RIMAVSKÁ SOBOTA: Za primátora kandidujú zatiaľ traja, Matyinkó podporí Ceglédyho

RIMAVSKÁ SOBOTA – Podnikateľ a aktivista Radovan Ceglédy, stredoškolský učiteľ a mestský poslanec Viliam Vaš, ako aj podnikateľ Róbert Zagyi. Títo traja záujemcovia zatiaľ oficiálne deklarovali úmysel uchádzať sa v nadchádzajúcich komunálnych voľbách o funkciu primátora Rimavskej Soboty. Ich počet sa oproti predchádzajúcemu obdobiu o jedného znížil – Juraj Matyinkó, ktorý svoju kandidatúru ohlásil ako prvý už v roku 2016, sa nakoniec o tento post uchádzať nebude a podporí R. Ceglédyho.

Po tom, ako Rado ohlásil kandidatúru, ma kontaktoval a navrhol mi, aby sme sa spojili. Privítal som to, pretože je lepšie, keď sa sily spájajú. Ak je totiž veľa názorových prúdov, tak sa sily zbytočne trieštia. Rado mi navyše navrhol, že v rámci našej kooperácie sa môžem venovať agende, ktorú chcem riešiť. Tým pádom môžem výkonnú zložku riadenia mesta prenechať Radovi. To je, myslím, lepšie pre nás obidvoch,“ vysvetlil Matyinkó pre Sobotnik.sk dôvody svojho kroku.

Dodal, že už pri ohlásení svojej kandidatúry považoval za hlavný zmysel spojiť hybné sily v Rimavskej Sobote a nastaviť ich pre jeden spoločný cieľ. „Bez toho by moja kandidatúra bola samoúčelná. Mojím cieľom nebolo kandidovať len preto, že chcem nejakú funkciu a splním si nejaký životopisný cieľ,“ konštatoval Matyinkó.

Matyinkó: Rimavská Sobota ako metropola športu

Juraj Matyinkó

V meste podľa jeho slov nie je nejaká prirodzená turistická atrakcia, ani priemyselné parky a nevidieť záujem investorov, ktorí by sem chceli prísť. „Vládne podpory sú veľmi otázne a diskutabilné, pretože sa menia s každou novou garnitúrou. Hľadal som teda niečo, kde by sme mohli využiť miestne zdroje, a aby sme do toho v maximálnej miere mohli zapojiť podnikateľov a všetkých ľudí, ktorých tu máme,“ ozrejmil.

Jeho konceptom je preto vytvoriť z Rimavskej Soboty metropolu športu a lokalitu pre profesionálnu prípravu detských, juniorských a seniorských športových klubov či teamov zo Slovenska, Maďarska, Čiech, Rakúska a Poľska vo vybraných športových odvetviach – futbal, hokej, atletika, basketbal, volejbal, hádzaná, bojové športy, a iné.

V prípade úspešnosti chce ako prvý bod urobiť audit, ktorým si mieni overiť realizovateľnosť svojho projektu. „Či by bol vôbec dopyt, teda, či by sme sem vedeli dotiahnuť športovcov a kluby, aby tu realizovali svoje športové pobyty. Vo svojej koncepcii som to odhadoval na jeden rok, aby sme mohli vytvoriť príslušný tím, určiť, kto sa bude čomu venovať, a vyčísliť ekonomické faktory,“ načrtol Matyinkó.

Ako ďalší krok by nasledovalo vytvorenie základnej infaštruktúry, teda prvých športovísk a zázemia. „Zámerom je najprv vyťažiť to, čo už máme. Môžeme využiť to, že sme lacní, to je pre takéto pobyty úplne úžasné – máme lacné ubytovanie i stravovanie a tiež prostredie. Všetky športoviská sú situované okolo Rimavy a to nám dáva možnosť spraviť naozaj pekný areál, ktorý by mohol toto mesto celoročne živiť,“ avizoval Matyinkó s tým, že neskôr je možné hovoriť aj o vybudovaní nejakej mestskej športovej haly či nových hotelových kapacít. „Máme tu aj schátrané areály, ktoré sú nevyužité a pre tento účel sa dajú zapojiť,“ dodal.

Ceglédy: Hodnotím to veľmi pozitívne

Radovan Ceglédy

Podľa R. Ceglédyho je spájanie síl veľmi pozitívnym krokom v prospech mesta. „Obaja sme Soboťania a chceme toto mesto zrýchliť. Keď sa do toho oprieme spoločne a potiahneme za jeden koniec povrazu, podarí sa nám to. Chceme byť opäť hrdí na naše mesto a nechceme, aby odtiaľto utekali naše deti. Mesto už sporov malo dosť, je čas spolupracovať a začať makať na rýchlejšej Sobote,“ podotkol.

Doplnil, že nápady J. Matyinka zapracovali do volebného programu, ktorý čoskoro predstavia. Samotný Matyinkó však podľa neho žiadnu funkciu prisľúbenú nemá: „ Všetci ľudia, ktorí budú prijímaní na vedúce pozície, budú musieť prejsť výberovým konaním,“ zakončil Ceglédy.

Viac o R. Ceglédym sa dočítate v samostatnom článku, ktorý sme vydali v deň, keď začal so zberom podpisov na podporu svojej kandidatúru. Dostanete sa naň kliknutím na odkaz nižšie.

TIP: Radovan Ceglédy bude kandidovať za primátora, začal so zberom podpisov

Vaš: Chcem zmeniť štýl a spôsob vedenia mesta

Viliam Vaš (zdroj: gemerland.sk)

O primátorskú stoličku sa bude uchádzať aj stredoškolský pedagóg Viliam Vaš, ktorý je v aktuálnom mestskom zastupiteľstve služobne najstarším poslancom (od roku 2003). Pre kandidatúru sa podľa vlastných slov rozhodol na základe svojich rozsiahlych poslaneckých skúseností v tunajšej samospráve. Ako sám hovorí, aj na základe poznania potreby nového štýlu a zmeny spôsobu riadenia Rimavskej Soboty.

Za tých 56 rokov som videl aj to, ako kedysi mesto prosperovalo a ľudia žili šťastnejšie životy. Ale videl som aj jeho začínajúci pád a nedokázal som s tým ako občan či ich zástupca nič robiť. To všetko môže ovplyvniť najmä primátor mesta – samozrejme, ak to chce… Chcem zmeniť štýl a spôsob vedenia mesta, aby väčšina mladých ľudí neodchádzala za lepším uplatnením do iných miest, aby ľudia v produktívnom veku mali znova prácu, z ktorej vyžijú, a aby starší občania mali pocit bezpečnosti a spokojnosti so zmysluplného života svojich detí a vnúčat,“ uvádza na margo svojej kandidatúry Vaš na internetovej stránke Gemerland.sk.

Zagyi: Mesto pre bohatý a plnohodnotný život všetkých obyvateľov

Róbert Zagyi (zdroj: zagyi.sk)

Tretím a zatiaľ posledným kandidátom na primátora je podnikateľ a bývalý člen mestského zastupiteľstva Róbert Zagyi. Rimavská Sobota podľa neho dnes nepatrí medzi najvyspelejšie mestá, je to však pekné mesto v krásnom prírodnom prostredí. Podľa vlastných slov chce pomôcť vytvoriť z neho miesto pre bohatý a plnohodnotný život všetkých jej obyvateľov.

Mám víziu mesta kde majú ľudia slušnú a dobre ohodnotenú prácu, kde sú čisté a upratané ulice, kde je priestor pre deti, kde sa podporuje šport a mládež a kde budú spolupatričnosť, vzájomná úcta a komunikácia tvoriť budúcnosť mesta. Mesta, ktoré bude znova prekvitať, kam sa budú radi vracať mladí ľudia po ukončení škôl. Mesta ktoré bude vzorom pre ostatné v oblasti ekológie, ekonomického aj kultúrneho rozvoja,“ uvádza Zagyi na svojej internetovej stránke.

Kandidáti môžu ešte pribudnúť

Komunálne voľby, v ktorých si zvolíme nových starostov, primátorov a poslancov, sa budú konať v sobotu 10. novembra 2018. Politické strany a nezávislí kandidáti, ktorí majú o tieto funkcie záujem, musia príslušné kandidátne listiny oficiálne podať najneskôr 11. septembra 2018.

Zdroje: J. Matyinkó, R. Ceglédy, gemerland.sk, zagyi.sk

2 Replies to “RIMAVSKÁ SOBOTA: Za primátora kandidujú zatiaľ traja, Matyinkó podporí Ceglédyho”

  1. Pingback: R. SOBOTA: R. Ceglédy oficiálne potvrdil kandidatúru na primátora, predstavil i kandidátov na poslancov

  2. Pingback: R. SOBOTA: O primátorskú stoličku sa uchádzajú štyria kandidáti, o post poslanca má záujem 57 ľudí

Pridaj komentár