FIĽAKOVO: Na Trhovej ulici stavia samospráva novú modernú tržnicu

FIĽAKOVO – Obyvatelia Fiľakova a priľahlého regiónu budú môcť na nákupy už o pár mesiacov využívať novú modernú tržnicu, ktorú samospráva prostredníctvom dodávateľskej firmy Strabag buduje na Trhovej ulici. Tržnica, ktorá by mala byť dokončená v novembri, nahradí provizórne trhové priestory na Trhovej ulici. Tá navyše musela byť počas ich konania v stredu a sobotu pre bežnú dopravu uzavretá.

„Počítame s tým, že v tržnici sa nebudú konať len týždenné trhy, ale prípadne aj vianočné trhy či rôzne chovateľské a zberateľské burzy. Očakávame, že podobne ako stavby, ktoré realizujeme v podhradí, sa oživí i táto časť mesta, ktorá je dosť schátralá. Máme s tým skúsenosti, že tam, kde mesto zainvestuje svoje či projektové prostriedky, pritiahne takáto investícia ako magnet aj ďalších podnikateľov,“ podotkol primátor Fiľakova Attila Agócs.

Nová tržnica bude pozostávať z niekoľkých častí. Prvou je jednopodlažná budova, ktorá bude lemovať Trhovú ulicu a bude v nej sídliť niekoľko stálych obchodov. Na jej výstavbu budú použité špeciálne tehly a fasádu budú tvoriť keramické pásy lepené priamo na tehly.

Za vstupnou budovou bude stáť samotná hala tržnice. Pôjde o otvorenú halovú stavbu o pôdorysnom rozmere 14,85 x 18,1 metra, s kapacitou 32 predajných miest. Strecha bude sedlová a uložená bude na železobetónový rám so stĺpmi v dvoch radoch. Na jej vrchole sa bude nachádzať svetlík. Chýbať nebudú ani toalety a neskôr by pri tržnici na Trhovej ulici mali pribudnúť i nové parkovacie miesta.

Základy pre novú tržnicu

Na výstavbu budovy tržnice budú použité materiály ako železo, betón, čadič, tehla a drevo. Okrem nich bude priestoru dodávať ráz aj drobná stavebná architektúra, predovšetkým v podobe malej fontány. Bude umelecky spracovaná na kamenárskom sústruhu, vyrobená z prírodného kameňa. Priestor trhoviska bude bezbariérový a prístupný z oboch priľahlých ulíc – Trhovej ulice i Koháryho námestia, čím sa tieto dve priestranstvá spriechodnia.

Výstavba tržnice má stáť dovedna okolo 745 000 eur a mesto ju financuje z viacerých zdrojov. Prvým je príspevok od štátu vo výške 200 000 eur cez akčný plán rozvoja okresu Lučenec, druhým je úver 100 000 eur. Zvyšok doplní mesto zo svojho rozpočtu.

Zdroj: Klaudia Kovácsová, hovorkyňa Fiľakova, Attila Agócs, primátor Fiľakova    Foto: Sobotnik.sk    Vizualizácia: rmk architekti

Pridaj komentár