TISOVEC: Zhromaždenia ĽSNS sa zúčastnili stovky ľudí, prebehlo pokojne (FOTO a VIDEO)

TISOVEC – Niekoľko stoviek ľudí sa vo štvrtok 25. októbra 2018 zišlo na protestnom zhromaždení v Tisovci, ktoré zvolali členovia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) ako reakciu na smrť 60-ročného obyvateľa mesta. Toho deň pred jeho smrťou napadli na vlastnom pozemku traja miestni mladíci. Na zhromaždení bola veľká časť prívržencov ĽSNS z celého Slovenska, prišlo však aj hodne domácich či ľudí z blízkeho okolia.

To, že sa niečo chystá, bolo v Tisovci poznať už minimálne dve hodiny pred začiatkom podujatia. Pred budovou mestského úradu totiž parkovalo zhruba 15 policajných áut a ako nám povedali miestni, v pohotovosti videli aj policajných ťažkoodencov. Je otázne, či takéto „policajné manévre“ nie sú kontraproduktívnou demonštráciou sily, keďže viacerí ľudia podotýkali, že inokedy vidia v Tisovci mužov zákona jedine pri dopravných kontrolách a meraní rýchlosti na Muránskej ulici.

Medzi rečníkmi, ktorí vystúpili počas zhruba trištvrte hodinu trvajúceho zhromaždenia, bol aj poslanec ĽSNS z Rimavskosobotského okresu Stanislav Mizík. „Táto strašná tragédia sa stala len preto, že je zle nastavený systém štátu. Nechráni slušných občanov, ale veľakrát chráni len a len parazitov,“ podotkol.

Spomenul tiež, že jeden z útočníkov už bol v minulosti odsúdený za lúpež. „Zamýšľam sa nad tým, prečo je v takomto menšom meste takáto veľká frekvencia týchto útokov. Zistil som, že tu jedna rodina, dlhodobo známa tým, že určitá časť jej členov robí tieto výčiny,“ dodal Mizík s tým, že v Tisovci treba zriadiť policajnú stanicu.

Ďalším v poradí bol kandidát ĽSNS na primátora Tisovca Pavel Cibuliak. Bolo poznať, že rečnenie k väčšiemu počtu ľudí nie je jeho silnou stránkou a jeho prejav sa dá hodnotiť skôr ako vlažný. Vo svojom príhovore spomenul, že na mestskom zastupiteľstve už požadoval riešenie neutešenej situácie v meste, nedostal však doteraz odpoveď. „Ľudia majú strach chodiť večer, dôchodcovia, deti. Dievčatá sú obťažované v škole, a viete, čo sa stalo vo vlaku,“ uviedol.

Naopak, úplne ho zatienil ďalší rečník, poslanec Národnej rady SR za ĽSNS Milan Mazurek. Bez ohľadu na obsah jeho rečí treba uznať, že je to výborný rétor s plynulým prednesom, ktorý vie dokonale pracovať so svojím hlasom, vhodne využíva jeho silu a intonáciu, a vie zaujať dav. V Tisovci sa predviedol doslova s plamenným prejavom a využil v ňom aj početnú prítomnosť policajtov.

Naposielali ich sem, akoby sme boli nejaká teroristická skupina. Keď som videl tie obrázky, ako tu stálo asi 20 policajných áut, ako vykladajú štíty, obušky, ako tu stoja dve Ávie kukláčov, tak som si povedal, tu snáď ide Bin Ládin, nejaký Islamský štát, toto nie je normálne! Ale keď treba riešiť daňových kriminálnikov v prezidentskom paláci a vo vláde, keď treba riešiť nejakého Nicolasa T., špinavého parazita, ktorý na smrť dobije človeka, tak ich niet. Koľko stál tento trápny, úbohý a zbytočný policajný zásah v Tisovci? Prečo teraz vidím prechádzať každé dve minúty policajné auto, prečo tak nemôže chodiť počas bežného dňa a monitorovať tých, ktorí sú problémoví?“ pýtal sa Mazurek.

V príhovore Mazurek spomenul aj nedávnu vraždu Filipínca v Bratislave. „Zabil ho tupý primitív, nech ho dajú aj na 30 rokov do väzenia, tak mu treba. Ale pamätáte sa, čo sa dialo? Médiá vo vytržení dva týždne nonstop hovorili, čo sa to stalo, ako je to možné, zasadala bezpečnostná rada štátu, mimoriadne zasadal parlament. A pozrite sa dnes. Trojica parazitov dobije invalidného dôchodcu na smrť a všetci tí, ktorí vrieskali, že zabili Filipínca, sú zrazu ticho,“ zdôraznil poslanec.

Ako posledný vystúpil predseda strany ĽSNS Marian Kotleba. „Som veľmi smutný, že sa v Tisovci v takomto počte musíme zísť pri takejto neskutočne smutnej príležitosti. Naozaj to nie je milé ani zábavné, chodiť na stretnutia, kde sa občania, ktorým to nie je jedno, sa snažia zobudiť vládu, aby konečne začala robiť niečo s tými, ktorí nemajú problémy pre pár eur mrzačiť a zabíjať. Zaútočiť na človeka, odkázaného na invalidný vozík, nie je nič iné ako hyenizmus,“ odkázal Kotleba. Na jeho prejav nakoniec zhromaždenie zareagovalo skandovaním „Nie je nám to jedno“.

Mimochodom, obaja (Mazurek aj Kotleba) vytrvalo nazývali mesto tvrdo – „Tysovec“. Nakoniec jeden muž z davu na druhého menovaného rečníka zakričal „Daj tam mäkčeň!“ 🙂 Súčasťou zhromaždenia bola na záver aj minúta ticha za zosnulého muža a zapálenie sviečok pred jeho domom. Priebeh zhromaždenia nenarušil žiadny incident a prítomní sa nakoniec pokojne rozišli.

Ako sme už napísali v predchádzajúcom článku, aj táto udalosť bude mať nepochybne vplyv na nadchádzajúce komunálne voľby v Tisovci. Viacerí obyvatelia nám síce spomenuli, že zosnulý muž bol v minulosti sám odsúdený za vraždu. Jeho smrť ale vnímajú negatívne a napriek tvrdeniu polície, že príčinou úmrtia neboli spôsobené zranenia, ale podchladenie, za ňu vinia troch mladíkov. Mimochodom, dvaja z nich pre nízky vek ani nemôžu byť trestne stíhaní.

Nie všetci v Tisovci však súhlasili s protestným zhromaždením ĽSNS. Napríklad na miestnom Evanjelickom gymnáziu Tisovec visel počas podujatia transparent s preškrtnutým hákovým krížom.

Viac o predvolebnej situácii v Tisovci sa dočítate v našom nedávnom článku:

PREČÍTAJTE SI: Vo všetkých troch mestách Rimavskosobotského okresu sa črtajú zaujímavé primátorské súboje

Foto a video: Sobotnik.sk

2 Replies to “TISOVEC: Zhromaždenia ĽSNS sa zúčastnili stovky ľudí, prebehlo pokojne (FOTO a VIDEO)”

  1. Pingback: Komentár M. Hanka: Zomrel človek, niektorí Rómovia verejne oslavovali

  2. Pingback: KOMENTÁR: Sobotnik.sk sa vždy bude snažiť o nestrannosť a dávať priestor rôznym názorom - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár