastných peňazí, ktoré pochádzajú predovšetkým z členského a príspevkov z dvoch percent dane.

Vyhlásili sme aj internetovú výzvu, v rámci ktorej nám ľudia môžu prispieť ľudia, ktorí chcú pomôcť most zachrániť. Doteraz máme aj s našimi prostriedkami dovedna 2026 eur, ktoré budú postačovať na prvú etapu. Budeme však radi, ak nám ľudia budú peniaze posielať aj ďalej, pretože ich odložíme na druhú etapu, ktorá by mala nasledovať v septembri. Sme veľmi vďační za každé jedno euro a budeme radi, ak sa ľudia prídu pozrieť na záchranné práce a prípadne sa môžu i zapojiť brigádnickou prácou,“ avizoval Lebeda s tým, že na moste sa pracuje každý deň od rána až do zotmenia.

Každý, kto chce prispieť na záchranu hnúšťanského kamenného mosta, môže poslať ľubovoľnú sumu na účet SK4409000000000381988218. Viac o tomto historickom moste sa záujemcovia dozvedia na stránke www.tureckymost.sk, kde je uvedený aj zoznam všetkých darcov.

 

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “HNÚŠŤA: OZ Horná Rimava zachraňuje najstarší most na Rimave”

  1. Pingback: HNÚŠŤA: Do zrekonštruovaného kamenného mosta bola uložená časová schránka

Pridaj komentár