Je väznica v Rimavskej Sobote stále aktuálna? Opýtali sme sa kompetentných

Vizualizácia väznice na Sabovej

Výstavbu väznice na Sabovej, mestskej časti Rimavskej Soboty, avizovala vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská 12. januára 2018. Zámer výstavby tohto zariadenia následne vo februári schválila vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní v Hnúšti, kde väznica dostala zelenú.

Odvtedy je však okolo väznice až podozrivé ticho a mnohí nadobudli dojem, že po odchode Žitňanskej z postu ministersky a neskôr aj po opustení samotnej strany Most-Híd sa príprava výstavby zastavila. Opýtali sme sa teda kompetentných, či je postavenie väznice na Sabovej stále aktuálne a pokiaľ áno, v akom štádiu je príprava.

Prípravné práce na výstavbu Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Rimavskej Sobote naďalej pokračujú v zmysle predbežného harmonogramu. Aktuálne sa pripravujú súťažné podklady pre výber verejného partnera – koncesionára,“ odpovedala na otázku portálu Sobotnik.sk Denisa Gerši z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

Pýtali sme sa tiež, či platí harmonogram, ktorý L. Žitňanská začiatkom roka avizovala. Ako vtedy povedala, pokiaľ verejné obstarávanie a všetko súvisiace pôjde podľa plánu, s výstavbou by sa mohlo začať koncom roka 2019 a do prevádzky by nová väznica mohla byť spustená v druhej polovici roka 2021. „Stále je možné tento ambiciózny plán dodržať. Závisieť to však bude aj od toho, ako dopadne verejné obstarávanie na výber koncesionára,“ reagovala Gerši.

Naša posledná otázka smerovala k výstavbe nájomných bytov, ktoré majú vzniknúť v budove bývalého internátu na Školskej ulici. Keďže primátor Jozef Šimko avizoval, že niektoré z nich ponúkne MS SR pre ubytovanie príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, zaujímalo nás, či už v tomto smere prebehli nejaké rokovania.

S otázkou výstavby väznice vyvstáva aj reálny predpoklad potreby ubytovania, prípadne tranzitného ubytovania pre časť personálu. Avšak doposiaľ v tejto veci neprebehli žiadne konkrétne pracovné rokovania,“ dodala Gerši.

Nová väznica v R. Sobote má mať kapacitu 832 odsúdených vo všetkých troch nápravných skupinách. Okrem samotnej väzenskej budovy má byť postavená i výrobná hala, v ktorej by odsúdení pracovali, či rôzne obslužné budovy. Zachované má zostať i súčasné otvorené oddelenie. Plánované náklady na výstavbu sú vo výške zhruba 58 miliónov eur, pričom štát chce väznicu stavať prostredníctvom verejno-súkromného partnerstva (PPP).

Zdroj a vizualizácia: MS SR

Pridaj komentár