MURÁŇ: Obec zachránila regionálnu špecialitu a vytvorila šesť pracovných miest, z akčného plánu však nedostala ani cent

Vezmete si úver na záchranu regionálnej kulinárskej špeciality, začnete ju vyrábať a vytvoríte pri tom šesť pracovných miest. Ani to ale nemusí stačiť, aby ste na tento účel dostali podporu z akčného plánu rozvoja najmenej rozvinutých okresov. Presvedčili sa o tom aj v obci Muráň.

Muránske buchty sú tradičnou špecialitou, ktorú v dedine vyrábali oficiálne na predaj zhruba päť desaťročí. Piekli ich, ešte pod krídlami socialistického podniku Reštaurácie a jedálne (RaJ), v budove niekdajšieho hostinca priamo v centre obce. Tradícia nezanikla ani po roku 1989, buchtám sa však stal osudným rok 2014. „Súkromník“, ktorý vlastnil budovu, sa rozhodol pečenie buchiet ukončiť a do uvoľnených priestorov umiestnil hracie automaty. Muráň tak bol vyše troch rokov bez svojej regionálnej špeciality. Našťastie, samospráva v tomto smere nezaspala a v obci stále uvažovali, ako výrobu sladkej pochúťky obnoviť.

Pred dvomi rokmi sa nám naskytla možnosť odkúpiť nehnuteľnosť na námestí, ktorú sme nakoniec aj kúpili. V auguste 2017 sme otvorili novú prevádzku a buchty opäť začali piecť,“ uviedol starosta Muráňa Roman Goldschmidt. Obecné zastupiteľstvo na tento účel schválilo úver 80 000 eur, z čoho podľa starostu šla polovica na kúpu nehnuteľnosti a druhá na zariadenie a vybavenie výrobne a predajne buchiet.

Začali sme s dvomi ženami, ktoré už mali skúsenosti s pečením. Následne sme prevádzku rozšírili na dve zmeny a v súčasnosti máme zamestnaných päť žien vo výrobe a jednu predavačku,“ konkretizoval Goldschmidt.

Plané sľuby o podpore

Dodal, že pôvodne mali na obnovu pečenia buchiet prisľúbenú pomoc cez Akčný plán rozvoja okresu Revúca. „Náš projekt bol schválený rozvojovou radou okresu a mali sme sľúbených 23 000 eur. Dodnes sme však z nich nedostali ani cent,“ podotkol starosta, podľa ktorého boli z takéhoto vývoja v dedine smutní.

Počítali sme s tým, že nám tie peniaze prídu. Buchty sa vyrábajú, ľudia sú zamestnaní a je to rukolapný dôkaz toho, že keď sa chce, dá sa niečo dokázať aj bez pomoci vlády. Je však také smutné, že tie prostriedky sme nedostali,“ konštatoval Goldschmidt.

Napriek nemohúcnosti akčného plánu a príslušných inštitúcií však vďaka odvahe samosprávy Muráňa tradícia ostáva zachovaná a denne sa v obecnej prevádzke upečú a predajú stovky buchiet. K dispozícii sú v predajni priamo na námestí v Muráni. Kúpiť sa dajú počas celého pracovného týždňa, ako aj v sobotu dopoludnia.

Zdroj: Sobotnik.sk, R. Goldschmidt, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár