Zosnulý historik Pavel Dvořák sa vo svojich dielach často venoval aj našim regiónom

Viac ako 150 dokumentárnych filmov, množstvo článkov, rozhlasových relácií, a v neposlednom rade desiatky kníh, v ktorých prístupným a zrozumiteľným spôsobom približoval čriepky z našich dejín širokej verejnosti. To všetko nám zanechal známy historik Pavel Dvořák, ktorý v piatok 21. decembra 2018 vo veku 81 zomrel.

Jedným z jeho posledným diel je séria kníh Stopy dávnej minulosti, v ktorých chcel priblížiť dejiny Slovenska v príbehoch. Autor pôvodne plánoval desať zväzkov tejto série, neskôr, pre množstvo materiálu, dokonca až 12. Bohužiaľ, stihol ich napísať len deväť, pričom posledný, s podtitulom Posledný Turek, vydal len teraz na jeseň.

Blízky vzťah k našim regiónom

Podobne ako vo svojich iných dielach, aj v tejto knihe venoval priestor i dejinným udalostiam z regiónov Gemer, Malohont a Novohrad. Píše tu napríklad o konci rodu Bebekovcov, kláštore v Gombaseku, hrade Modrý Kameň či Muránskej Venuši – Márii Széchyovej. V Stopách dávnej minulosti 8 to bol zase Fiľakovský hrad, lúpežný rytier Matej Bašo z Muráňa, či mestečko Dobšiná. V „sedmičke“ priblížil bitku pri Lučenci v 15. storočí.

Mimochodom, práve v Lučenci prežil Pavel Dvořák krátku, ale podľa jeho slov veľmi peknú časť svojho života. Ako spomenul pri našom poslednom stretnutí, v tomto meste totiž približne mesiac pôsobil ako novinársky elév na začiatku svojej kariéry pred desiatkami rokov. Pochválil sa nám, ako vtedy na motorke pri pokrývaní akcií a hľadaní materiálu pre články prebrázdil na motorke viaceré obce Novohradu.

Dve besedy v Hnúšti

S naším krajom sa Pavel Dvořák symbolicky rozlúčil len nedávno – jednu zo svojich posledných besied s čitateľmi absolvoval práve u nás – 20. októbra v Hnúšti. Na druhý deň ešte navštívil starobylý gotický gostol v Rákoši, hrad nad touto dedinkou a pozrel si i staré banské diela pod Železníkom.

V Hnúšti bol na pozvanie terajšieho primátora Romana Lebedu na prednáške už v roku 2014 a ako sám povedal, na jeho besedu vtedy prišlo najviac ľudí v celej jeho kariére. “Bolo tam 300 divákov a tlieskali mi postojačky,” spomínal skromný velikán dojato.

Podľa Lebedu sa s historikom dohodli aj na stretnutí v roku 2019. „Chcel prísť do Klenovca a Hrachova pátrať po informáciách o Jánošíkovi, ktorý mal byť súčasťou jeho ďalšej knihy. Tešil sa aj na natáčanie ďalšej série príbehov, ktoré mu prisľúbilo RTVS,“ dodal Lebeda.

Bohužiaľ majster slova a historických príbehov už túto epizódu z našich dejín nepriblíži…Avšak všetky jeho príbehy, ktoré stihol počas svojho plodného života zachytiť, nám budú už navždy osvetľovať našu históriu.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár