JESENSKÉ: Bunker „ropík“ pri stanici navštívili stovky ľudí (FOTO)

Nadšenci povrch bunkra očistili od nánosov a machu, ktorý zadržiaval nežiaducu vlhkosť

JESENSKÉ – Sprístupnenie vojenského bunkra pri železničnej stanici v Jesenskom sa v sobotu 22. septembra 2018 stretlo so záujmom verejnosti. Možnosť prehliadnuť si vojenské opevnenie z roku 1937, takzvaný ropík, využilo počas poludnia a večera niekoľko stoviek ľudí.

V rámci akcie Svetlá nad bunkrami, ktorá prebiehala v celom bývalom Československu pri príležitosti 80. výročia vyhlásenia všeobecnej mobilizácie, si mohli záujemcovia prezrieť nielen vnútro bunkra, ale aj ukážky vojenskej techniky Klubu vojenskej histórie Krasnogvardejci z Košíc. Okrem toho ich čakalo aj premietanie filmu o československej armáde a o mobilizácii.

Ropík v Jesenskom počas akcie Svetlá nad bunkrami

Bunker zachraňujú traja nadšenci

Ropík v Jesenskom začína ožívať vďaka zanietenej práci troch nadšencov – Jána Rešetára, Martina Goliana a Jakuba Grajcára. Záchranu bunkra vykonávajú počas posledných piatich rokov vo svojom voľnom čase úplne nezištne (v tejto súvislosti treba spomenúť, že aj sobotňajšia prehliadka bunkra bola bezplatná). Ako však štyria zanietenci sami dodávajú, so záchranou bunkra im pomáha množstvo ďalších ľudí a výbornú spoluprácu majú aj so samosprávou Jesenského.

Medzi hlavné zásahy, ktoré zatiaľ na bunkri vykonali, patrí úprava jeho okolia a vyčistenie vnútorných priestorov. Nasledovalo čistenie jeho povrchu od nánosov a machu, ako aj zaizolovanie proti vlhkosti. Hlavným zámerom do budúcnosti je vytvoriť z bunkra malé múzeum.

Vnútro bunkra s ľahkým guľometom a dreveným žľabom na zachytávanie nábojníc

Podarilo sa nám zohnať mrežové aj pancierové dvere, ktoré bolo treba upraviť a osadiť podľa originálnych výkresov. Z Českej republiky sme dostali do daru štyri periskopy – keďže tento typ bunkra je zosilnený, potrebovali sme predĺžiť trúbky a zo štyroch sme urobili dva,“ konkretizoval niektoré práce Rešetár.

Nakoľko sa v bunkri nezachovalo prakticky žiadne pôvodné vybavenie, nadšenci postupne zháňajú originálnu dobovú výbavu z iných bunkrov rovnakého typu. „Pomohlo nám Aukro, Bazoš aj naši českí kamaráti. Každej novej veci sa tešíme a má pre nás veľkú hodnotu,“ dodal.

Bunkrov bolo v okolí až 64, zachovali sa dva

Bunker pri stanici v Jesenskom bol na danom mieste vybudovaný zrejme pre jeho strategickú polohu pri významnej dopravnej tepne. Bol súčasťou celkovo 64 opevnení v tejto oblasti, z ktorých sa však zachovali len dva, ostatné boli odstrelené. Ropík v Jesenskom vďačí za svoje zachovanie pravdepodobne polohe, keďže bol postavený blízko iných budov a jeho odstrelenie by ich mohlo poškodiť.

Mapa vojenských opevnení pri Jesenskom

Zaujímavosťou je, že tento bunker odolal v roku 2002 aj nárazu vykoľajeného vlaku, ktorý sa od neho odrazil. Ropík tak pravdepodobne zachránil život starému železničiarovi a jeho žene, ktorí bývali v blízkom domčeku. Viac o spomínanej udalosti sa dočítate v dobovom článku na sme.sk.

Ropíkov bolo dovedna 10 000

Názov „ropík“ označuje ľahké opevnenie vzor 37 a je odvodený od skratky ROP – Ředitelství opevňovacích prací. Šlo o organizáciu, ktorá mala pred II. svetovou vojnou na starosti prípravu výstavby opevnení v teréne, hlavne v pohraničí.

Posádku ropíka tvorilo sedem mužov. Opevnenie bolo vybavené guľometmi, periskopmi na pozorovanie či ručnými ventilátormi na odsávanie splodín pri paľbe. V celom Československu bolo postavených okolo 10 000 takýchto bunkrov.

Zdroj: Ján Rešetár, wikipedia.org Foto: Sobotnik.sk

2 Replies to “JESENSKÉ: Bunker „ropík“ pri stanici navštívili stovky ľudí (FOTO)”

  1. Pingback: JESENSKÉ: Počas sobotňajšieho popoludnia a večera je možné navštíviť bunker pri stanici

  2. Pingback: Ropík v Jesenskom po troch rokoch opäť sprístupnili verejnosti - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár