HOSTICE: V kaštieli rodiny Putnoky história prežíva už len v troskách

HOSTICE – Prepadnutá strecha, ošarpané a rozpadávajúce sa múry, namiesto okien už len prázdne otvory v stenách. Takýto smutný pohľad je v súčasnosti na kaštieľ rodiny Putnoky, ktorý sa nachádza na okraji obce Hostice (maď. Gesztete) na juhu Rimavskosobotského okresu.

Nájsť ho nie je vôbec zložité. Ak prichádzate do Hostíc v smere od Šimonoviec, zbadáte ho ešte pred vjazdom do dediny, pod malým lesíkom, ktorý je pozostatkom niekdajšieho parku. Svedčí o tom napríklad pravidelné usporiadanie niektorých stromov. Bohužiaľ, jeho dnešná podoba dáva už len tušiť, aké krásne a romantické miesto to kedysi bolo.

Trosky niekdajšej krásy kúrie

Samotný objekt kaštieľa, či skôr kúrie, si zachoval už len veľmi málo niekdajších okrasných prvkov. Asi najvýraznejším je ozdobné cimburie, ktoré sa zachovalo nad hlavným vchodom a na obidvoch koncoch budovy. Zatiaľ stoja aj obidva komíny, vďaka ktorým je možné odhadnúť výšku dnes už nejestvujúcej strechy.

Navzdory účinkom počasia zatiaľ držia niektoré klenby. Husto však na nich rastie burina a je len otázka času, kedy postupne popadajú. Postupne sa rozpadávajú aj steny a z omietok na nich zostali už len náznaky. Celkovo vyzerá budova kaštieľa veľmi schátralo a dlhú budúcnosť už pred sebou zrejme nemá. Keby hneď v tejto chvíli začala rekonštrukcia, zrejme by sa kúriu podarilo zachrániť. Žiadalo by si to však veľké množstvo financií.

Za zmienku stojí ešte vínna pivnica, ktorá sa nachádza neďaleko kaštieľa. Hoci dnes zíva prázdnotou, tvar jej podlahy dáva tušiť, že kedysi bola plná sudov s lahodným mokom. Dnes už túto históriu pripomína len nápis na podlahe: In vino veritas – vo víne je pravda.

Ak vás zaujíma, ako kaštieľ vyzeral vo svojej plnej kráse, jeho pekné historické fotky nájdete na stránke slovenskehrady.sk. Fotografia z nedávnej minulosti je na stránke najkrajsikraj.sk.

Záchrana zrejme nepríde

Ako sa nám podarilo zistiť na obecnom úrade v Hosticiach, vlastníkom kúrie je priamo obec. „Asi pred 13 rokmi sa do budovy nasťahovalo niekoľko rodín a využívali ju na bývanie až do roku 2005. Vtedy bola postavená sociálna bytovka a títo občania dostali nový byt, kde sa mohli legálne nasťahovať,“ vysvetľuje starosta Hostíc František Rácz.

Dodáva, že v čase, keď budova bola neobývaná, spadla časť jej strechy a steny. Starosta podľa vlastných slov síce požiadal pamiatkový úrad o vydanie povolenia na zaregistrovanie budovy ako kultúrnej pamiatky, ale táto žiadosť bola opakovanie zamietnutá. „V súčasnosti obec nemá dostatok finančných prostriedkov na rekonštrukciu tejto ‘pamiatky‘, napriek tomu, že by sme sa na jej obnove chceli podieľať,“ konštatuje Rácz.

Hostickú kúriu tak zrejme čaká podobný osud, ako mnohé iné pamiatky na Gemeri, Malohonte či v Novohrade. Prežili dve svetové vojny, socializmus, ale osudným sa im stala dnešná moderná doba, kedy sú historické pamiatky na Slovensku na chvoste záujmu.

Zdroj: Sobotnik.sk, obec Hostice, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár