RIMAVSKÁ SOBOTA: Noví poslanci prvý raz zasadli, určili aj plat primátora

RIMAVSKÁ SOBOTA – Na svojom ustanovujúcom zasadnutí sa v utorok 5. decembra 2018 zišli novozvolení poslanci rimavskosobotského mestského zastupiteľstva (MsZ). V jeho úvode zložil sľub staronový primátor Jozef Šimko, ktorý tak oficiálne začal svoje tretie volebné obdobie. Po ňom sľub zložilo aj 20 poslancov MsZ, z ktorých je 10 nováčikov. Posledný poslanec, Michal Demeter, sa pre zdravotné dôvody nemohol zasadnutia zúčastniť a sľub zloží na tom nasledujúcom.

Novozvolení poslanci mestského zastupiteľstva v R. Sobote: Ladislav Rigó (695 hlasov), Eva Bornayová (593), Michal Demeter (560), Jaroslav Matzenauer (523), Štefan Tankó (641), Erika Juhászová (602), Ján Jurkemik (593), Róbert Kuvik (460), Roman Vaľo (760), Štefan Baláž (688), Tibor Figei (620), Andrea Andrášiová (609), Ivan Hazucha (860), Peter Juhász (853), Anna Zsóriová (833), Pavel Zvara (822), Jaroslav Bagačka (734), Roman Slanina (734), Tomáš Sliva (569), Zoltán Cziprusz (568), Jozef Tóth (478).

Dlhý príhovor primátora s mnohými témami

Po zložení sľubov vystúpil primátor, ktorý sa vo svojom vyše trištvrte hodinu trvajúcom úvodnom príhovore dotkol mnohých tém a nezriedka uviedol veci, ktoré spomína často. Zopakoval, že napriek tomu, že mesto prevzal s prázdnou kasou a dlhmi, došlo počas jeho primátorovania k zníženiu zadlženia a rozvoju. „Dnes už môžeme s hrdosťou povedať, že naše mesto máme na 90 percent obnovené a zrekonštruované,“ konštatoval Šimko.

Pripomenul tiež rozvoj Kurinca a ďalšie plány vrátane vybudovania toboganu, nového geotermálneho vrtu a krytých bazénov s teplotou vody 36 – 38 stupňov. Nezabudol spomenúť obnovu Mestskej záhrady, námestia pred poštou či Námestia M. Tompu. Naopak, vybudovanie športovej haly na Športovej ulici je podľa neho nereálne. „Stavať halu v hodnote možno viac ako 2,5 milióna eur a následne zabezpečiť ročne do 300 000 eur na jej prevádzkovanie nám dnes mestský rozpočet nedovolí,“ podotkol Šimko.

Nepriamo komentoval aj kampaň svojho hlavného konkurenta na post primátora. „Máme za sebou jednu neobvyklú megavolebnú kampaň, ktorá v komunálnych voľbách snáď v rámci celého Slovenska nemá obdobu. Niektorí kandidáti do nej zainvestovali až nekresťanské množstvo finančných prostriedkov a za pomoci agentúrnych pracovníkov doslova zaplavili naše mesto billboardmi a plagátmi a tak aktívne prispeli k toľko kritizovanému vizuálnemu smogu,“ povedal primátor s tým, že títo kandidáti sľubovali aj nereálne plány či aktivity, ktoré sa už realizujú.

Odmietnutie kritiky za nezamestnanosť a eurofondy

Poznamenal tiež, že bol kritizovaný za spoluprácu s bývalým predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marianom Kotlebom, hoci tá podľa neho za štyri roky priniesla mestu a okresu viac investícií ako za pôsobenia všetkých troch predchádzajúcich predsedov BBSK. Dotkol sa aj témy eurofondov, ktoré podľa kritikov mesto pod jeho vedením málo využíva. „Za uplynulých osem rokov, kedy som bol primátorom, sme získali takmer tri milióny eur z fondov a grantov. Touto sumou sa na Slovensku zaraďujeme do prvej polovice podobne veľkých miest,“ oponoval Šimko.

Odmietol i kritiku za vysokú nezamestnanosť. „Problém nezamestnanosti v jednotlivých regiónoch nevyriešili primátor či starosta a ani prednosta okresného úradu. Vyrieši to len vláda. Kde je tých sľúbených 2000 pracovných miest, ktoré nám boli prisľúbené na výjazdovom rokovaní pred 2,5 rokom na výjazdovom rokovaní tu v R. Sobote?“ pýtal sa primátor, podľa ktorého je toto uznesenie plnené možno na 10 percent. Spomenul aj meškajúcu diaľnicu či chýbajúcu pozitívnu diskrimináciu, ktorej zavedenie je podľa neho nevyhnutné pre rozvoj regiónu.

Sobôtka III, vyššia kapacita zimného štadióna i zrekonštruovaný kultúrny dom

Zo svojich plánov do budúcnosti primátor avizoval, že sa nevzdal myšlienky prestavby budovy bývalého internátu na Školskej ulici na byty pre mladé rodiny a pracovníkov väznice. Prisľúbil i rekonštrukciu domu kultúry a otvorenie investičnej výstavby Sobôtka III, keďže mesto má podľa neho mnoho žiadostí o pozemky na výstavbu rodinných domov.

Pripravujeme projekt na dobudovanie prvého podlažia zimného štadióna pre vytvorenie zhruba 2000 až 2500 miest, vďaka čomu budeme štadión v letných mesiacoch využívať na rôzne kultúrno-spoločenské podujatia,“ povedal ďalej Šimko s tým, že lobovať chce i za výstavbu nadjazdu na križovatke na Sobôtke. Vyjadril sa tiež k budúcoročnému rozpočtu, ktorý bude MsZ podľa jeho slov schvaľovať až v januári.

Osem poslancov na sobášenie, ďalší ešte možno pribudnú

Nasledujúcim bodom bolo poverenie poslancov, ktorí budú sobášiacimi na obradoch uzavretia manželstva. MsZ týmito úkonmi počas nasledovného volebného obdobia poverilo Evu Bornayovú, Eriku Juhászovú, Annu Zsóriovú. Romana Slaninu, Jána Jurkemika, Jaroslava Matzenauera, Štefana Baláža a Ivana Hazuchu. V januári by k nim mohli pribudnúť ešte ďalší poslanci, ktorí by sobášili v maďarskom jazyku.

Úvodné zasadnutie prinieslo aj prvý malý spor. Poslanec Hazucha chcel do programu zaradiť niekoľko bodov, ktoré sa týkali personálno-organizačných otázok, predovšetkým zriadenia odborných komisií pri MsZ a delegovania zástupcov samosprávy do škôl a inštitúcií.

Primátor mu však protirečil, že ide o návrhy, s ktorými nebola oboznámená veľká časť poslancov. Zdôraznil, že príslušné uznesenie by v prípade jeho schválenia aj tak nepodpísal. „Takto sa štvorročné volebné obdobie korektne nezačína,“ podotkol primátor na margo návrhu. Nakoniec však tento Hazuchov návrh podporila len presná polovica poslancov, čo na schválenie nestačilo.

Plat primátora bude 4288 eur

Na záver poslanci určovali plat primátora. Šimkovi schválili navýšenie jeho základného platu, ktorý je zákonom stanovený na 3063 eur, o 40 %. Rimavskosobotský primátor tak vo svojom treťom volebnom období bude zarábať 4288,20 eur.

Radní mali schvaľovať aj plat zástupcu primátora, tento bod však Šimko z rokovania stiahol (podľa návrhu sa ním mal stať Ladislav Rigó s platom 1950 eur). „Rozhodol som sa, že dnes nenavrhnem svojho zástupcu a budeme o tom hovoriť na najbližšom zasadnutí,“ zakončil primátor.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár