R. SOBOTA: R. Ceglédy oficiálne potvrdil kandidatúru na primátora, predstavil i kandidátov na poslancov

RIMAVSKÁ SOBOTA – Radovan Ceglédy dnes (6. 9. 2018) oficiálne na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote potvrdil, že v novembrových komunálnych voľbách bude kandidovať za primátora mesta. Zároveň predstavil svoj tím, kandidátov na poslancov do mestského zastupiteľstva, ako aj program na prvých 100 dní v prípade svojho zvolenia.

Vo svojom príhovore Ceglédy zhrnul, že za 127 dní od ohlásenia zberu podpisov spolu so 17 dobrovoľníkmi vyšiel 77-krát do ulíc, zaklopali na 724 domov a zorganizovali šesť diskusií. „Dostali sme od Soboťanov stovky podnetov, ako zrýchliť naše mesto, dostali sme od nich podporu 3355-krát. V máji, keď som začal zbierať podpisy, som povedal, že keď bude podpora Soboťanov dostatočne veľká a chuť po zrýchlení bude narastať, tak ohlásim svoju kandidatúru na primátora. Dnes si ctím záväzok týchto 3355 Soboťanov, ktorí túžia zrýchliť. To znamená, že ideme na to, a spolu so mnou aj 12 odvážni Soboťania, s ktorými spoločne 10. novembra zabojujeme o kreslá primátora a poslancov,“ avizoval.

Vo svojej ďalšej reči spomenul napríklad fakt, že v meste vidieť málo kočíkov. „V Sobote mladí nemajú na ružiach ustlané, ťažko sa im tu buduje budúcnosť. Nie je tu život, aký si vysnívali. Mladí utekajú za prácou a naše rodiny zostávajú rozdelené,“ podotkol kandidát s tým, že mesto má hrdú minulosť, z tej sa však donekonečna žiť nedá a úlohou terajšej generácie je postarať sa o budúcnosť

Ako ďalej uviedol, vo svojich rozhovoroch s obyvateľmi mesta zistil, že chcú hlavne viac práce. „Nie je to iba o tom, že treba viac pracovných miest, ale treba aj miesta, ktoré sú dobre platené. Soboťania chcú čisté ulice a príležitosti pre mladých,“ vymenoval.

Obyvateľom R. Soboty tiež podľa neho chýba rýchla cesta R2, ihriská, nové parkovacie miesta, parky pre seniorov, vybudovanie chodníkov aj v okrajových častiach mesta, otvorenie potravín v mestských častiach ako Bakta, obidve Pokoradze, Mojín a Dúžava, prípadne starostlivosť o cintorín v Tomašovej. „Veci, ktoré trápia Soboťanov, sme umiestnili do mapy, ktorá bude verejne dostupná,“ doplnil.

Počas prvých sto dní desať bodov

Konkrétne plány, ktoré chce realizovať počas prvých sto dní v úrade v prípade svojho zvolenia, zhrnul do desiatich bodov:

  1. urýchlenie rokovaní o dostavbe R2
  2. vytvorenie projektu priemyselného parku
  3. vytvorenie priestoru pre začínajúcich podnikateľov
  4. založenie rady starších a rady mládeže
  5. nadviazanie dobrých vzťahov s vládou a samosprávnym krajom
  6. vytvorenie oddelenia na mestskom úrade na čerpanie eurofondov
  7. prideliť ľuďom mestského policajta, na ktorého sa budú môcť obrátiť
  8. vytvoriť bezbariérové kontaktné centrum
  9. pokračovať v rozvoji Kurinca a mestskej záhrady
  10. spustiť projekt Soboty ako hlavného mesta ovocinárstva

Ako dodal, aj počas zvyšných dvoch mesiacov do komunálnych volie bude i ďalej chodiť medzi ľudí do mesta a pýtať sa ich na priority.

Dvanásť kandidátov na poslancov

Ceglédyho tím kandidátov na poslancov tvorí 12 ľudí. Sú medzi nimi obchodný riaditeľ spoločnosti RISO Michal Demeter, riaditeľka súkromnej základnej školy Marcela Bellová, projektant Roman Vaľo, športovec Tibor Figei či herec Roman „Spery“ Slanina. Ceglédyho v kandidatúre podporujú aj desiatky Soboťanov, napríklad riaditeľ hvezdárne v Rimavskej Sobote Pavol Rapavý, športový tréner Juraj Svoreň, riaditeľka gymnázia Miriam Szántóová, riaditeľ základnej umeleckej školy Marián Lacko, zakladateľ portálu rimava.sk Andrej Boros, hudobník Juraj Matyinkó, šéf klubu dôchodcov Géza Ferencz a iní.

S príhovorom spomedzi nich vystúpil okrem iných R. Vaľo, ktorý podotkol, že ako projektant musí z R. Soboty často za prácou odchádzať. „V Sobote sa nestavia, Sobota stojí, už dávno prešľapuje na mieste, a to je chyba. Pretože aj sem by mohli prúdiť investície,“ povedal a doplnil, že spolu s Ceglédym majú plán, ako sa do toho oprieť a zrýchliť.

Ďalším z kandidátov na poslanca je zubár Ján Jurkemik. „Som Soboťan, no nikdy som neplánoval ostať tu žiť. Mojím snom bolo vyštudovať a zostať žiť vo väčšom meste. Splnila sa mi iba prvá polovica. Do Soboty som sa vrátil, aby som pomohol otcovi v ambulancii. Spolu so mnou sa vrátila aj moja priateľka, pôvodom tiež Soboťanka. Bol to osud, ktorý sme neplánovali,“ ozrejmil Jurkemik s tým, že zmeniť to už však nechcú. „Čo ale chceme zmeniť, je, aby naša dcéra vyrástla v meste, kde sa dobre žije,“ dodal.

Zatiaľ traja kandidáti na primátora, súčasný primátor zbiera podpisy

Okrem R. Ceglédyho doposiaľ oficiálne ohlásili kandidatúru na rimavskosobotského primátora ďalší dvaja uchádzači. Sú nimi stredoškolský učiteľ a služobne najstarší mestský poslanec Viliam Vaš, ako aj podnikateľ Róbert Zagyi. Juraj Matyinkó, ktorý svoju kandidatúru ohlásil ako prvý už v roku 2016, sa nakoniec o tento post uchádzať nebude a podporí R. Ceglédyho.

Aktuálny primátor Jozef Šimko, ktorý mesto vedie od roku 2010, zatiaľ oficiálne nepotvrdil, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie. Je to však pravdepodobné, okrem iného i z dôvodu, že v nedávnych voľbách do vyšších územných celkov získal druhý najvyšší počet hlasov v celom okrese, pričom svoj zisk oproti voľbám v roku 2013 takmer zdvojnásobil. Navyše, v súčasnosti už zbiera podpisy na podporu svojej kandidatúry za primátora.

PREČITAJTE SI TIEŽ: Za primátora kandidujú zatiaľ traja, Matyinkó podporí Ceglédyho

 

Zdroj: R. Ceglédy, tlačová správa

One Reply to “R. SOBOTA: R. Ceglédy oficiálne potvrdil kandidatúru na primátora, predstavil i kandidátov na poslancov”

  1. Pingback: R. SOBOTA: O primátorskú stoličku sa uchádzajú štyria kandidáti, o post poslanca má záujem 57 ľudí

Pridaj komentár