Vo všetkých troch mestách Rimavskosobotského okresu sa črtajú zaujímavé primátorské súboje

Rimavská Sobota, Hnúšťa i Tisovec – novembrové komunálne voľby budú vo všetkých troch mestách Rimavskosobotského okresu zaujímavé. Na rozdiel napríklad od susedného Lučeneckého okresu, kde je súčasná primátorka okresného mesta Alexandra Pivková veľkou favoritkou, a vo Fiľakove aktuálny primátor Attila Agócs ani nemá vyzývateľa, je situácia v gemersko-malohontských mestách oveľa zaujímavejšia. Pozície sú vyrovnanejšie a môžeme sa dočkať aj nečakaných prekvapení.

V nasledujúcich riadkoch sme sa snažili zhrnúť predvolenú situáciu vo všetkých troch mestách. Zamerali sme sa hlavne na čísla a fakty a snažili sme sa čo najviac vyhnúť fámam typu „títo dvaja sú už dohodnutí, tamten má len zobrať protikandidátovi hlasy maďarských voličov, henten má prisľúbenú za podporu funkciu prednostu, atď.). Niekedy sa ani takéto „povedačky“ nedajú úplne ignorovať, pousilovali sme sa ich však zredukovať na minimálnu mieru.

Rimavská Sobota – Kampaň za 7 a 45 000 eur

Na čele okresného mesta je od roku 2010 Jozef Šimko (nezávislý), v nadchádzajúcich voľbách bude mať troch protikandidátov. Sú nimi podnikateľ a občiansky aktivista Radovan Ceglédy, pedagóg a služobne najstarší poslanec mestského zastupiteľstva (MsZ) Viliam Vaš, ako aj podnikateľ Róbert Zagyi. Dvaja z nich kandidujú ako nezávislí, V. Vaš sa o post primátora uchádza ako kandidát Kresťanskodemokratického hnutia.

Najmenšie šance má podľa nášho subjektívneho názoru R. Zagyi, bývalý poslanec mestského zastupiteľstva, o ktorom však posledné roky nebolo vôbec počuť. Verejne sa neangažoval a jeho kandidatúra je pre nezainteresovaných skôr prekvapením. Medzi hlavných favoritov nerátame ani V. Vaša, hoci netreba zabudnúť, že ide o skúseného mestského poslanca. Navyše, v minulých komunálnych voľbách ho volilo v meste najviac ľudí – spolu ich bolo až 816. Nedá sa teda vylúčiť, že prekvapí. Osobne si však myslíme, že sa tak nestane, a hlavný súboj sa odohrá medzi zostávajúcimi dvomi kandidátmi.

Prvý z nich, R. Ceglédy, predviedol doteraz najintenzívnejšiu predvolebnú kampaň v histórii nielen Rimavskej Soboty, ale celého širšieho regiónu. Nezahŕňa iba billboardy či reklamné plagáty, ale aj osobné návštevy obyvateľov, rozhovory v uliciach mesta, diskusie, spoluprácu na dokumentárnom filme a ďalšie akcie. Podľa transparentného účtu dal tento kandidát na kampaň zatiaľ viac ako 45 000 eur, drvivú väčšinu z vlastných financií.

Pri vedení kampane sa navyše R. Ceglédy spoľahol na služby renomovanej PR agentúry. Jeho volebné materiály sú ladené v jednotnom vizuálnom štýle a dôraz kladie na ľahko zapamätateľné a úderné výrazy (odvážiť sa, zrýchliť, váha).

Naopak, súčasný primátor J. Šimko vedie skutočne minimálnu oficiálnu kampaň. Na jeho transparentnom účte nájdeme len dve minuté sumy, ktoré sú navyše iba poplatkami za vedenie účtu – spolu v cene necelých sedem eur. Jeho kampaň teda spočíva skôr v oficiálnych mestských akciách, otváraní parkoviska na sídlisku Západ, či spustení rekonštrukcie priestranstva pred poštou.

Práve v čase písania tohto článku však na Šimkov účet pribudlo 1000 eur (ktoré vložil sám 19. októbra 2018 a zatiaľ z nich nič neminul), takže nejakú kampaň ešte asi plánuje. Je ale zrejmé, že sa spolieha predovšetkým na svoje doterajšie aktivity a výsledky svojej primátorskej práce.

Práve iniciatívu pri rozvoji mesta v porovnaní s predchádzajúcimi primátormi mu uznávajú aj jeho viacerí kritici. Väčšinou však dodávajú, že jeho snahy sú zamerané len na pár oblastí (asfaltovanie, Kurinec, Mestská záhrada). Vyčítajú mu aj príliš autokratický a svojský štýl riadenia samosprávy, pri ktorom legislatívu a predpisy neraz považuje len za zbytočné a malicherné obmedzenia pri budovaní mesta. Napríklad, na jednom zo zasadnutí MsZ otvorene do kamier lokálnych televízií povedal, že vybudoval v meste stovky parkovacích miest a prakticky všetky bez stavebného povolenia.

O Šimkovom volebnom potenciále vypovedajú okrem iného jeho výsledky v ostatných komunálnych a krajských voľbách. V tých prvých pred štyrmi rokmi získal 4170 hlasov, volilo ho teda 58,4 percenta ľudí, ktorí prišli v meste k volebným urnám. Druhý kandidát v poradí, Dušan Hlinka, získal „len“ 1566 hlasov, čo znamenalo 21,9 percenta voličov.

Tento úspech Šimko zopakoval aj vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC). Zatiaľ čo v roku 2013 sa do krajského zastupiteľstva dostal s 2927 hlasmi ako v poradí posledný, šiesty poslanec, v posledných voľbách v roku 2017 svoj zisk temer zdvojnásobil. S 5887 hlasmi skončil v okrese ako druhý, za tradične silným kandidátom SMK, lekárom Petrom Juhászom.

Ceglédy kandiduje po prvýkrát, takže neexistujú oficiálne údaje tohto typu, z ktorých by sa dal predvídať jeho volebný potenciál. Okrem viacerých známych osobností z R. Soboty mu však podporu vyjadrila aj celá paleta politických strán, vrátane SAS, OĽANO, SNS či Most-Híd. Isté je tiež, že jeho kampaň rezonuje aj medzi ľuďmi. Vidíme to i na čítanosti článkov, ktoré sa na našej stránke týkajú jeho osoby.

Hnúšťa – Kedysi spojenci, dnes súperi

Mesto Hnúšťa vedie už od roku 2003 Michal Bagačka, ktorý sa s podporou strán Smer-SD, SNS a Most-Híd uchádza o znovuzvolenie. Jeho súpermi sú manažér Roman Lebeda (nezávislý) a externá vysokoškolská pedagogička Anna Grácová (nezávislá).

Pri všetkej úcte k posledne menovanej kandidátke, v prípade boja o primátorskú stoličku v Hnúšti sme presvedčení, že rozhodovať sa bude len medzi dvojicou kandidátov, teda M. Bagačkom a R. Lebedom. Ešte donedávna šlo o spojencov a spolupracovníkov, keďže Lebeda pracoval ako Bagačkov poslanecký asistent. Súčasný primátor si ho navyše vybral aj za svojho zástupcu, po tom, keď v komunálnych voľbách 2014 získal R. Lebeda ako kandidát na poslanca najvyšší počet hlasov v celom okrese – 860.

Ich cesty sa rozišli krátko pred voľbami do VÚC v minulom roku, kedy R. Lebeda odišiel zo Smeru a do krajského zastupiteľstva už kandidoval ako nezávislý. S 2436 hlasmi sa mu to nakoniec nepodarilo, Bagačkovi so 4440 hlasmi áno. V samotnej Hnúšti však bol rozdiel medzi obidvomi kandidátmi podstatne menší, len v desiatkach hlasov, a aj to dáva tušiť vyrovnaný súboj.

Na severe Rimavskosobotského okresu je tradične najsilnejšou stranou Smer, čo zvýhodňuje práve M. Bagačku. Jeho výhodou je i post poslanca parlamentu a kontakty na členov vlády. V prípade potreby tak vie zalobovať na potrebných miestach. Možno aj to pomohlo pri rozhodovaní o mieste konania posledného výjazdového rokovania vlády v okrese, ktorým sa stala práve Hnúšťa, či o podpore 200 000 eur z akčného plánu pre miestny priemyselný park.

Súčasný primátor Hnúšte môže rátať s podporou hlavne medzi mnohými voličmi strednej a staršej generácie. Naopak, jeho vyzývateľ R. Lebeda je populárny predovšetkým medzi mladšími Hnúšťanmi. S viacerými realizoval projekty v občianskom združení Horná Rimava, z jeho iniciatívy bolo zriadené Turistické informačné centrum v Hnúšti a spustil aj premávku cyklobusu pod Klenovský Vepor či na Muránsku planinu. Aktuálne sa venuje záchrane historického kamenného mosta v Maši.

Pre zaujímavosť ešte môžeme porovnať náklady oboch kandidátov na kampaň. M. Bagačka si na svoj transparentný účet vložil 1500 eur, z ktorých doteraz minul niečo vyše 1040 eur. Jeho súper R. Lebeda si na svoj účet previedol 500 eur, z ktorých ešte neminul nič.

Tisovec – Smer bez kandidáta a možné prekvapenie z ĽSNS

Možnože najzaujímavejšia a najšpecifickejšia situácia je v treťom, najmenšom meste okresu – Tisovci. Po novembrových komunálnych voľbách totiž ako primátor končí Peter Mináč, ktorý je v tomto zmysle na Slovensku rekordmanom – na čele mesta totiž stál od roku 1990, teda takmer 28 rokov.

Jeho miesto chcú zaujať traja kandidáti. Sú nimi dôchodca Pavel Cibuliak (Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko), zástupkyňa riaditeľky pre ekonomické a technické činnosti Hana Homoľová (nezávislá) a vedúca vychovávateľka školského internátu Irena Milecová (nezávislá).

V uplynulých týždňoch sme sa rozprávali s viacerými Tisovčanmi a zdá sa nám, že atmosféra v tomto meste je v rámci okresu i širšieho regiónu najpochmúrnejšia, takže sa pri nej bližšie pristavíme. Zatiaľ čo pred 15 či 20 rokmi patril Tisovec napriek úpadku našich regiónov k tým pozitívnejším príkladom, v súčasnosti badať opačné tendencie.

Viacerí obyvatelia, s ktorými sme hovorili, sa s nedôverou pozerajú na stále neukončenú transformáciu niekdajšieho podniku Cestné a stavebné mechanizmy (CSM). Kedysi pýcha mesta a najväčší zamestnávateľ dnes dáva prácu len asi sto ľuďom. Podľa niektorých názorov záchrana tohto podniku, ktorá nastala po krachu pôvodnej CSMky, ešte nie je definitívne istá. Upozornili nás aj na celkový nedostatok vhodných pracovných miest v meste, z ktorých pár ubudlo napríklad aj v dôsledku väčšej automatizácie v podniku Calmit.

V meste je výrazne cítiť tiež protirómske nálady. Mnohým obyvateľom vadia neprispôsobiví spoluobčania, ktorí sa do mesta v posledných rokoch začali výraznejšie sťahovať do starých, vyprázdnených domov, ktoré si nakupovali za nízke ceny. Aj keď objektívne samospráva nemá príliš široké možnosti zabrániť takémuto „sociálnemu prisťahovalectvu“, nie malá skupina obyvateľov zaň viní práve ju.

No a do tretice, ľudia v Tisovci smutne vnímajú odchody pobočiek niektorých inštitúcií z mesta, naposledy bola napríklad zrušená expozitúra Slovenskej sporiteľne. Pri takomto súhrne negatívnych nálad nie je vylúčené, že sa dočkáme volebného prekvapenia. Hoci za favoritku považujeme H. Homoľovú, jej hlavným súperom zrejme nebude I. Milecová, ktorá sa o primátorský post neúspešne uchádzala aj v posledných voľbách, ale skôr P. Cibuliak.

Viacerí Tisovčania nám potvrdili, že s ním treba rátať a mnohí obyvatelia mu vraj chcú dať svoj hlas. Či už ako formu protestu, alebo v očakávaní razantnejšieho prístupu k problémom mesta. Mimochodom, P. Cibuliaka už bol priamo v Tisovci na stretnutí s občanmi koncom septembra podporiť aj jeho stranícky šéf Marian Kotleba. Mimochodom, ten pred štyrmi rokmi nazval Tisovec čiernou dierou.

Náladu obyvateľov mesta pred voľbami môže ovplyvniť aj smutný incident, ktorý sa stal v týchto dňoch, kedy 60-ročného muža a 48-ročnú ženu priamo na ich pozemku v priestoroch letnej kuchyne napadli traja mladíci. Na druhý deň po útoku muž zomrel a polícia v súčasnosti vyšetruje, či sa na jeho smrti podpísalo konanie útočníkov.

Bez zaujímavosti nie je ani skutočnosť, že Smer (ako sme už spomínali, na severe okresu tradične najsilnejšia strana), nemá v Tisovci svojho kandidáta. Podľa neoficiálnych informácií strana ponúkla podporu práve H. Homoľovej, tá ju však odmietla s tým, že chce kandidovať ako nezávislá.

V každom prípade si myslíme, že na základe situácie, ktorú sme mali možnosť v Tisovci vidieť a počuť o nej detaily od obyvateľov, má toto mesto v rámci okresu najbližšie k primátorskému volebnému prekvapeniu.

Foto: Sobotnik.sk, Pixabay.com