HNÚŠŤA: Pavel Dvořák porozpráva o konci Turkov na Slovensku

HNÚŠŤA – Po troch rokoch sa do Hnúšte vracia historik a publicista Pavel Dvořák. Na prednáške, ktorá sa uskutoční v sobotu 20. októbra od 17:00 v Mestskom kultúrnom stredisku, porozpráva o posledných dňoch Turkov na Slovensku. Známy autor kníh a filmov o histórii prichádza do Hnúšte na pozvanie Romana Lebedu a občianskeho združenia Horná Rimava.

Počas besedy sa s 82-ročným historikom budeme rozprávať aj o Fiľakovskom sandžaku. Z neho Turci vyrážali na výpravy i do Rimavskej doliny,“ uvádzajú organizátori na margo podujatia. Reč však bude aj o udalostiach osmanských vojen od smrti sultána Sulejmana až po bitku pri Viedni, ktorá ukončila slávu a víťazné ťaženie tureckých vojsk. Na pretras sa dostane tiež pozadie stavovských povstaní z tohto obdobia.

Vstupné na prednášku je dve eurá, dôchodcovia a študenti majú vstup zdarma. Na besede si bude možné zakúpiť aj najnovšiu knihu Pavla Dvořáka, ktorá ešte nie je v predaji – Stopy dávnej minulosti 9 – Posledný Turek. K dispozícii však budú aj ostatné knihy z tejto série.

Zdroj a foto: facebooková stránka Horná Rimava

Pridaj komentár