R. SOBOTA: Žihadielko v Mestskej záhrade už stojí, dráha pre cyklistov a korčuliarov je hotová

RIMAVSKÁ SOBOTA – Práce na revitalizácii Mestskej záhrady v Rimavskej Sobote sa už dostávajú do finálneho štádia. V týchto dňoch dodávateľská firma dokončuje detské ihrisko Žihadielko, ktoré si Soboťania vybojovali v súťaži LIDL-u. Dokončená je aj okružná kilometer dlhá dráha pre cyklistov a korčuliarov okolo celej záhrady.

Objednali sme 80 lavičiek a 80 smetných košov. Všetky ich osadíme v Mestskej záhrade. V sobotu 23. júna odovzdávame Žihadielko. To je pre mňa termín, keď budú v záhrade aj lavičky, smetné koše, doasfaltová cyklodráha, hotové sociálne zariadenia a budete si môcť zakvačiť i kladku na moste zaľúbených,“ avizoval primátor Jozef Šimko na ostatnom zasadnutí mestských poslancov koncom mája.

Mestskú záhradu sme si dnes (7. 6.) prešli aj my a je pravda, že od minula sa viaceré veci pohli dopredu. Avizovaný termín odovzdania teda nie je nereálny. Na viacerých miestach sú už vybetónované pätky pre lavičky a osadené držiaky smetných košov.

Asi najviditeľnejšie sú zmeny v centrálnej časti záhrady, pri altánku, kde od vlaňajška postupne vzniklo veľké detské ihrisko. Od našej poslednej návštevy v polovici mája tu pribudli ďalšie detské preliezačky a povrch ihriska je vysypaný pieskom. Treba povedať, že táto časť záhrady až neuveriteľne ožila a počas našej návštevy tam bolo množstvo detí s rodičmi.

Asi najočakávanejší prvok je hneď vedľa – už takmer dokončené Žihadielko. Ešte síce treba pár detailov dokončiť, niektoré prvky sú zatiaľ zabalené vo fólii, ale ako celok sa už zreteľne „rysuje“.

Aktuálnou novinkou je dokončená cyklotrasa okolo záhrady. Robotníci v uplynulých týždňoch doasfaltovali jej posledné chýbajúce časti, teda hlavne úsek od vjazdu do záhrady po amfiteáter, ako aj „obchádzku“ herne. Na povrchu je už namaľované aj vodorovné značenie a videli sme viacerých cyklistov i korčuliarov, ktorí už túto dráhu využívali.

Zostáva ešte doriešiť zákaz vjazdu motorových vozidiel, keďže niektorí vodiči na cyklocestu vchádzajú autami. Tomu by však mali zamedziť kolíky, ktoré chce samospráva osadiť na potrebných miestach. (Na jednom mieste síce je dopravná značka „zákaz vjazdu“, avšak na nesprávnej, ľavej strane).

Práce finišujú aj na „mostíku zaľúbených“ v plážovom kúpalisku, kde sa bude dať zámkami „zamknúť“ láska. Podobné mostíky nájdeme na Slovensku napríklad v Košiciach a Piešťanoch a v zahraničí v Paríži či Ríme. „Náš“ mostík ešte nie je úplne dokončený, zostáva dokončiť podlahu, ktorá je už spolovice hotová.

Do jesene by podľa slov primátora mala v Mestskej záhrade ešte pribudnúť fontána. Tým by bola jej obnova nateraz zavŕšená.

Doterajšie práce v Mestskej záhrade približujú predchádzajúce články, ku ktorým sa dostanete kliknutím na odkazy nižšie:

TIP: Práce v Mestskej záhrade pokračujú, pribudol mostík v plážovom kúpalisku

TIP: Mestskú záhradu bude monitorovať päť kamier

TIP: V Mestskej záhrade postavili nové detské ihrisko

TIP: V Mestskej záhrade bude altánok, na kúpalisku labute

TIP: V Mestskej záhrade je už nový altánok

TIP: Na kúpalisku sú už labute, práce v Mestskej záhrade pokračujú

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár