HNÚŠŤA: „Turecký“ most bol už na spadnutie, zachránilo ho 20 dobrovoľníkov

HNÚŠŤA – Záchranné práce, ktoré na moste v Hnúšti – Maši v uplynulých dvoch týždňoch realizovalo 20 dobrovoľníkov z občianskeho združenia (OZ) Horná Rimava spolu s dvomi murármi z OZ Castrum Ghymes, prišli doslova v poslednej chvíli. Ako sa totiž ukázalo počas prvej etapy rekonštrukčných prác, turecký most mal veľké statické poruchy, ktoré mohli v krátkej dobe zapríčiniť jeho zrútenie.

„Situácia bola ďaleko horšia, ako sa zdala na začiatku. Postupne vychádzali na povrch ďalšie a horšie poruchy. Celkový stav mosta bol oveľa horší, než ukázala zbežná prehliadka na počiatku prác. Celý základ bol podmytý a časť klenby bola od otrasov, spôsobených prejazdmi ťažkej techniky, popraskaná,“ zhodnotil stav mosta Peter Láder, jeden z dvojice murárov OZ Castrum Ghymes.

Hrozilo zrútenie klenby

V prvej etape záchranných prác sa preto zamerali na opravy výpadkov muriva a na statické poruchy klenby, hlavne na jej pätu, teda miesto, kde dosadá na terén. Vybudovali tiež základ pre nábehový múr, ktorý chcú vystavať v druhej etape záchranných prác.

Vyšpárovaná pôvodná klenba a nový základ na nábehový múr mosta

Časť klenby, hlavne na pravej strane mosta, sme prešpárovali. Na ľavej strane ešte zostane doplniť nejaké kamene a prešpárovať to. Potom sa môžeme venovať nábehovým múrom, ktoré sme teraz nestihli,“ konkretizoval Láder s tým, že zdržanie zapríčinil zlý stav mosta a chyby, na ktoré postupne prichádzali a museli ich uprednostniť.

Obaja murári majú desaťročné skúsenosti s opravami torzálnej architektúry na hradoch Gýmeš, Muráň, Čabraď, Sivý Kameň či Revište. V takomto mokrom prostredí však pracovali prvýkrát. „Voda to dosť komplikovala. Hlavne v prvých dňoch, kedy bolo dosť daždivo a zdvihla sa hladina rieky,“ podotkol druhý z dvojice, Zoltán Vozák.

V druhej etape, ktorá je plánovaná na september, sa chcú zamerať na ďalšie práce na ľavej strane klenby a nábehové múry, ktoré odvádzajú vodu z okrajov rieky priamo pod most, aby nenarážala do základov. Most pochopiteľne opravovali tradičnou technikou za použitia vápennej malty. Výnimkou bol len nový základ klenby, ktorý bol úplne odmytý a murári ho museli nanovo vybetónovať.

Pomoc firiem i jednotlivcov

Ako pokračoval Roman Lebeda z Hornej Rimavy, ktorý už dlhé roky bojuje za záchranu mosta, v tejto etape je možné povedať, že most je už zachránený. „Chcem sa poďakovať hlavne našim partnerom, ktorí prispeli k záchrane mosta. Je to v prvom rade spoločnosť PUR-STAV KB, páni Ulický a Miták, ktorí nám pomohli s pieskom a betónom. Ďalej firme CALMIT Tisovec, ktorá nám pomohla zohnať nehasené vápno. To sa dá kúpiť len v celej palete, ale my sme potrebovali len niekoľko vriec,“ priblížil Lebeda.

Zoltán Vozák pri práci na klenbe mosta
Domurovaná časť klenby po odstránení bednenia

Celá záchrana by podľa neho nebola možná bez nezištnej pomoci ďalších firiem a mnohých jednotlivcov. „Rád by som vyjadril vďaku firmám z Hnúšte, ktoré pomohli so stravovaním pracovníkov a pitným režimom. Konkrétne Pizza Gaia, reštaurácia Kocka či pekáreň MIVEPek. „Poďakovať sa chcem aj Stavebninám Zdeno Fekiač za zľavu na materiál, ako aj pánovi Ulickému z hotela Vepor v Klenovci. Keď som prišiel za ním a chcel som ho poprosiť o nejakú zľavu na ubytovanie pre našich majstrov, tak povedal, že ich ubytuje zadarmo,“ dodal Lebeda.

Poďakoval sa aj všetkým darcom, ktorí združeniu poslali peniaze na prvú etapu záchrany. „Robíme to sami, z vlastných peňazí a z príspevkov ľudí. Bez toho, aby nám pomohlo mesto, štát, či nejaké ministerstvo. Nemôžeme žiadať ani o granty, keďže most oficiálne neexistuje a preto naň nič nemôžeme žiadať. Patrí teda veľká vďaka všetkým ľudom, vďaka ktorým sa za dva týždne na záchranu mosta vyzbieralo až 3300 eur,“ zakončil Lebeda.

Každý, kto chce prispieť na záchranu hnúšťanského kamenného mosta, môže poslať ľubovoľnú sumu na účet SK4409000000000381988218. Viac o tomto historickom moste sa záujemcovia dozvedia na stránke www.tureckymost.sk, kde je uvedený aj zoznam všetkých darcov.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “HNÚŠŤA: „Turecký“ most bol už na spadnutie, zachránilo ho 20 dobrovoľníkov”

  1. Pingback: I. etapa záchrany mosta je úspešne za nami -

Pridaj komentár