Pôrodnica v Rimavskej Sobote bola vyhodnotená ako najlepšia v kraji

RIMAVSKÁ SOBOTA – Pôrodnica v Rimavskej Sobote, ktorá je súčasťou tunajšej nemocnice Svet zdravia (SZ), sa stala podľa mamičiek jednotkou v celom Banskobystrickom kraji. V prieskume, ktorý pripravil Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom www.rodinka.sk, ju mamičky zaradili na prvé miesto.

Dosiahli sme hodnotenie 82,9 percenta. Bolo najvyššie v kraji a veľmi nás to teší. Pred dvoma rokmi sme zaviedli pre mamičky kurzy predpôrodnej prípravy. Rodičky si tiež spoločne so zdravotníckym personálom môžu vytvoriť svoj individuálny pôrodný plán. Naplánujú si tak, ako bude ich pôrod do detailov vyzerať. Aj to určite prispelo k pozitívnemu ohodnoteniu pôrodnice,“ reagoval námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť rimavskosobotskej nemocnice Richard Hrubý, ktorý je dočasne poverený aj jej vedením.

Dodal, že na pôrodnícke oddelenie v minulom roku pribudli aj dve nové polohovateľné pôrodné lôžka, čo zvýšilo komfort rodičiek pri pôrode. Nemocnica tiež rozšírila výber prostriedkov na zmiernenie bolesti. Rodičky ju tak môžu tlmiť napríklad i inhaláciou medicínskych plynov.

Na portáli www.sprievodca-porodnicami.sk hodnotilo slovenské pôrodnice od vlaňajšieho augusta do konca mája tohto roku takmer 3000 mamičiek, ktoré odpovedali na celkovo 14 otázok. Hodnotili pritom predpôrodnú prípravu, súkromie počas pôrodu, ochotu personálu reagovať na ich potreby, možnosť blízkej osoby pri pôrode, vybavenie oddelenia, odbornosť personálu či následnú starostlivosť o bábätko.

V rimavskosobotskej nemocnici vlani stúpol aj celkový počet pôrodov. Zatiaľ čo v roku 2016 sa ich tam uskutočnilo 1130, minulý rok sa počet zvýšil na 1215. Štyri mamičky na svet priviedli aj dvojčatá. Narodilo sa viac dievčat – 619, ako chlapcov. Tých bolo presne 600.

Zdroj: Jana Fedáková, SZ   Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár