HNÚŠŤA: Samospráva zavádza viaceré novinky vrátane videí z mestských zastupiteľstiev

HNÚŠŤA – Verejné videozáznamy z rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ), pravidelné informovanie poslancov zo strany primátora o svojej činnosti, zvýšenie nákladu mestských novín a ich doručovanie priamo do schránok, zriadenie klientského centra na mestskom úrade (MsÚ) a organizačné zmeny v jeho štruktúre. To sú podľa slov primátora Romana Lebedu pripravované novinky vo fungovaní samosprávy, ktorých cieľom je priblížiť činnosť mesta bližšie k ľuďom.

Chcel by som sa poďakovať primátorke mesta Tisovec Irene Milecovej a tamojšiemu kultúrnemu stredisku za zapožičanie techniky na nahrávanie. Pôvodne sme chceli zakúpiť aj profesionálny hlasovací systém, ale keď nám prišli nejaké cenové ponuky, tak sme od toho ustúpili. Nie je to totiž až také potrebné a stálo by to veľa peňazí,“ vysvetlil primátor na margo nahrávania zasadnutí MsZ.

Prvé nahrávanie bolo podľa neho testovacie, mesto však chce kúpiť vlastný systém. „Cenovo to vychádza zhruba na tisíc eur, plus náklady na lepší počítač, ktorý video spracuje. Kameru, ktorá bude slúžiť na nahrávanie rokovaní, bude môcť využívať aj mestský úrad a kultúrne stredisko na svoje aktivity,“ dodal.

Informácie o dianí v meste priamo od primátora aj v novinách v schránkach

Druhou novinkou je nový bod v rámci programu zasadnutí MsZ, v ktorom chce Lebeda pravidelne informovať poslancov o svojej činnosti a pracovných stretnutiach. „Budem informovať aj o tom, čo sa v meste deje, a potom sa prípadne môžete samozrejme na niečo opýtať,“ ozrejmil.

Treťou zmenou je zámer zvýšenia nákladu mestských novín Hnúšťanský hlas a ich bezplatná distribúcia priamo do poštových schránok domácností. „Plníme tak požiadavku predovšetkým našich starších občanov, pre ktorých je to spolu s mestským rozhlasom jediný zdroj informácií o dianí v meste. Zatiaľ na to máme vynikajúce odozvy,“ uviedol primátor.

Dodal, že samospráva zároveň pracuje na zriadení klientskeho centra v budove MsÚ. „Uľahčilo by občanom vybaviť podstatnú časť dokumentov a úkonov na jednom mieste,“ vysvetlil Lebeda s tým, že už pripravujú aj prvé organizačné zmeny na MsÚ, ktoré majú zvýšiť otvorenosť a dôveru ľudí v mesto i MsÚ.

Príprava mestského rozpočtu a noví lekári

Samospráva tiež podľa primátora intenzívne pripravuje návrh tohtoročného mestského rozpočtu. „Začneme v ňom prvé šetrenie na chode mesta a MsÚ. Zatiaľ to nie je nejaké markantné, ale v budúcom roku, keď sa podrobne oboznámim so všetkými výdavkami, by som chcel ušetriť ešte viac,“ avizoval primátor. Cieľom je podľa neho menej prejedať a viacej tvoriť a investovať.

Mesto podľa neho chce tiež získať do Hnúšte nových lekárov. „Verím, že prvé výsledky tejto práce budeme môcť už čoskoro oznámiť verejnosti,“ uzavrel Lebeda.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár