R. SOBOTA: Poslanci schvaľovali rozpočet, hovorili aj o futbalovej akadémii či nemocnici

RIMAVSKÁ SOBOTA – Schvaľovanie rozpočtu na aktuálny rok 2019 bolo hlavným bodom utorkového (26. 2.) zasadnutia mestského zastupiteľstva (MsZ) v Rimavskej Sobote. Poslanci však hovorili aj o ďalších témach, ako futbalová akadémia v meste, rekonštrukcia internátu na Školskej či dostavba B-pavilónu v nemocnici.

Keďže šlo o pokračovanie januárovej schôdze, keď MsZ primátorovi odňalo vedenie rokovania, poslanci najprv museli hlasovať o zrušení tohto uznesenia, čo aj urobili. Hneď potom nasledovala viac ako hodinová diskusia k rozpočtu.

Rozpočet s príjmami 16,8 milióna, primátor ho nepodpíše

Poslanci rozpočet napokon schválili ako prebytkový podľa pozmeňujúceho návrhu klubu Odvážme sa zrýchliť. Ráta s bežnými príjmami na úrovni 16,8 milióna eur, kapitálovými príjmami zhruba 951 000 eur a finančnými operáciami približne 269 000 eur.

Najväčšie výhrady k takto schválenému rozpočtu mal primátor Jozef Šimko. Ihneď avizoval, že ho nepodpíše a všetko podrobne vysvetlí na najbližšom zasadnutí MsZ. „Tento rozpočet nie je prospešný pre občanov mesta. Ak by som ho podpísal, bol by brzdou rozvoja mesta,“ zopakoval niekoľkokrát. Prekážalo mu napríklad 35.000 eur na doplnenie projektovej dokumentácie rekonštrukcie bývalého internátu na Školskej ulici. Zatiaľ čo poslanci z klubu Odvážme sa zrýchliť by v ňom chceli zriadiť domov dôchodcov (DD), primátor presadzuje jeho prestavbu na nájomné byty.

Budú to byty pre mladé rodiny s deťmi. A nehnevajte sa na mňa, poviem to otvorene, nepustím tam ani jediného Róma, pretože oni majú svoje byty priamo v Čiernom meste,“ zdôraznil primátor. Ako dodal, v prípade bytov je možné financovať rekonštrukciu dotáciou zo štátneho rozpočtu a pôžičkou zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ale pri DD by si mesto muselo vziať úver 6,5 milióna eur, čo si samospráva podľa Šimka nemôže dovoliť.

V tejto súvislosti sa reč zvrtla aj na 34-bytovú jednotku, ktorú mesto plánovalo postaviť na Hostinského ulici. Podľa primátora tu zhotoviteľ odstúpil od zmluvy, pretože suma 950 eur na meter štvorcový sa mu zdala primalá.

Ďalšia vec, ktorú Šimko poslancom vyčítal, bolo údajné zastavenie rozvoja Kurinca, keďže mu neodsúhlasili 50 000 eur na vybudovanie dopadového bazéna toboganu a ďalšie prostriedky na výstavbu sociálnych zariadení. „Ohrozujete letnú turistickú sezónu, ak to neodsúhlasíte,“ apeloval primátor s tým, že poslanci týmto rozpočtom zablokovali aj ďalší rozvoj mestskej záhrady či obnovu námestia pred poštou.

Zamestnanci TSM bez výplat?

Inou spornou položkou bola suma 171 000 eur, ktorú poslanci vo svojom pozmeňujúcom návrhu škrtli z rozpočtu Technických služieb mesta (TSM). „My sme už tak zredukovali peniaze na TSM, že ak to bude tak, že sa nám zníži rozpočet o 171 000 eur, tak možnože v novembri a decembri nebudeme mať ani na výplaty,“ podotkol riaditeľ TSM Tibor Barto. Pripomenul tiež zvýšenie cien energií a minimálnej mzdy, ktorá sa od roku 2011 zvýšila z 270 na 520 eur.

Podľa slov poslanca Romana Vaľa však ich návrh vznikol na základe dlhej a odbornej diskusie. Upozornil, že len na opravy a údržbu vozového parku TSM ide ročne 97.000 eur, čo by chceli jeho pasportizáciou zefektívniť a znížiť prevádzkové náklady. „Pasportizácia je prvým krokom k tomu, aby sa veci začali robiť poriadne,“ podotkol.

Dostavba pavilónu B v nedohľadne

Ďalšou horúcou témou bola informácia o stave predaja a následnej dostavbe pavilóna B v rimavskosobotskej nemocnici, ktorá zamrzla na mŕtvom bode. Podľa slov primátora je v tomto prípade na ťahu sieť Penta (a jej sieť Svet zdravia), keďže príslušná zmluva bola už dávno schválená a poslaná na podpis skupine Penta, ktorá však tak dodnes neučinila.

Podľa slov poslanca Petra Juhásza bude v prípade predaja pavilónu zrejme potrebné začať nové rokovania, úplne od nuly. „Sme tam, kde sme boli. Znovu prebiehajú rokovania, nikto nevie povedať, ako dlho budú trvať a či povedú k nejakému výsledku. Toto je výsledok uplynulých štyroch rokov v nemocnici v R. Sobote,“ konštatoval.

Prednosta Csízi je stále neprítomný

Ďalším bodom mala byť informatívna správa o výjazdovom rokovaní vlády v Jesenskom. Tá však neodznela, pretože prednosta Okresného úradu R. Sobota Csaba Csízi už po niekoľkýkrát na zasadnutie MsZ neprišiel a jej prednesením nepoveril ani nikoho iného.

Namiesto neho teda diskutovali poslanci a primátor. Ten opakovane pripomenul, že príspevky z akčného plánu podľa neho idú na nesprávne účely a ich neveľká výška malým obciam nepomáha.

Podľa slov poslanca Jaroslava Bagačku ale akčný plán do istej miery pomáha. „Je to taká sekundárna pomoc. Tá primárna, nejaké pracovné príležitosti, nejaká veľká fabrika, zatiaľ neprichádza, a je to možno úloha pre budúcnosť. Sú tam však určité pozitívne kroky, napríklad smerom k našim školám schválené financie pre budovanie praktického vyučovania,“ podotkol.

Doplnil tiež, že zapochyboval, či je pravda, že sa v okrese vytvorilo deklarovaných viac ako 2700 pracovných miest. Toto číslo spochybnili i primátor a poslanec Hazucha.

Futbalová akadémia sa rozplýva

Poslednou témou bola futbalová akadémia s podporou maďarskej vlády, ktorá sa MsZ ťahá už vyše roka. Ako informoval Šimko, má informácie, že zástupcovia maďarského investora Borsodsport Invest už rokujú v Lučenci. Vedeniu R. Soboty oznámili, že zmluvu, ktorá im bola zaslaná, nemôžu v predloženej forme akceptovať.

Primátor zároveň pripomenul, že on nemohol súhlasiť s tým, aby maďarský investor získal zadarmo mestský štadión a samospráva by mu navyše ročne platilo 200 000 eur. „Na druhej strane, povedali otvorene, žiadny nový štadión, to mala byť len rekonštrukcia starého. To znamená, viedli nás za nos,“ ozrejmil Šimko s tým, že nedovolí, aby futbal v R. Sobote so 105-ročnou históriou, obrazne povedané, hodili do Rimavy.

„Ja som sa teraz nakontaktoval na Slovenský futbalový zväz (SFZ). Dajú nám 750 000 eur. Budem od vás požadovať, kolegovia a kolegyne, aby sme pridali 500 000 eur a ideme náš štadión zrekonštruovať sami,“ avizoval poslancom.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár