Voľby v Rimavskosobotskom okrese – ústup Smeru i SMK-MKP

Nedávne komunálne voľby 2018 ukázali okrem niekoľkých prekvapení i jeden zaujímavý detail miestnej politiky. Dve najsilnejšie strany v okrese – Smer-SD a Strana maďarskej komunity–Magyar Közösség Pártja, zaznamenali v rámci nich určité straty a ústup z doterajších pozícií.

Hneď na úvod musíme zdôrazniť, že obidve strany majú stále svoju silu, ktorú nemožno podceňovať a určite ich nezaraďujeme medzi porazených, skôr naopak. Avšak vzhľadom na dosiahnuté výsledky zrejme ani v jednej nemôžu hodnotiť voľby uspokojujúco.

Nezávislý Klenovec

Sever Rimavskosobotského okresu bol roky jednou z tradičných bášt Smeru. Najlepšie to dokumentoval pomyselný triumvirát Struhár – Bagačka – Mináč, ktorý mal na severe dlho neohrozené pozície a bodoval v komunálnych i v krajských voľbách.
Prvou lastovičkou, ktorá ohlasovala zmenu, bol úspech nezávislej kandidátky na starostu Klenovca Zlaty Kaštanovej, ktorá v roku 2010 porazila čelného predstaviteľa okresnej organizácie Smeru Pavla Struhára dosť výrazným spôsobom. Získala až 839 hlasov (64,2 %), zatiaľ čo jej súpera podporilo 468 ľudí (35,8 %).

Svoj úspech zopakovala aj v roku 2014, keď dostala 731 hlasov voličov, teda 52,3 % (druhý Struhár mal 594 hlasov a tretí Vladimír Dovala 72). No a do tretice, svoj post obhájila aj teraz v novembri, keď zvíťazila so 614 hlasmi (46,8 %) v konkurencii Stanislavy Zvarovej zo Smeru (529 hlasov)a V. Dovalu (169).

Aj v klenovskom zastupiteľstve má Smer len skromný podiel. Väčšinu v 11-člennom mestskom parlamente tvoria po sobotňajších voľbách nezávislí (osem poslancov), zo Smeru sú dvaja a jeden z Mostu-Híd.

Strata Hnúšte

Predstavitelia Smeru až do soboty viedli dve najdôležitejšie sídla v severnej časti okresu – Hnúšťu a Tisovec. Mnohí predpokladali, že v prvom menovanom meste si udrží funkciu primátor Michal Bagačka, ktorý sa vlani dostal do krajského zastupiteľstva a je i poslancom Národnej rady SR.

Zmene príliš nenasvedčoval ani úvod predvolebnej kampane v tomto meste, ktorá bola dlho doslova ospalá. Vygradovala až posledný týždeň, kedy Bagačkov súper, jeho niekdajší asistent a viceprimátor Roman Lebeda, predstavil svoj volebný program. V skratke sa dá povedať, že obsahuje veľa ambicióznych projektov, napríklad získanie polikliniky späť do majetku mesta či premenu Robotníckeho domu na moderný hotel s wellness centrom. Bagačka mu oponoval, že vo veľkej miere ide o nereálne a finančne prakticky neuskutočniteľné zámery.

Voliči sa však nakoniec priklonili k Lebedovi, ktorý vo voľbách dostal 1302 hlasov (52,50 %). Bagačku podporilo 1154 ľudí (46,53 %) a tretia Anna Grácová mal len 24 hlasov. Doterajší primátor teda získal o pár hlasov viac ako v roku 2014 (vtedy ich mal 1119), na víťazstvo to však nestačilo.

V novom zastupiteľstve dokonca nenájdeme ani jediného člena Smeru. Z 13 poslancov sú deviati nezávislí, dvaja za Slovenskú národnú stranu a po jednom za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Demokratov Slovenska.

Vopred stratený Tisovec

Zatiaľ čo v Hnúšti mal Smer aspoň silného kandidáta, v Tisovci, kde po 28 rokoch končil Peter Mináč, strana nenašla vhodného adepta, ktorého by postavila do komunálnych volieb. Podľa neoficiálnych informácií síce strana ponúkla svoju podporu Hane Homoľovej (nezávislá), tá ju však odmietla.

Veľkým otáznikom bolo, či výsledok volieb neovplyvní smrť dôchodcu, ktorého deň pred úmrtím napadli na vlastnom pozemku traja výrastkovia, ale táto možnosť sa nenaplnila. Členovia Ľudovej strany – Naše Slovensko, ktorí pre smrť starého muža zvolali protest, sa nedostali do zastupiteľstva a ich kandidát Pavel Cibuliak skončil v primátorskom súboji ako tretí a posledný so 419 hlasmi. Už spomínaná Homoľová dostala 504 hlav a víťazstvo si pripísala Irena Milecová (nezávislá) so 689 hlasmi.

Neúspech Smeru dokumentuje i fakt, že do mestského zastupiteľstva sa neprebojoval končiaci smerácky primátor Mináč. Dostal 307 hlasov, čo stačí len na miesto šiesteho náhradníka. V 11-člennom parlamente tak má Smer tri posty, štyria poslanci sú nezávislí, traja za Stranu zelených Slovenska a jeden za KDH.

SMK-MKP v okresnom meste tiež strácala

Niet pochýb, že na juhu Rimavskosobotského okresu je SMK-MKP stále veľmi silnou stranou. Svedčí o tom i skutočnosť, že starostovia s ich podporou budú viesť 29 dedín. O jednu obec ich však predbehla strana Most-Híd, ktorá má starostov v 30 dedinách (pre úplnosť treba dodať, že v niektorých dedinách podporili zvoleného starostu obe strany, v tom prípade sme ho zarátali obidvom).

Na juhu susedných okresov je dominancia Mostu-Híd ešte výraznejšia. Vo Fiľakove má primátora Attilu Agócsa po sobotných voľbách aj dve tretiny poslancov mestského zastupiteľstva. V Revúckom okrese, kde doteraz nemali ani jedného starostu, majú voľbách siedmich.

Vráťme sa však k SMK-MKP, ktorá nemôže byť spokojná ani s výsledkom priamo v Rimavskej Sobote. Namiesto doterajších piatich mestských poslancov bude mať len troch (Zoltán Cziprusz, Ladislav Rigó a Peter Juhász), pričom do metského parlamentu sa neprebojovali „komunálne stálice“ ako Zoltán Bán či Ferenc Auxt. Ani tu pritom Most-Híd nezaostal, má rovnako troch poslancov (Tibor Figei, Štefan Tankó a Tomáš Sliva).

Pekný výsledok z volieb do vyšších územných celkov, kedy v okrese SMK-MKP získala štyri posty poslancov zo šiestich, už teda priamo v okresnom meste strana nezopakovala. Nepomohla ani koalícia s KDH, ktorá však dopadla ešte horšie pre druhú menovanú stranu. Ani jediný z jej kandidátov sa do MsZ neprebojoval, vrátane služobne najstaršieho poslanca Viliama Vaša. Ten mal ešte v roku 2014 najviac hlasov zo všetkých kandidátov v meste – 816. Tentoraz ich získal „len“ 713, čo stačilo iba na miesto prvého náhradníka.

Foto: Sobotnik.sk, Pixabay.com

Pridaj komentár