R. SOBOTA: J. Kóbor z Omegy si spomína na staré sobotské kino, na koncerte zaspieva aj Jasnú zprávu

RIMAVSKÁ SOBOTA – Legenda maďarskej hudobnej scény, skupina Omega, už túto sobotu (23. 6. o 21:00) vystúpi v amfiteátri v Rimavskej Sobote. Niekoľko týždňov pred týmto podujatím sa v miestom Dome kultúry konala tlačová konferencia, na ktorej odznelo množstvo zaujímavostí z takmer 60-ročnej histórie tejto kapely v podaní jej speváka, Jánosa Kóbora. Najzaujímavejšie momenty sme zhrnuli v tomto článku, fajnšmekri si môžu pozrieť aj kompletný, vyše hodinu a štvrť trvajúci záznam tlačovky. Z maďarčiny ju tlmočil známy Rimavskosoboťan a člen skupiny Maduar Juraj Matyinko.

Do Rimavskej Soboty po tretíkrát

Omega v Rimavskej Sobote vystupovala zatiaľ dvakrát. Prvý koncert bol v polovici 70. rokov 20. storočia a jeho dejiskom bolo staré sobotské kino Partizán na dnešnej Francisciho ulici (v 90. rokoch v tejto budove bola diskotéka Aréna, dnes slúži ako obchodné priestory).

Ako si spomína Kóbor, v tomto období sa už Omege rozbiehala medzinárodná kariéra a malé kino bolo v porovnaní s priestormi, kde vtedy zvyčajne vystupovali, dosť stiesnené. Z tohto obdobia mu v pamäti utkveli ešte slová „československá pasová kontrola“, ktoré si dodnes pamätá a vie ich aj vysloviť.

Druhý koncert v R. Sobote odohrala Omega len pred dva a pol rokom. Zaujímavý bol tým, že šlo o posledný koncert z koncertnej šnúry nazvanej Oratórium.

Na nadchádzajúcom, treťom koncerte, opäť nebudú chýbať najväčšie hity skupiny. Lahôdkou však bude pieseň Jasná zpráva od kapely Olympic, ktorú J. Kóbor zaspieva v originálnom znení, teda v češtine. Naučiť sa ju podľa neho nebolo ťažké, oveľa väčší problém mu robí poľská verzia, ktorú príležitostne tiež spieva. Českú si nechal preložiť, aby pochopil jej obsah. „Od toho momentu to bola už jednoduchá záležitosť. Tento text sa mi spieva dobre,“ dodal frontman Omegy.

Srdcová Lucerna

Omega už počas svojho dlhého pôsobenia na scéne vystupovala v rôznych krajinách a na najrozličnejších miestach, Jedno je však pre J. Kóbora a kapelu podľa jeho slov špeciálne. Je to pražská Lucerna. „Je neopakovateľná svojou atmosférou. Vždy ma fascinuje, že ľudia tam prídu a reagujú na naše skladby, doslova žijú koncertom, hoci nerozumejú ani slovo,“ podotkol spevák.

Začínali ako kapela na škole, názov im dal organizátor koncertu

Pozoruhodné sú aj samotné počiatky kapely, ako na ne spomína Kóbor. Podľa jeho slov si na začiatku chceli založiť len tínedžerskú kapelu s jediným cieľom – vydržať s ňou do maturít. Vystupovali počas stužkových a podobných podujatí, pričom cieľom bolo, ako hovorí Kóbor, zapôsobiť na dievčatá:-). Potom, keď sa všetci členovia dostali na vysokú školu, povedali si, že môžu v koncertovaní pokračovať ďalších päť rokov. Po skončení univerzity už bolo jasné, že chcú v kariére pokračovať aj naďalej.

Zaujímavosťou je aj samotný vznik názvu kapely. Ako spomenul Kóbor, istý čas nemali vôbec žiadny názov, keďže to pre členov kapely nebola vôbec žiadna priorita. Pred jedným koncertom ich však organizátor požiadal o nejaký názov, ktorý by mohol dať na plagát. Keďže mu však žiadne meno nepovedali, spomínaný organizátor dal na plagát názov Omega. Pod ním pôsobí kapela dodnes.

Na scéne od roku 1962, do dôchodku sa však nechystajú

Ako Kóbor ďalej spomenul, zotrvať desaťročia na scéne a dokázať vystupovať aj v sedemdesiatpäťke mu pomohlo okrem iného športovanie, ktorému sa venoval v mladosti. Dnes už aktívne nešportuje, ale napríklad keď sú v hoteli ubytovaní aj na desiatom poschodí, vždy tam vyjde pešo a nepoužije výťah. Omege ako takej pomáha podľa neho aj „mladá krv“ v podobe nových členov, ktorí do zoskupenia postupne prišli.

Skupina na odchod do dôchodku nepomýšľa ani náhodou. Práve naopak, na jeseň začnú pripravovať nový album a ďalší koncertný program Testamentum. Publiku sa s ním predstavia v roku 2019.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár