Tender na úsek R2 Kriváň – Mýtna vyhlásia v pondelok v Mýtnej

MÝTNA – Štát vyhlási súťaž na zhotoviteľa ďalšieho úseku R2 v našich regiónoch. Stane sa tak v pondelok 2. júla o 10:00 v Mýtnej v okrese Lučenec, kde podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár, minister dopravy Árpád Érsek a riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Ján Ďurišin oficiálne spustia tender na úsek R2 Kriváň – Mýtna. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Karolína Ducká.

Minister dopravy sa zároveň zúčastní o 11:00 slávnostného odovzdania nájomného bytového domu v obci Mýtna,“ dodala hovorkyňa. Súčasťou návštevy štátnych predstaviteľov má byť aj stretnutie s občanmi a starostami regiónu Novohrad.

Už vo februári štát vyhlásil súťaž na zhotoviteľa úseku R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce, kde predbežne ráta s nákladmi vo výške zhruba 162 miliónov eur bez DPH. Obidva úseky od Kriváňa po Mýtnu merajú spolu vyše 22 kilometrov. Po ich dokončení povedie súvislá rýchlostná cesta R2 v plnom profile od Zvolena takmer po Lučenec.

Nejasný Zvolen a polovičný Gemer-Malohont

Na pripojenie do diaľničnej siete však však tejto ceste stále bude chýbať obchvat Zvolena. Situácia s jeho výstavbou sa v súčasnosti opäť komplikuje, keďže voči preferovanému severnému variantu má námietky samospráva Sliača pre možné ohrozenie minerálnych prameňov.

Do úvahy tak znovu prichádza aj stredný (a drahší) variant, vedúci priamo cez Zvolen s 1,3 kilometrovým tunelom popod Lučeneckú cestu, či najdrahší južný variant s tunelom pod Pustým hradom.

Ešte menej dôvodov na optimizmus majú obyvatelia Gemera a Malohontu. Cez ich oblasť má totiž viesť R2 od Lučenca iba v polovičnom profile. Teda v podobe, akú dnes vidíme pri obchvatoch Oždian a Tornale. Dôvodom je podľa ministerstva dopravy slabá dopravná vyťaženosť existujúcej cesty I/16.

Zdroj: Karolína Ducká, MDV SR, Sobotnik.sk

Pridaj komentár