Pripomíname si 10. výročie od smrti Júliusa Nôtu, jedného z najlepších odchovancov rimavskosobotského futbalu

RIMAVSKÉ JANOVCE/RIMAVSKÁ SOBOTA – Priateľský a nekonfliktný typ človeka, ktorého mali všetci radi. Tak si spomínajú blízki a známi na Júliusa Nôtu, jedného z najlepších a najúspešnejších odchovancov rimavskosobotského futbalu.

Presne na deň pred desiatimi rokmi, 20. februára 2009, šiel Július Nôta na prechádzku so svojím psom nad Rimavské Janovce, kde ho nožom napadol dodnes nezistený páchateľ. O tom, ako sa to udialo, existuje viacero verzií, z ktorých však doteraz ani jedna nebola oficiálne potvrdená.
Informácia o Nôtovej smrti zasiahla celú verejnosť, no najviac jeho rodinu, ktorú nadovšetko miloval. Na poslednú rozlúčku s ním, ktorá sa konala 24. februára 2009, prišlo viac ako 1000 ľudí.

Jeho spomienku si pripomenuli aj fanúšikovia, ktorí mu deň po smrti na jeho počesť rozsvietili B-tribúnu na rimavskosobotskom štadióne sviečkami v tvare mena JULO. V Rimavských Janovciach jeho pamiatku pripomína pamätná tabuľa a miestny štadión, ktorý po ňom premenovali. V Rimavskej Sobote sa o to pokúšali tiež, no neúspešne.

Pre jeho syna, Julka, založil Stredoslovenský futbalový zväz a Obvodný futbalový zväz Rimavská Sobota konto v banke s názvom “TALENT“.

Pri príležitosti úmrtia Júliusa Nôtu vám prinášame krátky rozhovor s jeho manželkou, Zuzanou, ktorá spomína na jeho futbalovú kariéru

Ktorý zápas považoval Váš manžel za najpamätnejší v drese Rimavskej Soboty a prečo?

Myslím si, že to bol zápas, keď postupovali z tretej ligy do druhej a následne do prvej.

Chodili ste na každý zápas, v ktorom hral?

Väčšinou na domáce zápasy áno.

Ktoré svoje futbalové obdobie považoval za najúspešnejšie?

Na Slovensku to bolo obdobie postupu a obdobie pôsobenia v Maďarsku.

Bol tiež trénerom brankárov v slovenskej reprezentácii do 16 a 17 rokov. Rozprával Vám o tejto práci?

Samozrejme, že rozprával. Pre neho to bolo celkovo také zaujímavé, keď tam ešte nebol. Bol hrdý na to, že mohol byť v reprezentácii. Mohol cestovať a trošku spoznávať aj iné krajiny. Mal veľa zážitkov, získaval v reprezentácii veľa skúseností.

Väčšinu svojej kariéry hrával za maďarské kluby. Aké bolo bývanie v Maďarsku? V ktorom meste sa Vám najviac páčilo?

Bývanie v Maďarsku bolo pekné, bolo to veľmi pekné obdobie. A v Diosgyöri a Budapešti to bolo také najkrajšie.

Váš syn pokračuje v šľapajach jeho brankárskej kariéry. Bolo to jeho vlastné rozhodnutie?

Viedol ho k tomu otec, ale vlastne aj sám chcel byť brankárom. Jeho to veľmi bavilo ale viedol ho otec k tomu.

Za ktorý klub hráva Váš syn v tejto sezóne?

Pôsobí v MFK Dukla Banská Bystrica.

Július Nôta sa narodil 23. apríla 1971 v Rimavskej Sobote. Bol futbalovým brankárom a trénerom. Počas svojej kariéry pôsobil v kluboch Rimavská Sobota, Diósgyör, Dunaújváros, Zalaegerszeg, Kispest Budapest, Vasas Budapest. S jeho skúsenosťami to dotiahol až na post trénera brankárov v slovenskej reprezentácii do 16 a 17 rokov.

Foto: Archív Z. Nôtovej

Pridaj komentár