REVÚCA: Lunter chce presťahovať Prvé slovenské literárne gymnázium, rovnaký zámer mal aj Kotleba

REVÚCA – Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej, ktoré už 19 rokov funguje v historickej novšej budove Prvého slovenského gymnázia na Železničnej ulici, zrejme čaká v najbližšej budúcnosti zásadná zmena. Podľa návrhu vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na čele s predsedom Jánom Lunterom by od nového školského roka malo prísť o svoju ikonickú budovu a sídliť v priestoroch druhého revúckeho gymnázia, ktoré nesie meno Martina Kukučína.

Konečné slovo v prípade presťahovania gymnázia budú mať krajskí poslanci na svojom zasadnutí v pondelok 25. júna 2018. Na dnešnej (12. 6.) tlačovej konferencii v Revúcej, kde vedenia kraja ako zriaďovateľ školy svoj zámer prezentovalo, však s presťahovaním súhlasili všetci traja poslanci za Revúcky okres – Milan Kolesár, Július Buchta aj Július Laššan. Navyše, ako na tlačovke spomenul Lunter, zámerom sa už zaoberali aj poslanecké kluby BBSK. Je preto pravdepodobné, že návrh na presťahovanie bude podporený.

Ako ďalej Lunter uviedol, presťahovanie gymnázia má význam z hľadiska lepšieho zabezpečenia výučby, klesajúceho počtu žiakov i úspory financií. „Nevyjdeme z toho normatívu, ktorý nám dáva štát, takže na chod školy musíme doplácať,“ vysvetlil predseda kraja s tým, že predpokladaná úspora za nasledujúce tri roky by vďaka presťahovaniu mala dosiahnuť sumu 150 000 eur. Tie chce BBSK podľa Luntera dať okresu na rozvoj turizmu.

Málo študentov a žiadny pedagóg na plný úväzok

Zrejme najväčším dlhodobým problémom PSLG bol klesajúci počet študentov. Zatiaľ čo pred desiatimi rokmi ich tam študovalo okolo 120, v súčasnosti ich je už iba 32. „Tretia trieda má nulový počet žiakov. V prvej triede máme osem žiakov. Do budúceho školského roka však ešte nemáme zapísaného ani jediného žiaka,“ konkretizoval Lunter.

PSLG je v súčasnosti celkovo v zložitej situácii, keďže aktuálne zároveň prebieha výberové konanie na nového riaditeľa. Podľa slov krajského poslanca Júliusa Laššana, ktorý je aj v správnej rade školy, sa na tento post prihlásili dvaja záujemcovia. Vyberať z nich nového riaditeľa budú budúci týždeň.

Napätá situácia je však podľa jeho slov aj v pedagogickom zbore a medzi žiakmi, pričom viacerí avizovali, že ak sa gymnázium presťahuje, zo školy odídu. „Snažili sme sa im vysvetliť situáciu, že ak by opustili rady PSLG, tak to sa v podstate stratí. Pretože, pokiaľ by odišli piati-šiesti z otvoreného ročníka, tak neviem, čo sa bude diať,“ upozornil Laššan. Dodal tiež, že v gymnázium nepracuje na plný úväzok ani jeden pedagóg, všetci majú len čiastkové.

Sťahovať chcel aj Kotleba

O sťahovaní gymnázia alebo jeho zlúčení s Gymnáziom Martina Kukučína (GMK) uvažovalo v roku 2016 aj predchádzajúce vedenie kraja pod vedením Mariana Kotlebu. Vtedy tento zámer vzbudil búrku nevôle a za zachovanie gymnázia v pôvodných priestoroch sa postavil okrem iných i vtedajší minister kultúry Marek Maďarič.

Podľa viacerých názorov, ktoré sme si v Revúcej vypočuli v súvislosti s presťahovaním gymnázia, pôjde v prípade naplnenia tohto zámeru o začiatok jeho konca a napokon bude zlúčené s GMK. V každom prípade, súčasná neistá situácia môže rodičov ešte viac utvrdiť v tom, aby svoje deti na PSLG nedávali.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “REVÚCA: Lunter chce presťahovať Prvé slovenské literárne gymnázium, rovnaký zámer mal aj Kotleba”

  1. Pingback: REVÚCA: Prvé slovenské literárne gymnázium po 23 rokoch končí

Pridaj komentár