Revúcky okres dostane od vlády 1,43 milióna eur, najviac pôjde do nemocnice

REVÚCA – Sumu v celkovej výške 1,43 milióna eur zo štátneho rozpočtu si v najbližšej dobe rozdelia obce a ďalšie subjekty v okrese Revúca. Vláda o tom rozhodla na svojom utorkovom (12. 2. 2019) výjazdovom rokovaní v Revúcej, kde sa venovala priebežnej informácii o realizácii akčného plánu (AP) rozvoja pre Revúcky okres , ktorý schválila v septembri 2016.

Pôvodne kabinet vyčlenil do okresu len jeden milión eur, z čoho najviac, 200 000 eur, pôjde priamo do okresného mesta na rekonštrukciu ciest a chodníkov. Na nákup techniky pre mestský podnik v Tornali vláda vyčlenila 100 000 eur. Na rekonštrukciu kaštieľa v Licinciach ide 90 000 eur. Obec Mokrá Lúka dostane 65 000 eur na rekonštrukciu budovy bývalej materskej školy a ďalšie akcie.

Zo sumy, ktorú vláda dala navyše, získa väčšinu – 400 000 eur – nemocnica v Revúcej. Určená je na nákup zdravotníckej techniky a rekonštrukcie budov. Zvyšných 30 000 eur pôjde do Múzea Prvého Slovenského gymnázia v Revúcej. Všetky prostriedky by mali byť uvoľnené do 31. marca 2019.

Revúcky okres je podľa Rašiho úspešný

Revúca je pomerne úspešná v akčnom pláne, lebo mala plánované čerpanie finančných prostriedkov v objeme 23 milióna eur z eurofondov, ale vyčerpalo sa tu už 32 miliónov eur. Z regionálneho príspevku 3,8 milióna eur, ktorý ide zo štátneho rozpočtu, je tiež už skoro polovica vyčerpaná,“ podotkol vicepremiér SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. V tomto smere považuje Revúcky okres za ukážkový.

Predstavitelia vlády tiež považujú za dôležité, že sa zároveň znížila nezamestnanosť v okrese z 32,5 percenta na aktuálnych 13,71 percenta. Vytvorilo sa dokopy 1567 nových pracovných miest.

Tu sa naozaj ukázalo, že akčný plán má význam a prispieva k tomu, že nove pracovné miesta vznikajú, nezamestnanosť rapídne klesá. Z môjho pohľadu teda aj ľudia majú väčšiu šancu zostať v tomto najmenej rozvinutom okrese,“ povedal Raši. Taktiež sa podľa údajov vlády počet dlhodobo evidovaných nezamestnaných v okrese počas piatich rokov znížil z 5100 na 1700.

Nové cesty prvej triedy a lepší úrad

Medzi ďalšie avizované novinky patrí preklasifikovanie komunikácií II/531 Tisovec – Červená Skala a II/532 Muráň – Tornaľa na cesty prvej triedy. To síce vláda ústami Roberta Fica prisľúbila ešte v roku 2016, dodnes však k realizácii nedošlo. Aktuálny termín na preklasifikovanie, ktorý dostalo od vlády ministerstvo dopravy, je do 30. júla 2019.

Zmeny čakajú aj Okresný úrad (OÚ) v Revúcej, kde podľa premiéra Petra Pellegriniho vznikajú určité problémy, pretože ide o úrad tretieho typu, čo znamená, že nie je plnohodnotný.

Ukazuje sa, že pri konkrétnych životných situáciách tam ľudia nevybavia všetko na prvýkrát. Mnohí sú poslaní do R. Soboty, kde cestujú viac ako 50 kilometrov pre nejaké potvrdenie,“ poznamenal Pellegrini.

Ministerstvu vnútra dal preto lehotu 30 dní, počas ktorých má upraviť fungovanie úradu tak, aby už ľudia nemuseli cestovať do susedného okresu.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár