Na rokovanie vlády nepozvali ani jedného primátora z okresu, Šimko a Raši zviedli slovný súboj na diaľku

JESENSKÉ – Ani jediný primátor z troch miest Rimavskosobotského okresu nedostal pozvánku na dnešné výjazdové zasadnutie vlády v Jesenskom. Podľa slov prednostu Okresného úradu Rimavská Sobota Csabu Csíziho, ktorý zoznam hostí zostavoval, sa rozhodli uprednostniť starostov menších dedín, ktorí zatiaľ nemali možnosť stretnúť sa s čelnými predstaviteľmi štátu.

„V roku 2016 tu zasadala vláda v Rimavskej Sobote, v minulom roku v Hnúšti a predtým v meste Tisovec. Tak sme si mysleli, že už je načase, aby sme aj starostov menších obcí zapojili. Už aj z toho dôvodu, že v týchto obciach žije asi polovica okresu, teda 40 000 ľudí,“ zdôvodnil Csízi.

Podľa Rašiho Šimko podporuje extrémistickú stranu s fašistickými prvkami

K téme sa vyjadril aj podpredseda vlády SR pre investície Richard Raši, ktorý nepozvaných primátorov rozdelil do dvoch skupín. Do prvej zaradil rimavskosobotského Jozefa Šimka, ktorého by podľa vlastných slov zo zoznamu vyškrtol, aj keby ho tam Csízi zaradil.

„Chcem sa spýtať, či je niekto z vás tu, ktorý by ho na rokovanie pozval, úprimne sa pýtam. Človeka, ktorý podporil v roku 2016 finančne extrémistickú stranu s fašistickými prvkami, ktorý hlasoval proti rozvoju kraja za bývalého vedenia vyššieho územného celku (VÚC), ktorý zavolal ochranku, aby nepustila na rokovanie VÚC v Rimavskej Sobote nepohodlných novinárov, ktorý pozýval bývalého predsedu kraja z danej strany na rozličné podujatia,“ uviedol Raši na Šimkovu adresu.

Dodal, že taký kotlebovec nemá čo robiť na zasadnutí vlády a nepozvú ho ani v budúcnosti. „Škodí mestu tak, ako Kotleba škodil celému kraju. Ignoruje aj rozhodnutia vlády a vytvára protivládnu atmosféru, a je jedno, kto vo vláde je,“ konštatoval Raši, podľa ktorého však napriek tomu vláda okresné mesto i ďalšie dve dostatočne podporila.

Ďalší dvaja nepozvaní

Pozvanie nedostali ani primátor Hnúšte Roman Lebeda a primátorka Tisovca Irena Milecová. S tými však vláda podľa Rašiho nemá problém a napríklad po roku, keď sa podľa neho zorientujú vo funkcii, sa s nimi môže stretnúť. „Keď ste nový primátor, tak potrebujete čas, kým sa v problematike trošku zorientujete,“ povedal podpredseda vlády.

Šimko: Vládna koalícia sa ma bojí

Rimavskosobotský primátor v reakcii pre médiá uviedol, že takúto situáciu očakával, pretože vládna koalícia sa bála, že Šimko príde na zasadnutie a „naloží“ im. „Pretože tie uznesenia, ktoré prijali za posledné roky, sú neúčinné pre tento zaostalý región,“ vyjadril sa rimavskosobotský primátor.

Ako ďalej spomenul, je tiež presvedčený, že cez akčný plán v okrese Rimavská Sobota nevzniklo ani jedno pracovné miesto a neprišiel sem ani cent. Pripomenul tiež nesplnený sľub vlády o výstavbe rýchlostnej cesty R2 či stále vysokú nezamestnanosť v mnohých dedinách okresu.

Zároveň vyzval Rašiho, aby si sadli za jeden stôl a otvorene sa porozprávali. „Nie to, že pán Raši na tlačovej konferencii povie, že Šimko je extrémista. Ja nie som extrémista, nikdy som nebol a nikdy nebudem. Ja si vážim Slováka, Maďara, Róma aj Žida. Mne je to úplne jedno. Takže pán Raši nech sa kus krotí a keď sa nebojí, nech si so mnou sadne,“ vyzval ho primátor.

V Hnúšti a Tisovci sú podľa Šimka skúsení primátori

Je tiež presvedčený, že primátori Hnúšte a Tisovca sa nepotrebujú vo funkcii zorientovať. „Lebeda z Hnúšte, že je začiatočník? Ten je skúsený pracovník, veď bol viceprimátor. Primátorka Tisovca je takisto skúsená v samospráve. A oni tam pozvú ľudí, ktorí sú v samospráve možno dva-tri mesiace teraz po voľbách?“ opýtal sa rimavskosobotský primátor.

Deň pred rokovaním v Jesenskom (12. 2.) vláda zasadala v Revúcej. Na spomínané rokovanie boli však pozvaní všetci traja primátori miest Revúckeho okresu – Július Buchta z okresného mesta, Milan Kolesár z Jelšavy aj Anna Szögedi z Tornale.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár