VŠIMLI SME SI: Skladacie autogaráže v R. Sobote vymizli, v Lučenci sú ich dodnes desiatky

RIMAVSKÁ SOBOTA/LUČENEC – Skladacie autogaráže, vyrobené z rúrkovej konštrukcie a nepremokavej látky, boli v 70. a 80. rokoch v Rimavskej Sobote veľkým hitom. Mohli sme ich nájsť na každom sídlisku, kde si nimi majitelia chránili svoje motorové tátoše.

Bolo to logické, autá boli vtedy nedostatkovým tovarom na poradovník, každý si ich chcel čo najviac ochrániť a „plátená“ garáž bola lacnejším a dostupnejším variantom tých murovaných. Tie vtedy nebolo úplne jednoduché získať a vlastne nie je dodnes, keď ich cena nezriedka presahuje 5000 eur.

Skladacie garáže v Lučenci

Rozšírenie spomínaných skladacích garáží v R. Sobote bolo spôsobené sčasti aj tým, že priamo v meste sa vyrábali. Ako informuje portál vtedy.sk, vyrábať ich začalo výrobné družstvo Rimavan v novom závode, postavenom za 15 miliónov vtedajších československých korún (v článku na vtedy.sk je dokonca aj archívna fotografia takejto garáže, nasnímaná na dnešnej Čerenčianskej ulici – stačí kliknúť na tento odkaz).

Ako sa dodáva v článku, garáže boli v Rimavane vyrábané vďaka zahraničnej licencii. Pri hľadaní informácií o výrobku sme na internete dokonca našli v jednom českom antikvariáte malú štvorstranovú príručku, kde je uvedený oficiálny výrobný názov týchto prístreškov – skladacie autogaráže VO – GA.

V Sobote ani jedna, v Lučenci stovky

Napriek ich obľúbenosti však v 90. rokoch prišiel v R. Sobote ich náhly koniec. Mesto totiž vydalo nariadenie, ktorým ich umiestňovanie na verejných parkoviskách zakázalo, v dôsledku čoho sa rýchlo stali minulosťou. Už roky preto na sídliskách nenájdeme ani jedinú takúto garáž (sme si tým dosť istí a pýtali sme sa aj aj iných ľudí, ktorí mesto dobre poznajú a takisto nám potvrdili, že tieto garáže už v Sobote nie sú).

Skladacie garáže v Lučenci

V susednom Lučenci je však úplne iná situácia. Dodnes tam takýchto garáží vidieť pri panelákoch veľké množstvo. Len na troch uliciach sme ich narátali desiatky a v celom meste ich tak zrejme budú aj stovky. Priamo v Lučenci dokonca sídli firma, ktorá má ako predmet podnikania výrobu, montáž a opravy skladacích garáží.

Skladacie garáže v Lučenci
Zdroje: vtedy.sk, autoantikvariat.cz, sobotnik.sk Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “VŠIMLI SME SI: Skladacie autogaráže v R. Sobote vymizli, v Lučenci sú ich dodnes desiatky”

  1. Pingback: Sklápacie garáže zrejme postupne vymiznú aj z Lučenca - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár