R. LEBEDA: Som prekvapený vyjadreniami R. Rašiho, rád sa s ním stretnem v diskusii

JESENSKÉ/HNÚŠŤA – Do redakcie sme dostali stanovisko primátora Hnúšte Romana Lebedu k včerajším vyjadreniam podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho. Ten na tlačovej konferencii vlády SR v Jesenskom zdôvodnil nepozvanie Lebedu a primátorky Tisovca Ireny Milecovej tým, že sa musia najprv vo funkcii zorientovať (viac detailov v tomto článku).

Stanovisko R. Lebedu uvádzame v plnom znení bez úprav:

Som nemilo prekvapený, ako útočne reagoval pán vicepremiér Raši. Viem, že v minulosti urobil primátor Rimavskej Soboty niekoľko vecí, ktorými si pohneval stranu Smer, ale v tomto prípade sa k zasadnutiu nijako nevyjadroval a pán Raši zaútočil na pána Šimka ako prvý. Podľa mňa je pod úroveň vicepremiéra, aby na otázku médií, prečo nepozvali na zasadnutie v okrese primátorov miest, zaútočil na akéhokoľvek starostu, či primátora.

Zároveň vítam iniciatívu pána primátora Šimka, ktorý vyzval pána Rašiho na spoločnú diskusiu o realite podpory chudobných okresov. Ak chce pán vicepremiér ukázať svoj nadhľad a ochotu pomôcť, tak výzvu na slušnú diskusiu o problémoch chudobných okresov prijme. Lebo je najľahšie stretávať sa len s tými, ktorí vám pritakávajú. Bol by som naozaj rád a vyzývam pána vicepremiéra, aby sa takejto diskusie zúčastnil.

Mám pocit, že má informácie len zo skreslených štatistík a od regionálnych pritakávačov, ktorých viac ako náš región zaujímajú budúce pozície na kandidátke Smeru. Ak by pán Raši takúto výzvu prijal, dostal by z regiónu reálne, neskreslené informácie a bolo by to na dobro veci. V prípade, že by bol problém s osobou primátora Šimka, rád mu sa s pánom Rašim stretnem vo verejnej diskusii ja.

Na vyjadrenie, že som ešte nezorientovaný môžem reagovať len s úsmevom a konštatovaním, že tento nezorientovaný primátor porazil v komunálnych voľbách ich poslanca Národnej rady. Výsledky volieb a neúspech ich verejne i tajne podporených kandidátov je aj skutočný dôvod, prečo mňa, i kolegov primátorov na zasadnutie vlády nepozvali. Ale ja to politicky chápem, že ide o solidaritu ku svojim kandidátom, to je v poriadku. Nikam sa na silu tlačiť nechcem. Informáciu o realite v zabudnutom regióne by som členom vlády však aj ja rád povedal na nejakom ďalšom stretnutí.

Foto: archív R. Lebedu

Pridaj komentár