HISTÓRIA: Najpamätnejší futbalový zápas pre R. Sobotu proti Trnave v r. 1997

Najtragickejší zápas pre Trnavu, najzaujímavejší pre Rimavskú Sobotu a taktiež aj pre futbalovú verejnosť. Aj takto by sa dal opísať zápas z 11. júna 1997 medzi Rimavskou Sobotou a Trnavou. O tom, čo sa dialo pred zápasom, priamo na zápase a aj po zápase, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Ponúkneme vám aj rozhovory a zaujímavú fotografiu. V spodnej časti článku máte možnosť si pozrieť reportáž z tohto zápasu, ako aj radosť košických fanúšikov. Druhé video je z trnavského rádia Forte, kde dvojica Jaroslav Lieskovský a Marek Ondrejka komentovali tento zápas.

PRED ZÁPASOM

Poďme na to postupne. Rimavská Sobota sa počas celej sezóny držala na chvoste I. ligy. Jesennú časť nezvládli podľa svojich predstáv. Aj vďaka tomu museli Soboťania bojovať o záchranu až do posledného zápasu. V predposlednom, 29. kole, hrala Rimavská Sobota s 1. FC Košice na košickom trávniku. Naši podľahli zverencom Jána Kozáka 2:0 pred 4 419 divákmi. Tabuľka pred zápasom teda vyzerala nasledovne: Trnava vedie o 2 body pred Košicami, Rimavská Sobota je na 14. mieste, bod od zostupu.

Dlhoočakávaný zápas medzi Rimavskou Sobotou a Trnavou sa blížil. Povinnosťou Rimavskej Soboty bolo bodovať s Trnavou, aby sme nezostúpili do nižšej ligy. Poslednou záchranou mohol byť aj zápas medzi Slovanom Bratislava a Dubnicou, kde Dubnica nemohla bodovať, aby sme sa zachránili. Devať dní pred zápasom s Trnavou bola vypredaná väčšina lístkov z celkovej kapacity 11 000 miest na štadióne. Vedenie klubu dokonca upozorňovalo rodičov, aby nechávali svoje deti doma a nebrali ich na zápas pre prípadnú tlačenicu.

POČAS ZÁPASU

Poďme priamo do deja zápasu. Zápas začal podľa očakávaní. Trnava s lepším tímom útočila, čo sa prejavilo aj na výsledku. V 28. minúte po faule na Mačáka v pokutovom území premenil kapitán hostí Šimon pokutový kop a stav bol 1:0. K titulu bola bližšie Trnava. No to, čo sa dialo v nasledujúcich minútach, nikto nečakal. V 57. minúte po dôraze Sýkoru v šestnástke vyrovnala Rimavská Sobota stav zápasu na 1:1. Trnava po tomto momente poľavila, všetko smerovalo k remíze a o titule by musel rozhodnúť barážový zápas. No nikto však nechcel veriť tomu, čo sa dialo na trávniku v posledných minútach zápasu.

Pôvodná vstupenka na zápas

V nadstavenom čase po faule na Hlaváča odpískal hlavný rozhodca pokutový kop pre Trnavu. Fanúšikovia boli vo vytržení. No o minútu na to rozhodca Stredák svoje rozhodnutie zmenil. Pokutový kop sa nekonal a brankár mal len odkop od brány. To už fanúšikovia Trnavy mali nervy na hrane. Po zbabranej rozohrávke Čilianskeho a Leitnera sa lopta dostala ku Hrabalovi, ktorý trafil rimavskosobotského útočníka Vrábela. Od neho sa lopta nečakane odrazila do brány hostí a domáci viedli 2:1. Radosť sa premiestnila na domácich fanúšikov, Trnava v slzách a v smútku.

V súvislosti so zápasom sme oslovili aj dvoch fanúšikov oboch tímov, ktorí boli pred 22 rokmi na zápase. Ich mená v článku neuvádzame, máme ich však v redakcii.

„Vrábel nevedel sám, ako dal gól. Lopta do neho narazila. No ráta sa to. Chvíľu na to Šimon nedal tutovku. Ale zápas bol hodný ligy majstrov,“ pousmial sa fanúšik Rimavskej Soboty.

„Z môjho pohľadu, keď už jedenástka bola, nemali ju čo odvolávať a rozhodne mala byť. Faul to bol,“ zhodnotil situáciu z nadstaveného času pre náš portál fanúšik Trnavy a člen fanklubu Spartaka.

PO ZÁPASE

Zápas skončil 2:1 a to znamenalo titul Košiciam a zotrvanie Rimavskej Soboty v najvyššej lige. Košickí fanúšikovia na domácom štadióne krátko po zápase vbehli na ihrisko, aby mohli oslavovať. Veď mali aj prečo. Bol to ich prvý titul v ére samostatnosti. V nasledujúcej sezóne sa im to znova podarilo pred Trnavou. Ako sa vyjadril tréner Trnavy Karol Pecze, cítil sa sklamaný aj podvedený zároveň.

„Tento zápas bola vizitka Rezešovskej korupcie vo futbale a za všetkým, čo sa udialo v tomto zápase, treba hľadať funkcionárov 1. FC Košice,“ konštatoval fanúšik Trnavy,

„Na zápas si pamätám, mal som 17 rokov. Divákov nás tam bolo okolo 11 000. Ja osobne som bol štyri hodiny pred zápasom na štadióne. Nebol som sám. Rimavská vtedy bojovala o záchranu a Trnava o titul. Emócie boli na oboch stranách. Dubnica vtedy prehrala a R. Sobota vyhrala,“ spomína na zápas fanúšik Rimavskej Soboty.

Na otázku podplácania trnavských hráčov sme sa opýtali fanúšika Trnavy: „To, že boli podplatení hráči Trnavy, by bolo treba dokázať, že kto konkrétne. Ale to, že boli podplatení rozhodcovia a futbalisti Rimavskej Soboty, je viac ako isté, lebo do mesiaca po tomto zápase mal každý jeden hráč z R. Soboty nové auto,“ podotkol.

ZÁVER POZNAČENÝ EMÓCIAMI

Emócie fanúšikov Trnavy napokon vyústili do agresívneho správania a svoj hnev si vybili na strešnej krytine štadiónu v Rimavskej Sobote. Na záver sme preto položili otázku fanúšikovi Rimavskej Soboty aby zhodnotil situáciu, ktorá sa odohrala po zápase zo strany fanúšikov Trnavy. Odpoveď bola nasledovná: „Emócie. Ani jeden fanúšik by sa nesprával inak. Nemali rozbiť krytú akože tribúnu hostí. No na Slovensku to je tak. Chýba kultúra. Je jedno o koho sa jedná. Aj ja som bol taký. Nadávky, veľké ramená. No keď som bol so synom na futbale keď bol malý, hanbil som sa, že to isté som robil aj ja. Keď syn vyrástol, správal sa tak isto a zakázal som mu chodiť k fanklubu. Vôbec nevedel, čo robí a tí, ktorí sa báli, poslali deti v 88. minúte provokovať aj keď vedeli, že polícia to natáča. Toto správanie nemá nič spoločné s fandením,“ zdôraznil.

Tento rok si pripomenieme 22. výročie od spomínaného pamätného zápasu. V spomienkach Trnavy to navždy zostane ako čierny deň ich klubu. My veríme, že záujem futbalu v meste stúpne, a že sa podarí futbalistom Rimavskej Soboty prebojovať do vyšších líg, ako v tej, v ktorej hrajú v aktuálnej sezóne. A tiež veríme, že téma podplácania sa vyhne štadiónom.

2 Replies to “HISTÓRIA: Najpamätnejší futbalový zápas pre R. Sobotu proti Trnave v r. 1997”

  1. Pingback: MATEJ HANK: Mojím snom je byť športovým novinárom alebo komentátorom

  2. Pingback: TRNAVA: Divadlo Jána Palárika prednesie inscenáciu o zápase v Rimavskej Sobote - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár